Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na trzy lata

Ogródek na trzy lata

ewalm 13:04, 08 kwi 2013

popcarol napisał(a)
Ewo co tam u Ciebie? Wiosna pewnie na całego? U nas resztki śniegu jeszcze... wyjątkowo długo, brr... ale już za chwileczkę, już za momencik

pozdrawiam!

Karola, a gdzie tam. U nas akurat śniegu już nie ma ale wiosny też za bardzo nie ma. Niby zakwitły żonkile i u mnie i w miastach (często rosną w kępach na trawnikach) ale jest tak szaro i ponuro, że nawet one nie cieszą. Serduszka jak wyjrzała z ziemi tak trwa nadal, jakieś śladowe zaczątki szafirkowych poków się pokazały ale do kwiatów to jeszcze daleko. Ogólnie dzisiaj znowu jest zimno szaro i paskudnie. A od jutra ma zacząć padać.

Ja też pozdrawiam
ewalm 21:26, 09 kwi 2013

Dzisiaj co pawda nie było słonecznie ale za to spadł taki prawdziwy wiosenny deszcz, pierwszy od dawna. Jest trochę cieplej, do ogródka wyszłam juz tylko w swetrze, trochę posprzątałam, obejrzałam roślinki.

Serduszka jakby troche urosła:

Żurawki wypuszaja nowe listki:

Krokusy fioletowe jeszcze kwitną:

ewalm 21:30, 09 kwi 2013

Listki czosnków pełne deszczu:

I żonkile:

malkul 21:35, 09 kwi 2013

ewalm napisał(a)
Listki czosnków pełne deszczu:

Bombowe
ewalm 23:34, 09 kwi 2013

Fajnie Gosiu, że bombowe
ewalm 23:41, 09 kwi 2013

Tutaj jest ta niby wiosna, ale zupełnie niedawno całkiem niedaleko od nas, (no może jakies 250 km) była całkiem zupełna zima. Podejrzewam, że nadal tam jest. Odwiedziliśmy w ferie wielkanocne Feldberg, gdzie moja jeżdżąca na nartach rodzina uprawiała sporty wśród ogromu sniegu.

To co się tam gramoli to Najmłodsza, a to co widać nad nią to dach przystokowego baru wśród zasp:

ewalm 23:48, 09 kwi 2013

Zwiedzilismy przy okazji Freiburg, miasto uniwersytetu, kanałów i kanalików, gdzie śniegu już co prawda nie było ale temperatura i tak była całkiem zimowa. Wiosna musi być tam piękna, tylko nie w tym roku.

W Freiburgu jest najstarsza (podobno) restauracja w Niemczech..

..i nawet gołębie mają niemieckie upodobania kulinarne:

ewalm 23:52, 09 kwi 2013

Jest też piękna katedra, a na placu obok niej jeszcze piękniejsze targi kwiatowe i nie tylko:

monteverde 23:53, 09 kwi 2013

ewalm napisał(a)
Dzisiaj co pawda nie było słonecznie ale za to spadł taki prawdziwy wiosenny deszcz, pierwszy od dawna. Jest trochę cieplej, do ogródka wyszłam juz tylko w swetrze, trochę posprzątałam, obejrzałam roślinki.

Serduszka jakby troche urosła:

Żurawki wypuszaja nowe listki:

Krokusy fioletowe jeszcze kwitną:

Ale fajna wiosna Ewo na te śniegi nawet nie patrzę, bo bolą oczy pozdrawiam wiosennie
ewalm 23:56, 09 kwi 2013

Potem przemknęliśmy przez Wielkanoc z barankami, jajkami i sernikiem (z przepisu Agaty ):