Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

margi 16:01, 09 cze 2013

Gosiu pozachwycałam się u Ciebie,u mnie dzisiaj do południa piękna pogoda a teraz leje i właśnie teraz mogę coś napisać i wkleić fotki.Gosik zajrzyj do mnie,bo potrzebuję rady:::::
Madzenka 20:10, 09 cze 2013

Pozdrawiam w deszczowy wieczór...
Gosiniak 09:19, 10 cze 2013

Gosia zerknę i dzięki za odwiedziny
Marzenka- u mnie trochę wczoraj postraszyło deszczem i burzą, ale ostatecznie się wypogodziło i całkiem ładnie było, za to dziś pochmurno od rana.

Mam jeden problem, sosna karłowa nagle zaczęła zamierać, jeszcze w maju świetnie wyglądała, przyrosty zaczęły rosnąć normalnie, a od jakiegoś tygodnia zauważyłam, że te młode świeczki nie rozchylają igieł i usychają. Teraz jak na nią patrzę wyda się, że cała zmieniła kolor na bardziej żółtawy. już się liczę z jej stratą, ale nie mogę dojść co to takiego. Przeszukuję net i książki i nie mogę dopasować, może ktoś coś podpowie
Powinna mieć kolor zdecydowanie bardziej ciemno zielony:

Nowe świeczki już nie rosną, niektóre końcówki świeczek poobrywałam, były brązowe w środku.

???
ewa004 12:49, 10 cze 2013

Gosiu pozdrawiam
Polatałam troszkę u Ciebie i nacieszyłam gałki
ZbigniewG 13:44, 10 cze 2013

Gosia ona jest na patyku ?, jeżeli tak to sprawdź delikatnie na różnych poziomach czy kora jest pod spodem zielonkawa, jest jeszcze bryła korzeniowa czy korzonki są czarne w środku i czy maja młode białe wypustki
maj/czerwiec to pora gdy wychodzi na jaw jak właściwie przezimowały iglaki

jeżeli dół jest OK to można szukać co za grzyb ją gryzie od góry
Gosiniak 14:49, 10 cze 2013

Zbyszek dzięki bardzo, tak ona jest na pniu, kora pod spodem zielona, korzenie sama nie wiem, ja w środku białe widzę, a nie czarne, nie wiem jakie powinno być, młode wypustki na niektórych widziałam. Mam wrażenie że przemarzła, ale czy to możliwe żeby wypuściła nowe przyrosty i padła, myślałam do tej pory że nowe przyrosty to objaw, że dobrze przezimowała a tu w ciągu praktycznie tygodnia zżółkła
Czy jest sens pryskać na grzyba, mi to raczej na grzyba nie wygląda, bo cała roślina na raz chyba nie byłaby zainfekowana, sama już nie wiem, co myślisz, pryskać czy zostawić własnemu losowi? W tej chwili nie wygląda za fajnie i od razu widać, że odbiega od reszty igiełek.
Tess 14:59, 10 cze 2013

Ja się może na iglakach nie znam (ba, na pewno się nie znam!), ale jeśli z bryłą korzeniową jest w porządku, to jednak dałabym coś na grzyba.
Milka 15:19, 10 cze 2013

Męczarnie były super, ależ bujnie i dorodnie, a japoński juz widać
ZbigniewG 16:25, 10 cze 2013

Gosia jak doły są dobre to bez wdawania się w szczegóły oprysk totalny na grzyba i robala, wieczorem jeden rano drugi i jeszcze powtórka - tym co masz pod ręką -oczywiście zgodnie z instrukcją i zaleceniami
przyjrzyj się dobrze bo oprócz grzyba(lub innej cholery) jak pisze Teresa, to mogą być też jakieś mikroszkopki
to jednak wygląda na zamieranie pędów sosny czyli raczej patogeny
Madzenka 19:08, 10 cze 2013

Gosiniak napisał(a)
Zbyszek dzięki bardzo, tak ona jest na pniu, kora pod spodem zielona, korzenie sama nie wiem, ja w środku białe widzę, a nie czarne, nie wiem jakie powinno być, młode wypustki na niektórych widziałam. Mam wrażenie że przemarzła, ale czy to możliwe żeby wypuściła nowe przyrosty i padła, myślałam do tej pory że nowe przyrosty to objaw, że dobrze przezimowała a tu w ciągu praktycznie tygodnia zżółkła
Czy jest sens pryskać na grzyba, mi to raczej na grzyba nie wygląda, bo cała roślina na raz chyba nie byłaby zainfekowana, sama już nie wiem, co myślisz, pryskać czy zostawić własnemu losowi? W tej chwili nie wygląda za fajnie i od razu widać, że odbiega od reszty igiełek.

Hm... Woda zimą, woda wiosną, woda póżną wiosną... Tak moje sosny utopiłam... Ostatenie dwie mi zostały... Jedna z nich też zamiera... Zstanie mi tylko himalajka. Same kosodrzeiwny i Varelle...