Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

agniecha973 23:48, 17 wrz 2012

Enya73 napisał(a)

Najpierw pokażę Wam moje wczorajsze poranne znalezisko pod modrzewiem, w moim ogrodzieTak myślę, że to chyba kozak Hurra, w moim ogrodzie rosną jadalne grzyby Chyba grzybnia przeniesiona została wraz z korą sosnową.

Szkoda, że nie wolno mi ich jeść. Wygląda smakowicie, prawda?

Anita, to mi wygląda na maślaka

Piękny jest Twój jesienny ogród.

Agnieszko, ale on nie miał tej lepkiej mazi na kapeluszu. Myślisz, że to jednak maślak? Ja aż tak się nie znam, więc jak ktoś może pomóc w identyfikacji grzybka, to będę wdzięczna

Myślę, że to jednak ten maślak http://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%9Blak_%C5%BC%C3%B3%C5%82ty ale 100% nie daję. Zobacz czy mu skórka łatwo schodzi z kapelusza. Jak jest sucho, to nie jest aż tak śliski, tylko wilgotny.
AniaK 00:54, 18 wrz 2012

Myślę, że to podgrzybek brzoskwiniowy http://www.nsik.com.pl/archiwum/218/a9.html

Anito piękne trawy u Ciebie i wogóle ślicznie jak zawsze
Ewa 07:12, 18 wrz 2012

Enya73 napisał(a)
Pod klona japońskiego 'Shirasawanum' posadziłam konwalnika

Och ładnie Anitko u Ciebie
Enya73 08:25, 18 wrz 2012

Kondzio napisał(a)
Wiesz co to jest fliza i nakastnik

Kondzio, fliza to kafelka i oczywiście nakastlik to stolik nocny Ja wprawdzie wymieszana krew, ale coś tam jeszczew głowie zostało
Enya73 08:35, 18 wrz 2012

Natalio, Ewo, Aniu K- dziękuję za odwiedzinki Cieszę się, że nasz ogród podoba się
Wczoraj tak już o zmroku posiedziałam z M tam chwilkę i tak sobie rozmawialiśmy, że to niewiarygodne, jak on wyglądał jeszcze parę lat temu. Ktoś kto nie zna naszej historii, przychodząc tu pierwszy raz, myśli, że tak było od początku.
Długo czekaliśmy na ten moment, aby po prostu usiąść sobie i rozkoszować się taką chwilą, ale warto było poświęcić tyle pracy, bo trud się opłacił. Fajnie jak marzenia się spełniają, ale trzeba im trochę pomóc
Evchen 08:48, 18 wrz 2012

Pięknie... ..wszystko się cudnie komponuje, a te ścieżki i ścieżynki tworzą wrażenie tajemniczego ogrodu .. Czy u Ciebie rosły już jakieś drzewka czy wszystko sadziliście sami?...
Enya73 08:50, 18 wrz 2012

EPODLAS napisał(a)
Witaj, piękne masz trawy i taka różnorodność trawek u ciebie. Ja dopiero zaczynam robić trawowisko w swoim ogrodzie. Te co rosną nie sprawiają kłopotów, więc muszę ich mieć więcej.

Naprawdę polecam do większych ogrodów rabaty z trawami w dużej masie W mniejszych ogrodach sprawdzą się te niższe odmiany. Uwielbiam trawy, bo wprowadzają ruch w ogrodzie.
A pamiętacie ogród ciszy u Kapiasów z ogromnymi miskantami? Mój M o takim zakątku marzy. Mógłby tam w spokoju gazetę czy książkę czytać, a tak wszędzie go dojrzę i do wspólnej pracy zaganiam
Enya73 09:00, 18 wrz 2012

Evchen napisał(a)
Pięknie... ..wszystko się cudnie komponuje, a te ścieżki i ścieżynki tworzą wrażenie tajemniczego ogrodu .. Czy u Ciebie rosły już jakieś drzewka czy wszystko sadziliście sami?...

W moim ogrodzie były tylko 2 drzewa: stary modrzew i za nim klon jawor, reszta przywędrowały w miarę upływu czasu.
Przypomnę więc jak to wyglądało na początku. Po prawej graniczny modrzew.

To zdjęcie pokazuję tylko połowę ogrodu, bo jest to ta część poniżej skarpy. Druga część znajduje się kilka metrów wyżej
Tu widać różnicę poziomów w jeszcze dziewiczym ogrodzie, przed niwelacją.

A tak to wyglądało. Tam gdzie jest to klepisko stoi dzisiaj dom. Tych czereśni po prawej już nie ma, za nimi ciągnie się już ogród sąsiada.

Evchen 14:55, 18 wrz 2012

No to ja Ci powiem.. że mi szczęka opadła.. przecież Ty masz tyle drzew - DORODNYCH!...
Enya73 14:59, 18 wrz 2012

No a te 3 klony przy wjeździe (zdjęcie z anabelkami chyba 3 strony do tyłu ), przywiozłam sama w Fiacie Panda z giełdy w Tychach. Zobacz jak urosły. A jak kupowałam, to oprócz pnia była mała kuleczka