Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

margaretka3 12:59, 11 cze 2018

Ja bym za rzędem z lawendy a między różami dodała trawy. Będzie typowa różanka. Trawy wypełnią przestrzeń między różami i dodadzą lekkości. Pisałaś, że molinie Ci się podobają.
Dorota123 14:26, 11 cze 2018

Widzę duże plany rabatkowe, mocno kibicuję. Wianki wcale nie są takie złe, a nawet całkiem fajne. Różyczki ładnie Ci kwitną.
Tess 15:56, 11 cze 2018

Masz rację, że wisterii i róż pnących nie chcesz dawać na ten mur. Po pierwsze - wisteria potrzebuje silnych podpór, po murze nie pójdzie. Poza tym trzeba ją dwa razy w roku ciąć. Argumenty na nie co do róży pnącej już sama podałaś.
Róże plus trawy to świetny pomysł, tylko ja bym dała wysokie trawy, np. gracimillusa, i do tego wysokie róże (nie mam pojęcia, które sa wysokie, bo z różami dopiero rozpoczynam przygodę). Chodzi o to, że ten mur jest wysoki, przytłaczający (tak przynajmniej odbieram to na zdjęciach), więc niskie rośliny jednak nie będą dostatecznie odwracać od niego uwagę.
No i gracki wcześnie ruszają.
A szeroka ma być ta rabata? Bo jakbyś jeszcze piwonie tam dorzuciła, to byłoby pięknie już w maju.
Urszulla 17:23, 11 cze 2018

margaretka3 napisał(a)
Ja bym za rzędem z lawendy a między różami dodała trawy. Będzie typowa różanka. Trawy wypełnią przestrzeń między różami i dodadzą lekkości. Pisałaś, że molinie Ci się podobają.

I właśnie podsumowałaś będzie różanka tak jak przy schodach z jednej strony. Mam kilka róż do przeniesienia. Ale przed różami będzie chyba sesseleria ( będę jesienią dzielić) bo nie mam molinii.

Z jednej części schodów mam taką kosmosową różankęzamiast kosmosów może być coś innego kwitnącego.

Renii 21:18, 11 cze 2018

Urszulla napisał(a)

Też tak może być że z przodu sama lawenda.

A co do Chopina to u mnie jest któryś w kolejności i będziw miał miejscówkę pod murem.[/quot

Rozumiem że nie jesteś zadowolona z Chopina mam tą różę na oku, ale jeszcze na zakup nie przyszedł odpowiedni czas
Urszulla 22:28, 11 cze 2018

Dorota123 napisał(a)
Widzę duże plany rabatkowe, mocno kibicuję. Wianki wcale nie są takie złe, a nawet całkiem fajne. Różyczki ładnie Ci kwitną.

Rabata w fazie planowania a coś drobnego na niej działam żeby iść do przodu. Dziś już przymiarki robiłam więc wejdą 3 Gracimullusy. I już się martwię że plany wielkie a miejsca mało. Brzegiem w lawendzie chyba trzmielina na pniu by się skomponowała.
Urszulla 22:31, 11 cze 2018

Tess napisał(a)
Masz rację, że wisterii i róż pnących nie chcesz dawać na ten mur. Po pierwsze - wisteria potrzebuje silnych podpór, po murze nie pójdzie. Poza tym trzeba ją dwa razy w roku ciąć. Argumenty na nie co do róży pnącej już sama podałaś.
Róże plus trawy to świetny pomysł, tylko ja bym dała wysokie trawy, np. gracimillusa, i do tego wysokie róże (nie mam pojęcia, które sa wysokie, bo z różami dopiero rozpoczynam przygodę). Chodzi o to, że ten mur jest wysoki, przytłaczający (tak przynajmniej odbieram to na zdjęciach), więc niskie rośliny jednak nie będą dostatecznie odwracać od niego uwagę.
No i gracki wcześnie ruszają.
A szeroka ma być ta rabata? Bo jakbyś jeszcze piwonie tam dorzuciła, to byłoby pięknie już w maju.

Róże wysokie akurat mam Gracimullus aż prosi się o podział

Też martwię się że ten mur przytłacza. Dlatego chciałam jakieś jedno wąskie drzewo na środku ale dziewczyny mi odradziły.

Rabata wąska. Max z lawendą 1,30m.
Urszulla 22:37, 11 cze 2018

Renii napisał(a)

W drugim kwitnieniu ma bardzo długie pędy co mnie denerwuje więc pójdzie pod mur. Tam nie będzie to nikomu przeszkadzać. Nadaje się jako soliter.
malgorzata_s... 23:05, 11 cze 2018

Ula to miejsce które zdrowie Cię kosztowało świetnie wygląda Kosmosy z trawą fajnie wyglądają
Urszulla 07:07, 12 cze 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ula to miejsce które zdrowie Cię kosztowało świetnie wygląda Kosmosy z trawą fajnie wyglądają

Gosiu, jeszcze nie świetnie ale dzięki za wsparcie. Myślę że pójdzie tam jeszcze coś na obrzeżu.

Teraz czekam tam na hortensje i rozchodnika, już niedługo