Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ekologiczna uprawa ogrodu » Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach

Szalonaona77 08:19, 05 kwi 2020

Proszę o odp
Fuksja 17:22, 05 kwi 2020

Witam. Dostałam skrzynie paletowe ze sklejki. Czy można je wykorzystać na skrzynie na warzywa, czy aby ta sklejka nie stwarza jakiegoś zagrożenia bo to klejone pewnie, jak myślicie. Wiem ,że nie bardzo trwała ale chociaż niech ten rok wytrzyma.
kuli 15:38, 17 kwi 2020

Dzień dobry,

Wykopałem u siebie pełno korzeni. Mogę je rozłożyć zamiast gałęzi na spód warzywnika?

nyna76 11:36, 18 kwi 2020

Hej Kuli, o ile to nie korzenie np sumaka haha. to jak najbardziej możesz.
Madax 10:44, 29 kwi 2020

Witam

Mam pytanie czy to dobry pomysł na dół skrzyń dać spróchniałe drewno. Byłam ostatnio w lesie i przywiozłam całkiem rozsypujące się i zbutwiałe kawałki drewna.
Magara 18:56, 03 maj 2020

I ja mam prośbę o radę
Czy na dno skrzyni o wysokości 40 cm mogę dać darń zerwaną z miejsca pod rabatę? Darń jest częściowo w większych fragmentach (to co było usuwane szpadlem) a częściowo w kępkach i ścinkach (to co usuwane pazurkami) - gdzieś o takim pomyśle czytałam ale nie pamiętam czy był to pomysł dobry czy wręcz przeciwnie
Z góry dziękuję
Anda 19:14, 03 maj 2020

Możesz, ale odwróć ją do góry korzeniami Ja tak robiłam na mojej pierwszej rabacie. Trawa się szybko rozłożyła, a ziemia zyskała na żyzności.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magara 22:33, 03 maj 2020

Ewcia kochana
Czyli dobrze mi coś po łbie chodziło
Te większe fragmenty "zrywane" szpadlem to nie problem żeby ułożyć korzeniami do góry, ale co zrobić z takimi małymi fafluchami rwanymi pazurkami???
Dawać do skrzyni czy odpuścić???
Pytam bo rwałam dużo teraz, po deszczu, ciężko było z ziemi wytrzepać bo wszystko mokre, a musiałam kawałek całkiem spory pod brzozą darni zebrać, tam się szpadlem nie do końca dało, więc ja jak ten Kopciuszek
I mokre toto, a tam mam dobrą ziemkę, żal mi te trawiaste fafluchy wyrzucać, a kopiastą taczkę ich mam plus dwa wiadra i dżdżownic pełno, a nie do każdej miałam cierpliwość żeby przenosić więc część teraz w taczce i wiadrach mieszka
Malgorzata789 16:58, 05 maj 2020

Witajcie
przeczytałam kilkadziesiąt stron tego wątku - to kopalnia wiedzy
Czy jakaś dobra dusza mogłaby pomóc mi w dwóch kwestiach:

1. właśnie zakładam skrzynie podwyższone, będę je uzupełniać pewnie tuż przed siewem lub sadzeniem
czy ma to wpływ na konstrukcję zawartości?
czytałam gdzieś, że obornik można dać tylko dużo wcześniej, min. 2 tygodnie przed, ale lepiej jesienią

2. co z preferencjami roślin? jedne wolą ziemię po oborniku, inne nie
będzie: dynia, cukinia, melon, papryka, ogórki, pomidory
do którego z warzyw dostosować zawartość skrzyń (tj. czy dodawać obornik czy w ogóle nie dodawać)?

czy taki skład będzie dobry:
- troszkę zrębek na górę w celu ochrony przed chwastami
- ziemia (ewentualnie ziemia trochę wymieszana z obornikiem)
- obornik
- darń ziemią do góry
- ścięta trawa
- chrust

jak dużo może być darni?
gdzie dać słomę?
nyna76 17:03, 05 maj 2020

Teraz może być tylko obornik dobrze przekompostowany, ale nie pod ogórki. Świeży na jesień.
Warstwy ok.

Słomą możesz ściółkować.