Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 12:52, 13 lip 2019

A cała rewolucja dotyczy małego skrawka przy wejściu zaczęło się od tego że postawiłam w rogu budynku starą drabinę na sadzonki, których mam dużo i planuję jeszcze dużo zrobić. Oczywiście to tylko tymczasowa sceneria, która mnie natchnęła do myślenia o zmianach ma małym skrawku 4m x 1m.

Zaplanowałam obok tymczasowej drabiny hortensję dębolistną, bardziej na środku miłorzęba na pniu w kulkę rosnącego i za Vanilką cisa kolumnowego. I po pierwszej przymiarce miłorzęba doszłam do wniosku że lepszy będzie chyba zwykły miłorząb cięty wąsko i poprowadzony w kolumnę???

Takie przymiarki. Korona kulkowanego miłorzębu podrośnie na 1m w górę a zwykły mógłby iść wyżej bo ściana jest pusta. Z fotki też widać że pójdą do jednego dołka dwie hortensje dębolistne bo muszą zapełnić trochę przestrzeni.
Po prawej i lewej stronie miłorzęba mają być tuje Aurea Nana. Najniższe piętro to bodziszek,który tam już rośnie oraz ewentualnie byliny do cienia.

Adela 23:22, 13 lip 2019

Ula, nie próżnujesz w ogródku Coraz więcej rarytasów widzę u Ciebie.
A ja zamiast popracować dziś w ogródku, to siedziałam w kuchni i gołąbki robiłam.
Pozdrówka
Urszulla 10:59, 14 lip 2019

Adela napisał(a)
Ula, nie próżnujesz w ogródku Coraz więcej rarytasów widzę u Ciebie.
A ja zamiast popracować dziś w ogródku, to siedziałam w kuchni i gołąbki robiłam.
Pozdrówka

Nie próżnuję, szczególnie jak pogoda sprzyja. Bo znów za tydzień idą upały.

Wczoraj wykorzystałam czas po deszczu i plewiłam w moim nowym przedogródku. Dwie taczki ostów wywiozłam, wyobrażasz sobie na co musiałam przez 1.5 mies upałów patrzyć. Przy okazji porządków zrobiłam sadzonki turzycy- kto robi w lipcu tak jak ja i wysypałam miejsce trocinami. Stąd fotka niezbyt piękna ale muszę to przetrwać.

Widać dokąd doszłam w pracach

Urszulla 11:03, 14 lip 2019

A dalej niezrobione- czeka mnie robienie sadzonek lawendy w ilości min 30 szt. A narazie ledwo zipią wysiane cynie.

Milka 19:56, 14 lip 2019

Urszulla napisał(a)
A cała rewolucja dotyczy małego skrawka przy wejściu zaczęło się od tego że postawiłam w rogu budynku starą drabinę na sadzonki, których mam dużo i planuję jeszcze dużo zrobić. Oczywiście to tylko tymczasowa sceneria, która mnie natchnęła do myślenia o zmianach ma małym skrawku 4m x 1m.

Zaplanowałam obok tymczasowej drabiny hortensję dębolistną, bardziej na środku miłorzęba na pniu w kulkę rosnącego i za Vanilką cisa kolumnowego. I po pierwszej przymiarce miłorzęba doszłam do wniosku że lepszy będzie chyba zwykły miłorząb cięty wąsko i poprowadzony w kolumnę???

Takie przymiarki. Korona kulkowanego miłorzębu podrośnie na 1m w górę a zwykły mógłby iść wyżej bo ściana jest pusta. Z fotki też widać że pójdą do jednego dołka dwie hortensje dębolistne bo muszą zapełnić trochę przestrzeni.
Po prawej i lewej stronie miłorzęba mają być tuje Aurea Nana. Najniższe piętro to bodziszek,który tam już rośnie oraz ewentualnie byliny do cienia.

Co ja bym zrobiła...drabina do wybielenia, cegły na biało pomaluj, dołem ciemny pas na grafit i już będzie super; malowana cegła, nieobrabiana, pomalowana wygląda fantastycznie.
Z kolei na przodzie tej metalowej konstrukcji, powiększyłabym rabatę w trójkąt, od rynny, do końca płyt chodnikowych; zerwać darń, wywrócić na drugą stronę do rozkładania, widłami rozpulchnić, potem gazety, tektura czy co tam masz, kora Avanti z Leroy Merlin, a nasadzenia, róże, bo cię lubią, a punktowo coś wysokiego, czyli coś co niedrogie, nie problemowe, o bordowym zabarwieniu, jak rośnie w krzew, wyprowadzaj na wielopniowe lub jednopniowe. Tak mnie naszło na tym kawałku
malgorzata_s... 20:12, 14 lip 2019

Ula fajny pomysł na wykorzystanie drabiny. No i miejsce na sadzonki super powstało osłonięte i wszystko w jednym miejscu do podlewania
Urszulla 21:20, 14 lip 2019

Milka napisał(a)

Co ja bym zrobiła...drabina do wybielenia, cegły na biało pomaluj, dołem ciemny pas na grafit i już będzie super; malowana cegła, nieobrabiana, pomalowana wygląda fantastycznie.
Z kolei na przodzie tej metalowej konstrukcji, powiększyłabym rabatę w trójkąt, od rynny, do końca płyt chodnikowych; zerwać darń, wywrócić na drugą stronę do rozkładania, widłami rozpulchnić, potem gazety, tektura czy co tam masz, kora Avanti z Leroy Merlin, a nasadzenia, róże, bo cię lubią, a punktowo coś wysokiego, czyli coś co niedrogie, nie problemowe, o bordowym zabarwieniu, jak rośnie w krzew, wyprowadzaj na wielopniowe lub jednopniowe. Tak mnie naszło na tym kawałku

Ciekawy ten pomysł z malowaniem ściany na biało miała być obkładana kamieniem albo jakimiś płytkami elewacyjnymi. Realizacja upadła.

Raczej plan nasadzeń mam ukierunkowany....nie wiem czy czytałaś. To jest strona półn- zach i najbardziej cienisty u mnie zakątek. To wąski pas, może być tylko prostokątny 4m x 1m bo wszystko obok to miejsce komunikacyjne.

Drabinę oczywiście wybielę ale farby narazie nie kupiłam. W tym sezonie już niewiele posłuży bo za miesiąc sadzonki muszą być w ziemi.

Urszulla 21:25, 14 lip 2019

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ula fajny pomysł na wykorzystanie drabiny. No i miejsce na sadzonki super powstało osłonięte i wszystko w jednym miejscu do podlewania

Fajnie że się drabina z pomysłem podoba. Choć ta drabina jest uszkodzona to spełnia zadanie. Może ktoś sobie też tak zrobi. Z podlewaniem rzeczywiście niekłopotliwe i co dla mnie najważniejsze nie trzeba się schylać bo wcześniej tace stały na ziemi.

Przy okazji zabrałam psu miejsce bo mi tam w rogu dziurę wykopał do leżenia.
sylwia_slomc... 22:57, 14 lip 2019

Podoba mi sie pomysł z przemalowaniem cegły
Urszulla 08:53, 15 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Podoba mi sie pomysł z przemalowaniem cegły

Mi też w realizacji jednak wolę ogrodowe prace niż malowanie