Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

wiunia 16:53, 01 cze 2014

JoannA napisał(a)
Wiuniu,
bardzo współczuję takiego sąsiada.
Podziwiłam graby, ładnie się przyjęły i wkrótce będziesz miała piękny żywopłot.
Katarzyna też piękna jak malowanie
pozdrawiam

Joasiu no właśnie martwię się Katalpą jej liście bardzo mnie niepokoją, wiem, że posadzona niedawno i musi się przystosować i jeszcze ostanie ulewy potem upały ale mam wrażenie, że są w coraz gorszym stanie może opryskać czymś na grzyba? Wczoraj wieczorem podlałam "Magiczną Siłą" w szkółce powiedzieli, że po 2 tyg. mogę zasilić i właśnie minęły dwa tygodnie od posadzenia. Joasiu masz też katalpę o ile pamiętam to może coś mi poradzisz albo napisz jak Twoja zachowywała sie na początku?
Aha opryskałam ją też na ssąco gryzące paskudy, bo zauważyłam takiego jakiegoś żuka czy chrząszcza nie wiem co to było ale na liściu grasowało

wiunia 17:01, 01 cze 2014

Takie tam w ogródku

rabatka szałwiowo hostowa z irgą na pniu

wiunia 17:23, 01 cze 2014

kostrzewa sina obficie kwitnąca przycięta dość mocno dosłownie 7 dni temu, a już ma długie "włosy"

malutkie hortki limki i jedna ogrodowa ciekawe kiedy limki zakwitną tzn. czy w tym roku? Mam limki pierwszy raz więc się nie znam

goździki

i dwubarwna róża na domku narzędziowym

wiunia 17:36, 01 cze 2014

Doniczkowo

sadzonki słonecznika ozdobnego

lilia ze stokrotkami w nóżkach czuje się całkiem dobrze

kwiatki skrętnika w nóżkach buksika wygladają jakby wisiały w powietrzu

bratki już pomału kończą swój spektakl

miniaturka surfinii albo inaczej Milion bells czy jakoś tam
wiunia 17:38, 01 cze 2014

Odpoczynek po zabawie z piłeczką

JoannA 18:15, 01 cze 2014

wiunia napisał(a)

Joasiu no właśnie martwię się Katalpą jej liście bardzo mnie niepokoją, wiem, że posadzona niedawno i musi się przystosować i jeszcze ostanie ulewy potem upały ale mam wrażenie, że są w coraz gorszym stanie może opryskać czymś na grzyba? Wczoraj wieczorem podlałam "Magiczną Siłą" w szkółce powiedzieli, że po 2 tyg. mogę zasilić i właśnie minęły dwa tygodnie od posadzenia. Joasiu masz też katalpę o ile pamiętam to może coś mi poradzisz albo napisz jak Twoja zachowywała sie na początku?
Aha opryskałam ją też na ssąco gryzące paskudy, bo zauważyłam takiego jakiegoś żuka czy chrząszcza nie wiem co to było ale na liściu grasowało

Wiuniu jestem
Z tego co widzę na załączonych zdjęciach to są raczej uszkodzenia mechaniczne np. podczas transportu, otarcia, rozdarcia liści. Może zbyt ulewne deszcze czy grad lub też silny wiatr spowodował te uszkodzenia. Pamiętaj też że roślina po posadzeniu trochę choruje.
Ale to moje zdanie, może inni sie w tej kwesti wypowiedzą.
Możesz ją profilaktycznie opryskać, wrzucę Ci link ze sporym wyborem środków na choroby katalpy.
Moja dotychczas miała tylko mącznika po zbyt długich opadach i stosowałam Mirage.
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=425
Piękne zdjęcia ogrodu Wiuniu, widać jak wiele serca i pracy wkładasz w upiększanie swojego miejsca na ziemi. Doniczkowe też bardzo efektowne.
pozdrawiam
zawitka 18:17, 01 cze 2014

Ta róża czerwono biała fajnie wygląda A z sąsiadem najlepiej nie zawracać sobie głowy Pozdrawiam
Zielona 18:17, 01 cze 2014

Wiesz co Wiuniu.... mnie się bardziej podobają białe kwiaty na tle domku ogrodowego niż gdyby były same czerwonePiękny bukiet... pięknie odbija od domku Skrętnik zawsze mnie zachwyca - fajna roślina i długo kwitnie. Obrazki ogrodowe w słońcu to jest to Z catalpą nie pomogę, ale może zwróć się do Małej Mi - Ania ma dorosłą catalpę, więc może wcześniej też miewała problemy...
iwonaal 18:27, 01 cze 2014

Fajoski piesek.
akanta 18:30, 01 cze 2014

wiunia napisał(a)
Kilka fotek z ogrodu
szałwia omszona "(wieloletnia) - pod taką nazwą kupowałam w zeszłym roku i pięknie wyrosła tej wiosny

moja czerwona pnąca róża, która przez moją nieuwagę wypuściła z podkładki dzikie pędy i tym sposobem jest biało-czerwona nie wiem co to za kwiatki ale pachną pięknie, czerwonych pąków jest ok 30 szt. reszta to białe drobne ...chyba różyczki?

i graby

Wiuniu zerknij do mnie to zobaczysz jaki potwór z niej może wyrosnąć.