Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka koło Muzeum

Działeczka koło Muzeum

admete 16:42, 06 sty 2014

Magda witam się w Nowym Roku
i zostawiam życzenia zdrowia i wszystkiego najlepszego .
i byle do wiosny (tej prawdziwej )
BEATA_S 21:23, 14 sty 2014

Cześć Madziu! Dawno Cię nie było..., czyżbyś zapomniała hasła jak Asia?

Pozdrowienia zostawiam
Celina 18:10, 11 lut 2014

Witaj Madziu

Jak tam działeczka? Na swojej szykuję duże zmiany. Pochwal się co u Ciebie Pozdrawiam.
barbara_kraj... 19:45, 11 lut 2014

Madziu, czas na działkę i O zajrzeć Pozdrawiam
madzielena 11:33, 12 lut 2014

Kochane, bardzo dziękuję za pamięć!

Oczywiście wewnętrznie szykuję się już do sezonu. Mamy z mężem wiele planów, która mamy nadzieję zrealizować.
Po pierwszym roku uprawy działki (nazwijmy go umownie rokiem rozpoznawczym), nadchodzi czas na właściwe plany - znamy już co nieco nasze poletko, znamy jego mocne i słabe miejsca (mocnych więcej ), mamy już altankę, która zastąpiła starą, spróchniałą. Odejdzie nam więc sporo roboty związanej z podstawową infrastrukturą.

Obecnie działka wygląda tak:

Nasza altanka: zielona wyspa pośród białego morza. Po lewej stronie przesadzone krzewy róż (bezimienne, głównie różowe, niebieskie i białe). Sąsiedztwem dla róż będą albo trawy, albo jednoroczne rośliny z rabaty biało-niebiesko-różowej z tego linku:

Rabata jednoroczna w odcieniach róż błękit fiolet

Tak czy siak ta rabata się u mnie pojawi, ponieważ bardzo mi się podoba

Na razie wszystko przysypane jest śniegiem, ale nowoposadzone drzewka trzymają się dzielnie. W tej pustej przestrzeni między nimi chcemy zbudować rodzaj trejażu o lekkiej konstrukcji, który będzie osłaniał od wzroku przechodniów oraz zacieniał miejsce do siedzenia. Mogłoby być to coś takiego, ale zmultiplikowane:

Jak zbudować trejaż

madzielena 11:40, 12 lut 2014

Ku pamięci - marzec 2013 niżej luty 2014.

Poniżej różnice widać mniej, ale ogólne zagospodarowanie przestrzeni uwidoczni się wiosną. Mam również nadzieję, że po przekopaniu ziemi widłami po raz czwarty, nie będę więcej pamiętać o perzu.

Zdjęcia dokumentujące więc detal w postaci żółtej reklamówki i wiadra na materiał do kompostownika proszę wybaczyć
madzielena 11:47, 12 lut 2014

Plany na ten rok:

1. stworzenie warzywnika w nowym miejscu, przesadzenie zbyt gęsto posadzonych malin, zagospodarowanie miejsca po starym warzywniku (planuję zakątek krzewów owocowych - borówki, jeżyny, maliny)
2. dokończenie prac związanych z altanką - prace przy dachu, umocowanie rynien i zbiornika na deszczówkę
3. stworzenie rabaty jednorocznej
4. budowa trejażu i piaskownicy dla dzieci (może coś więcej?)
5. zadbanie o trawnik, tam gdzie nie było to zrobione
6. umocowanie siatki na słupkach ogrodzeniowych
7. oczko wodne (mamy robić ja i córka)
8. stworzenie miejsca na ognisko
9. zbudowanie drugiego kompostownika
10. pokrycie dachu altanki i zakonserwowanie jej (?)

Z ważniejszych rzeczy to tyle. Wstawiam bardziej dla własnego rozeznania - pod koniec sezonu zobaczę co się nam udało zrobić.
Celina 10:26, 18 lut 2014

Madziu ,super plany!

też mi się już kotłuje w głowie co będę robić - zmieniać. Bo tak to już jest ,że ogród to żywa materia i

ciągle coś się udoskonala, poprawia, Poza tym stale się uczymy.

Zmiany masz już widoczne . Jak masz chęć zobacz na mojej stronce 396, moje poczynania, też przecież zaczynałam od chwastów na działeczce

Pozdrawiam
Joaska 20:14, 05 mar 2014

Madziu plany są i to najważniejsze, ja koło róż polecam albo lawendę albo kocimiętkę....cudne są
Celina 22:32, 05 mar 2014

Witaj Madziu
napisałam Ci elaborat i zniknął,Zaczynam po raz drugi

UfFF

mam berberysy Thunberga Red oraz Marię. zaletą jest to ,że są tanie i zero z nimi problemów. Rosną szybko , przynajmniej u mnie Ten z foto żóły był kupowany 3 lata temu i miał ok 30 cm.wysokości.!

Berberys Maria bardzo mi się podoba ze wzgl. na kolor. Przycinam je wiosną . bardzo się zagęściły.

mam jedną tawułę japońską. Ta rośnie wyjątkowo szybko i też jest bardzo tania. Można kupić kilka i zrobić szpaler tanimi środkami Przycinam ją na wiosnę na wys. 20 cm . I jest już ogromna. Wg. mnie niezniszczalna. Ale jej łatwo się nie przesadzi .ma bardzo głęboki korzeń palowy!. Przemyśl gdzie chcesz posadzić ,gdybyś się zdecydowała.

Yukki rosną mi jak gupie! dostałam od sąsiadki wielkości dosłownie szczypiorku. Zero problemów. I nie trzeba podlewać!

Z krzaczastych mam jeszcze 4 rodzaje hortensji. Nie wiem czy hortki można zaliczyć do krzewów. Ja zaliczam

Jeśli chodzi o WC to nie mam problemu . Blisko działki mam ogólnodostępne dla działkowców murowane toalety.

Z tego co widzę u nas to działkowcy budują w murowanych altankach swoje własne. Jest to zgodne z przepisami , tak mi mówiła nasza prezes. Zresztą ona w zeszłym roku budowała swój domek już z łazienką

aha ,przypomniałam sobie czytałam ,w Działkowcu", nawet był,projekt takiej altany z WC

Wkleiłam zdjęcie żebyś widziała bliżej jak krzaczory szybko urosły Za yukką posadziłam w zeszłą wiosnę hortkę. Wywal fotkę ja przeszkadza pozdrawiam . jak masz pytanko to wal jak w dym