Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 00:18, 19 sie 2014

Donia72 napisał(a)
Aniu, a co się robi z jeżówkami, jak już przekwitają? Czy się je obcina?

Możesz przycinać te kwiaty które są brzydkie. Ja zostawiam nasiona dla szczygiełków i innych ptaków. Badyle ścinam wiosną .. bo badyle zimą też zdobią rabaty.... Może zdobią jest na wyrost, ale ... nie ma pustki .. i byliny lepiej izmują jak maja "badylki" wiec jak zdrowe są to zostawiam na zimę.
Donia72 00:21, 19 sie 2014

Dziekuję
an_tre 00:22, 19 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)

Możesz przycinać te kwiaty które są brzydkie. Ja zostawiam nasiona dla szczygiełków i innych ptaków. Badyle ścinam wiosną .. bo badyle zimą też zdobią rabaty.... Może zdobią jest na wyrost, ale ... nie ma pustki .. i byliny lepiej izmują jak maja "badylki" wiec jak zdrowe są to zostawiam na zimę.
tez tak robie, większość bylin zostawiam na rabatach, zimą nie ma pustki
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Danutka 08:58, 19 sie 2014

Mała Mi przyleciałam do Ciebie z wątku Agi z Kielc Napisz proszę i daj dobrą radę niedoświadczonej ogrodniczce co sadzić na gliniastej ziemi ( jakie byliny lub ogólnie rośliny).
U mnie podobnie jak u Agi glina, drzewa i krzaczki ozdobne rosną jednak byliny padają jedna po drugiej Rozluźniam im glebę sadząc ale po miesiącu lipa Jak nie padną to stoją w miejscu i nic ani wte ani wewte .

Pozdrawiam
Gardenarium 08:59, 19 sie 2014

Derenie białe (Cornus alba) (różne są kolorowe odmiany, hortensje bukietowe, wierzby Hakuro Nishiki, graby.

Instagram Ogrodowiska
Anita1978 09:51, 19 sie 2014

Poczytałam że polecasz nostalgię - róże, nie stan ducha
Mus kupić, bo jeszcze nie ma....ale poradź, bo chciałam posadzić w miejsce chorujących na czarną plamistość....dobry to pomysł? Czy trza jakoś odkazić?
Pszczelarnia 09:56, 19 sie 2014

A u mnie Rose de Rhest - jak zawsze cudna. Popatrz, jak to różnie jest? John Laing schorowany i Szekspir.
mira 11:13, 19 sie 2014

No trudno się nie zgodzić z Twoimi wywodami na temat róż - tak jest i ze zdjęciami też - same portrety ładne ale ważny też wygląd całego krzaka i pokrój - róże są fotogeniczne więc pewnie każdy fotkuje sam kwiat tak samo jak jeżówki
a tak wogóle to myślę, że jesteś zmęczona pracą w ogrodzie - tak tak - rozumię bo samemu taki obszar ogarnąć i utrzymać w dobrym stanie to jest masa roboty a przecież są jeszcze inne sprawy -

tak czy siak zaraziłaś mnie jeżówkami i postanowiłam te zwykłe namnożyć - mam te różowe - to wiosną podzielić co? a kiedy szukać siewek?

melduję że siewki naparstnicy są maleńkie ale jak wyrosną liście właściwe pewnie tak za 2 tygodnie to co robić do donic czy gdzieś rozsadzić?

i zmartwiłaś mnie bo Comte kupiłam i jest w donicy a z Reine de Rehst w tym roku się polubiłam dopiero - one tek mają nie od razu łapią za serce

pozdrawiam serdecznie
popcorn 11:36, 19 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)

Karola - fikuśne odmianowe jeżówki sie NIE WYSIEWAJĄ. A jak to robią to i tak są różowe.. od kilku lat nie dochowałam sie ani jednej siewki odmianowej.. pytałam fachowców i potwierdzają moja teorię. Jak już skiełkuje to wychodzi co inne

dzięki za info. szkoda!
U mnie nostalgia nie chce się wziąć do roboty, 3ci sezon, a stoi ze wzrostem w miejscu, ma moze z 80 cm max.. a chciałam jesienią przesadzić bliżej "przodu" rabaty, bo jej nie widać.. czy zostawic??
pozdrawiam!!
Kindzia 12:00, 19 sie 2014

Z różami jest różniście, no o pokrój krzewu mi chodzi. Niektóre całe ładne, kształtne, niektóre mają nieregularny pokrój i nawet jak liście ładne, nie są na tyle efektowne, żeby je całościowo pokazać...Nostalgia ma ładne kwiaty, cały krzak już niekoniecznie...ale taki szopenik ładny cały na przykład, albo My Girl, albo Isabella Rossellini
Figo mi rośnie jak na drożdżach, gryzoń jeden Mam nadzieję, że Twojego Miśka nie doścignie