Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Tess 20:58, 19 lis 2013

Aniu, o zimowaniu werbeny było u Joku.
Zaczyna się na stronie 131, a rady Gabrysi dotyczące sadzonek są tu:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1818-znowu-na-wsi?page=137
Celina 21:17, 19 lis 2013

asc napisał(a)

A odpowiem Lubię dyskusje..... oczywiście na poziomie i bez agresji
Mój jeden łańcuch o długości 9,6m pobiera tylko 12W..więc nawet 120m łańcucha to tak jakbym zapaliła 2 tradycyjne żarówki po 60W. Z okazji świąt nie wytwarzam góry żarcia.. którego nie ma kto zjeść.. jest tyle aby nic się nie zmarnowało, czyli bardziej odświętna niedziela.. ... Dla porównania piekarnik średnio zużywa 2000W za godzinę.... czyli taki mój łańcuch za jedno ciasto może palić się 166 godzin..
Ale to takie dywagacje... jeden woli lampki na święta, drugi woli ciasta w rodzajach 10-ciu. Nie dajmy sie ogłupieć
Wiem, że pisałaś bez pretensji, tylko tak gwoli uzmysłowienia problemu.... oszczędzajmy prąd.. nie tylko na lampkach ale i na co dzień.. Szybciej ugotujemy z pokrywką... woda wrze w temperaturze 100 stopni.. wiec podkręcania ognia nic nie przyspieszy... gotujmy wodę tyle ile potrzeba, wymieńmy w domu żarówki na energooszczędne typu LED... itd, itp.. wymieńmy samochód na rower.. Notebook, telewizor nawet LED to też ok. 100W na godzinę....

Ciasta sobie odmówię.. ale tego nie Kwestia priorytetów...

Przeczytałam bardzo uważnie.

Jeśli chodzi o oszczędzanie to ja oszczędzam zużycie wody do maksimum!! Łącznie z ciepłą.!

Póki co trochę się wstydzę napisać w jaki sposób,aby nie potraktowano mnie jak nawiedzoną
Zyskuje na tym konkretne pieniądze-ok. 1.800zł. rocznie.
Może dla niektórych to jakieś grosze ,ale dla mnie nie! Mam też dobre samopoczucie ,że nie marnotrawię bezsensownie tego, czego nie muszę.

Bardzo mnie przekonuje powiedzenie" Nie wylewaj brudnej wody ,kiedy nie masz czystej"

PS Aniu ale mi zrobiłaś niespodziankę u mnie-odpisałam
Madzenka 22:14, 19 lis 2013

baraga1904 napisał(a)
...o...temat lampkowy...też się zastanawiałam nad dniem powieszenia ale nie chcę być pierwsza na mojej wsi...poczekam jeszcze...

Ja zwykle jestem pierwsza W pierwszy weekend Adwentu wieszam Andrzejki 29 to i lamki powiesimy a zapalimy 1 grudnia hi hi
eda 22:14, 19 lis 2013

Witam Aniuśia wieczorno -nocnie I podziwiam sasanki u mnie nie chciały się przyjąć drzewko super święta czuć igliwiem dobrej nocki
Madzenka 22:17, 19 lis 2013

Sebek napisał(a)
Też muszę dokupić lampki - w zeszłym roku kupiłem na necie i w Sylwestra już nie miałem co zaświecić A inne ledowe mam już na grubszym kablu i to będzie ich 4 rok Mam nadzieję, że świecą

Czuję sie winna to te super dupne z alle, zanim powiesiliśmy juź nie swieciły
Madzenka 22:22, 19 lis 2013

Celina napisał(a)

Przeczytałam bardzo uważnie.

Jeśli chodzi o oszczędzanie to ja oszczędzam zużycie wody do maksimum!! Łącznie z ciepłą.!

Póki co trochę się wstydzę napisać w jaki sposób,aby nie potraktowano mnie jak nawiedzoną
Zyskuje na tym konkretne pieniądze-ok. 1.800zł. rocznie.
Może dla niektórych to jakieś grosze ,ale dla mnie nie! Mam też dobre samopoczucie ,że nie marnotrawię bezsensownie tego, czego nie muszę.

Bardzo mnie przekonuje powiedzenie" Nie wylewaj brudnej wody ,kiedy nie masz czystej"

PS Aniu ale mi zrobiłaś niespodziankę u mnie-odpisałam

Celinko ja sie zastanwialam nad ponownym wykorzystaniem brudnej wody. Po co wykorzystywać czystą do spłukiwania toalety? Teraz sa takie ustrojstwa, ze wszystko można powtórnie wykorzystać.... Za kilkadziesiat lat nikomu nie przyjdzie do glowy spuścić wodę po umyciu rąk do kanalizacji.... Będziemy ją przetwarzać.... A wodę z pralki???

A lampki mam podłączone do programatora czasowego

Jak ja lubię te dyskusje u Ciebie Aniu
I przypominam się w kwestii nazwy firmy do lampek aby nie skupić superdoopnych
Sebek 22:53, 19 lis 2013

Marzena2007 napisał(a)

Czuję sie winna to te super dupne z alle, zanim powiesiliśmy juź nie swieciły

Zapomniałem napisać, że zanim zdążyłem je podłączyć to wtyczka się urwała? Potem dorabiał mi elektryk....Parę dni dały radę
Sebek 22:53, 19 lis 2013

dubelek
Mala_Mi 22:55, 19 lis 2013

Małgoś - to eMuś tak wymyślił, że woli teraz niż jak łapki grabieją

Kasia - fugowanie to droga przez mękę... trza umyć od razu do czysta, bo potem się już nie da... a każde dotkniecie fugi to sie mazało.. dlatego tyle czasu przy tym zeszło... ale synuś sie postarał, by ułożyć, to ja musiałam się postarać jakoś to zafugować .. coby wstydu nie było

Mariola - u mnie sasanki sie nie wysiewają... i nie pielę.. ale też i nie zakopuję nasionek NO i gleba u mnie dla sasanek nie halo.. ale jakoś sobie radzą

Tereska dzięki - lecę czytać

Edyta - za to inne kwiatuszki u Ciebie maja jak w raju ... Nie można mieć wszystkiego .. ale to i dobrze

Madżen - znalazłaś się Szkoda, że nie jesteś moja sąsiadką lub przynajmniej z mojej wsi.. lampki byłyby zapalone dużo szybciej.. bo u nas to tak dopiero na święta Lampki superoopne kupiłam na allegro jeszcze przed epoka ogrodowiskową.. i wiem że sie takich nie kupuje. eMuś by mi nie robić przykrości łatał je i łatał..aż mnie szlag trafił z tym łataniem i lampki poszły do kosza.. dostał zakaz dotykania badziewia Moje lampki też maja programator czasowy... z wyjątkiem tych na froncie Dyskusje są dobre, bo można dużo sie nauczyć Z jednym wyjątkiem, że jest to dyskusja a nie obrona swojego JA bez słuchania innych argumentów..

A teraz do spania i dobranoc .. Jutro też jest dzień.....
Madzenka 23:29, 19 lis 2013

Dobranoc Aniu