Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka koło Muzeum

Działeczka koło Muzeum

barbara_kraj... 21:03, 11 kwi 2014

A nie można zasłonić tej latarni smukłym, kolumnowym żywotnikiem?
madzielena 08:32, 16 kwi 2014

Pomysł z żywotnikiem już rozpatrywałam, zastanawiałam się tylko czy nie będzie wyglądało to tak, jakby z żywotnika, który nie da rady zasłonić ją w całości, wyrastała latarnia? Może faktycznie tak właśnie zrobię... w każdym razie dziękuję Basiu!
Robertop 21:59, 18 kwi 2014

Magda, Wesłych Świąt ...

P.S. Skrzynie zakupione
regli 22:42, 18 kwi 2014

admete 16:20, 19 kwi 2014

madzielena 08:37, 22 kwi 2014

Dziewczęta pięknie dziękuję za życzenia
admete 16:16, 26 kwi 2014

Madziu co słychać ???

Pozdrowienia zostawiam
madzielena 14:26, 02 maj 2014

Witajcie po przerwie. Nie lubię pisać, kiedy nie ma o czym Bo cóż ciekawego w pieleniu, kopaniu czy koszeniu trawy (chyba, że za ciekawe uznamy wykopanie dwóch zeszłorocznych marchewek, szczypiorku i ziół). Troszkę się jednak tego, co zrobiliśmy, nazbierało, więc podzielę się naszymi dokonaniami
Z poważniejszych zmian:

Między warzywnikiem a trawnikiem ustawiliśmy tę oto kratkę. Ta część działki ze względu na bardzo duże nasłonecznienie praktycznie nie mogła być użytkowana - kratka daje cień i odrobinę intymności. Stanowi też punkt pionowy na naszym dość płaskim terenie.

Na kratce piął się będzie ten oto jegomość - Clematis tangucki odmiana "Aureolin". Nie będę oszukiwać, że najbardziej z tanguckich przypadł mi do gustu. Chciałam kupić taki powojnik, a "Aureolin" był jedynym dostępnym "od ręki". Ma wyrosnąć na 2-3 metry i zacienić kratkę.

Na koniec rzut oka na warzywnik
madzielena 14:37, 02 maj 2014

Chwila dla kwiatów - to moje jedyne tulipany w tym roku ponieważ z racji tego, że nie zaplanowałam w ubiegłym roku rabat, obawiałam się sadzić je i wydać pieniądze a nie mieć z tego żadnego pożytku. Są bardzo ładne choć zupełnie nie te, co kupiłam (miały być ciemno żółte) Beauty of Apeldoorn.

Narcyzy:

Piwonie całe w pąkach:

Czosnek niedźwiedzi:

madzielena 14:50, 02 maj 2014

Bób:

Sałatowo:

Oto eksperyment, jak poradzą sobie pomidory wysadzone do gruntu. Oczywiście przykryje je na czas zapowiadanych przymrozków.

W warzywniku ogólnie bilans dodatni tzn - warzywa i truskawki mają się dobrze, prócz porów, które jakoś nie mogą się zdecydować, czy rosnąć czy nie i brokułów których cztery coś wzięło i zjadło

A tu miejsce przekopane przeze mnie tymi oto rękami, z przeznaczeniem na siedlisko ogórków, kabaczków i dyń

wzdłuż brzegu będzie niski żywopłot z tawuł japońskich - Goldmound lub Goldflame.