Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

mira 23:37, 01 kwi 2013

Bogdziu dziękuję za życzenia świąteczne - zaglądam i widzę że tym razem Ciebie dopadły te zwały białego puchu - u mnie nastąpiło pomniejszenie białych połaci ale nie wiem na jak długo -
jutro ide dokarmiac ptaszki nie ma co
agniecha973 23:39, 01 kwi 2013

No Madżena, dla dobra ludzkości i świata przyrody musisz się poświęcić. Co ileś tam lat, setek lat może, potrzebny jest bohater oddający życie za słuszną sprawę. Później o Tobie w książkach będzie. To co, topimy? (Oczywiście proszę odczytać jako żarcik, taki czarny humor jako reakcja na to białe za oknem)

A tak całkiem serio, ostatnio dowiedziałam się, że jak już jeż wybudzi się ze snu zimowego i nie ma pożywienia, bo zimno, to zasypia i nie budzi się już więcej. Smutne to, bo u mnie już dwa były.
Mala_Mi 09:02, 02 kwi 2013

Bogdzia ..słonecznik w jednym worku, a w drugim mieszanka dla ptaków M się śmieje, że to tylko dla gęsi głownie ...ale bażant nie gardzi bo przychodzi codziennie.... ale co tam ..ważne że kupiłam cokolwiek..
No i worek jabłek mamy........ zostało sie 1/4...ale są
popcorn 09:09, 02 kwi 2013

U nas strajk, ptaszki do pełnego karmnika nie przylatują. Ciekawe dlaczego?
Ech ta "wiosna"... pozdrawiam!
Bogdzia 09:48, 02 kwi 2013

mira napisał(a)
Bogdziu dziękuję za życzenia świąteczne - zaglądam i widzę że tym razem Ciebie dopadły te zwały białego puchu - u mnie nastąpiło pomniejszenie białych połaci ale nie wiem na jak długo -
jutro ide dokarmiac ptaszki nie ma co

Miruś miło Cię widziec.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 09:53, 02 kwi 2013

agniecha973 napisał(a)
No Madżena, dla dobra ludzkości i świata przyrody musisz się poświęcić. Co ileś tam lat, setek lat może, potrzebny jest bohater oddający życie za słuszną sprawę. Później o Tobie w książkach będzie. To co, topimy? (Oczywiście proszę odczytać jako żarcik, taki czarny humor jako reakcja na to białe za oknem)

A tak całkiem serio, ostatnio dowiedziałam się, że jak już jeż wybudzi się ze snu zimowego i nie ma pożywienia, bo zimno, to zasypia i nie budzi się już więcej. Smutne to, bo u mnie już dwa były.

No wypadałoby utopic bo bez tego chyba wiosna nie przyjdzie . Musi przynajmniej spalic swojego zimowego ciucha to może zastąpi wyganianie zimy i może odczaruje tą białą masę zalegającą wszędzie. Marzenka pal zimowego ciucha bo jak nie to Cię utopimy.
Co do jezy to podobno tak jest że wogóle zwierzęta zasypiające na zimę nie powinny się wybudzac za wcześnie bo tracą zbyt dużo energii co grozi im śmiercią tak jest na pewno z nietoperzami, a jeżykowi starczy dac karmę dla kotów i juz będzie dobrze zabezpieczony.
Bogdzia 09:58, 02 kwi 2013

asc napisał(a)
Bogdzia ..słonecznik w jednym worku, a w drugim mieszanka dla ptaków M się śmieje, że to tylko dla gęsi głownie ...ale bażant nie gardzi bo przychodzi codziennie.... ale co tam ..ważne że kupiłam cokolwiek..
No i worek jabłek mamy........ zostało sie 1/4...ale są

Kuarakowate będą jeśc taką mieszankę , inne niechętnie ale mogą trochę powybierac ale najlepzy dla większości ptaków jest słonecznik choc częśc powinna byc bez skorupki dla tych co nie potrafią ziarenek rozłupywac.Mój M właśnie pojechał po jabłka bo zjedlismy a właściwie ptaki wiekszośc zjadły.
Poniewaz byłas grzeczna to mam dla Ciebie obiecana gifową bajkę.

Bogdzia 10:00, 02 kwi 2013

popcarol napisał(a)
U nas strajk, ptaszki do pełnego karmnika nie przylatują. Ciekawe dlaczego?
Ech ta "wiosna"... pozdrawiam!

U mnie tez jest ich mniej może zakładają gniazda a może odlatuja tam gdzie cieplej.Pozdrawiam Karola.
Mariusz 10:07, 02 kwi 2013

U mnie również słonecznik w zapasie, obawiam się czy skarmię do pojawienia się wiosny, chociaż jak się obserwuje prognozy, to może i braknąć. Nauczyła mnie ta zima jeszcze jednego - kiedy nadeszły marcowe mrozy na rynku nie było grama słonecznika, długo szukałem po gospodarzach i znalazłem, ale nie na kila, a na metrowe worki, stąd te zapasy. Przed następną zimą zapasy na całą zrobię w grudniu.
U mnie również ptaki znacznie mniej korzystają z karmnika, myślę, że potrafią już pokarm zdobywać same - ziemia w wielu miejscach jest już odkryta.
No ale tak jak u Ciebie Bogdziu, to ptaki wesoło nie mają, bo gdzie znaleźć ziarno jak tu tyle śniegu.
Dziękuję za piękny gif dla Martyny, to naprawdę bardzo miłe z Twojej strony i ciężko radość opisać na forum, a i słów brakuje aby złożyć podziękowania. To piękny gif, tyle tam się dzieje.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę

Martek 10:33, 02 kwi 2013

Bogdzia napisał(a)

U mnie tez jest ich mniej może zakładają gniazda a może odlatuja tam gdzie cieplej.Pozdrawiam Karola.

Zakładają gniazda wcale nie przejmują się tą aurą

Bogdziu pozdrawiam ciepło,trzymaj się dzielnie może poszukaj jakiś zielonych okularów ...?