Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 23:40, 22 wrz 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Kompost to lekka sprawa. Gorzej z pracami kamieniarskimi.

My kobiety pracujące.. prawie jak traktorzystki z czasów PRL... ale za to niezależne
Mala_Mi 23:42, 22 wrz 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Anek, brak czasu normalnie na wszystkie wątki, ale już prawie na bieżąco u Ciebie jestem, w końcu to jeden z moich ulubionych jest Trytoma jesienna to nie tak do końca tylko jesienna, wyobraź sobie, że ta moja limonkowo-kremowa jesienna kwitła mi wiosną, potem miala bardzo króciutką przerwę (z miesiąc) i znowu kwitnie jak szalona od lipca. Niedawno jedną(kwitnącą) sadzonkę podzieliłam na pół, przesadziłam w upał i...dalej kwitnie Ona lubi mieć sucho. Chcę mieć więcej sadzonek, ale mus poczekać, aż te się rozrosną, by je znów podzielić Buziaki posyłam

Pliss wrzuć mi foto swojej trytomy.. bo ja jakos nie mam spręża do siedzenia na forum... szukam trytowmy co kwitnie długo i jesienią.. uzupełnienie dla tej wiosennej. Widziałam kiedyś twoją, ale chcę porównać
AgnieszkaW 23:48, 22 wrz 2014

Chyba nie mam takiej foty z tego roku, bo je przesadzałam i nie fociłam, a z zeszłego roku to teraz nie znajdę, za dużo fot. Jutro zrobię, to wrzucę, dobrze?
admete 06:48, 23 wrz 2014

Aniu przyszłam troszku poczytać i pozdrowić Cię gorąco

Przy okazji natknęłam się na zdjęcie i opis tej cudownej roślinki

I tegoroczne odkrycie na jesienne rabaty vernonia crinita ... miałam kupić 3 szt.. ale z powodów finansowych i ograniczeń w tym kierunku.. kupiłam tylko 1 szt... a teraz żałuję.. piękna roślina na jesień. Alternatywa dla wysokich astrów, nie pokłada się, kolor ma bajeczny, u mnie ma ok 1,4m, ale to jej pierwszy sezon.

znasz może jej polską nazwę?

Buziaki
Urszulla 07:15, 23 wrz 2014

Mala_Mi napisał(a)

My kobiety pracujące.. prawie jak traktorzystki z czasów PRL... ale za to niezależne

ha,ha Aniu niech żyje niezależność
trytomy pooglądałam.
Tusiala 08:08, 23 wrz 2014

Aniu co Ty chcesz znowu wyciapywać? Na której rabacie potrzebujesz miejsca?
Zdjęcia Muminka raczkującego nie pokazałaś

mira 08:19, 23 wrz 2014

Mala_Mi napisał(a)

Wysyłam za zwrot kosztów przesyłki.. ale czy jest sens o tej porze??? Chyba że ja przetrzymasz potem w domu, bo wysłać mogę tylko nie kwitnące.. kwitnące maja 1,5- 2 metry

te kwitnące na 2 metry można przyciąć i wykopać sadzonkę i taką przetrzymać w domu w donicy i na wiosnę wysadzić powinno być ok, tak robiłam i zrobię bo jak będzie inna zima niz w ub roku to wymarzną w gruncie

ta trytoma z cienkimi listkami urokliwa - ja mam kępę szerokich liści stale sadzę gdzieś i mi nie kwitnie albo słabo a liście sporo miejsca zajmują - jeszcze dam im 1 szansę i basta
ta jesienna ma chyba ładniejsze kwiatki tak mi się wydaje

pozdrawiam
Mirka 09:51, 23 wrz 2014

Przywitać się chciałam w ten deszczowy dzień dobrze że pada bo susza okropna ziemia jak skała nie idzie łopaty wbić.Aniu widziałaś jeżówki zbierają się do kwitnienia czy zdążą ?
monteverde 13:37, 23 wrz 2014

Mala_Mi napisał(a)

Wernonię z sadzonek zielnych wyczytałam że szansa na 10%. Z jednej sadzonki szkoda ciąć... niezastąpiony nasz kolega forumowy już kombinuje jak przyciągnać od Szmitów.. a jak nie to będę prosić Justynkę A jak sie nei da kupić, to będę robić sadzonki zielne, a co? może sie uda

Nie zazdroszczę pracy z kompostem... to nie zajęcie dla filigranowych kobiet.. ale może dlatego filigranowe bo robią męskie roboty

Pobiegłam dziś zrobić foto trytomy, bo masz tę jesienną.. Kupiłam wypasiona sadzonkę za 6 zł... ale ta trytoma to malutkie ma kwiaty, cienkie listki, zupełnie inna. Moja wiosenna to kwiatostany olbrzymie i liście też. Może chcesz sadzonki na skarpę.
Teraz zakwitłą moja jednym kwiatem i jest on malutki... ale i tak widać różnicę.
Najchętniej bym jedna kępę zlikwidowała i posadziła te mniejsze, wtedy okres kwitniecia sie wydłuży.

A to moje z czerwca, jedne są niższe z kwiatu, a drugie wyższe.. ale wyglądają tak samo.

A to nowy nabytek za 6 zł. Cały w pączkach

Aniu a jak ta mała się nazywa trytoma? a patrzylaś u mnie na ta różę?

ma bardzo pomarańczowy kolor
MagdalenaK8 14:48, 23 wrz 2014

Nie napiszę ile nadrobiłam, ale nadrobiłam ja królowa"nadrabiania".
Podczytywałam z największą przyjemnością, spacerując po wszystkich zakątkach i delektując się pięknem...Przykucając przy Was na spotkaniu cieszyłam "miseczkę". Pogłaskałam Muminka..., posiedziałam nad jeziorkiem. Jutro wyrzucą mnie z roboty chyba że wszystko nadrobię .
Pozdrawiam
Jak nie nadrobię ja królowa?