Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka koło Muzeum

Działeczka koło Muzeum

Kasya 14:40, 08 maj 2014

madzielena napisał(a)
Bób:

Sałatowo:

Oto eksperyment, jak poradzą sobie pomidory wysadzone do gruntu. Oczywiście przykryje je na czas zapowiadanych przymrozków.

W warzywniku ogólnie bilans dodatni tzn - warzywa i truskawki mają się dobrze, prócz porów, które jakoś nie mogą się zdecydować, czy rosnąć czy nie i brokułów których cztery coś wzięło i zjadło

A tu miejsce przekopane przeze mnie tymi oto rękami, z przeznaczeniem na siedlisko ogórków, kabaczków i dyń

.

Witam,

podoba mi sie twoj ogrodek warzywny ja wlasnie swoj robie
jaką masz wysokosc grządek ? bo ja chce zrobic 40 ale zastanawiam sie czy nie za duzo ziemi bede musiala wsypac

i skad sie bierze nasiona bobu, bo jakos nie widzialam w sklepach...
madzielena 08:23, 09 maj 2014

Kasya napisał(a)

Witam,

podoba mi sie twoj ogrodek warzywny ja wlasnie swoj robie
jaką masz wysokosc grządek ? bo ja chce zrobic 40 ale zastanawiam sie czy nie za duzo ziemi bede musiala wsypac

i skad sie bierze nasiona bobu, bo jakos nie widzialam w sklepach...

Witaj Kasyo,

zacznę od końca - bób spokojnie kupisz w sklepie ogrodniczym. Widziałam co najmniej kilka odmian - siałam Figaro i Bahusa. Ja swój przez zbieg okoliczności kupiłam w Lidlu Gdybyś miała jakiekolwiek problemy z dostaniem, służę pomocą

Moje grządki mają wysokość 20 cm i ziemia wsypana do nich została wybrana z miejsca, na którym stoją. U mnie był bowiem spadek terenu w głąb działki, który tym sposobem został zniwelowany. Wysokość 40 cm to sporo, ale takie wysokie grządki bardzo ładnie wyglądają. Przy tej wysokość grządek pewnie pokusiłabym się o zrobienie ich "po bożemu" czyli z warstwą obornika, warstwą gałęzi itd.

Moje grządki na razie zdają egzamin w 120% ale muszę zaznaczyć, że nieco miejsca odchodzi na ścieżki więc koniec końców powierzchnia nie jest tak wykorzystana jak w tradycyjnych warzywnikach. Natomiast porządek i wygoda przy tych grządkach są nie do przecenienia!
Kasya 08:28, 09 maj 2014

madzielena napisał(a)

Witaj Kasyo,

zacznę od końca - bób spokojnie kupisz w sklepie ogrodniczym. Widziałam co najmniej kilka odmian - siałam Figaro i Bahusa. Ja swój przez zbieg okoliczności kupiłam w Lidlu Gdybyś miała jakiekolwiek problemy z dostaniem, służę pomocą

juz mi brat odpowiedzial na pytanie o to gdzie znajde nasiona bobu: "u mnie w lodowce" wiec musze tylko pojechac

a co do rabatek to postanowiilam ze beda 2 poziomowe tzn pol 20 i pol 40, na wyzszych beda nizsze roslinki
madzielena 08:35, 09 maj 2014

Kasya napisał(a)

juz mi brat odpowiedzial na pytanie o to gdzie znajde nasiona bobu: "u mnie w lodowce" wiec musze tylko pojechac

a co do rabatek to postanowiilam ze beda 2 poziomowe tzn pol 20 i pol 40, na wyzszych beda nizsze roslinki

Sprawdź tylko czy nasiona nie przemrożone
Kasya 12:08, 09 maj 2014

A powiedz jeszcze prosze jakie masz odstepy miedzy skrzynkami ?
czy 40 cm nie bedzie za malo ?
Kasya 15:30, 09 maj 2014

madzielena napisał(a)
Bób:

Oto eksperyment, jak poradzą sobie pomidory wysadzone do gruntu. Oczywiście przykryje je na czas zapowiadanych przymrozków.

ale bob to calkiem gesto sie sadzi jak widze ?

a do pomidorkow to az takie zerdzie potrzebne ??
od razu trzeba podeprzec jak sie wsadza do gruntu ?
pewnie to zrobie w weekend
madzielena 09:30, 12 maj 2014

Kasya, pomidory zazwyczaj trzeba do czegoś podwiązywać, ponieważ mają bardzo giętkie łodygi, które dodatkowo pod ciężarem owoców wyginają się ku dołowi.
Pomidory przywiązuje się systematycznie wraz z rośnięciem rośliny.
Ja wbijam paliki przed sadzeniem pomidorów, gdyż wtedy widzę ile mam miejsca i czy czegoś nie zmienić.
Plusem jest też to, że nie uszkadzam wbijanym palikiem bryły korzeniowej pomidora.
Pamiętaj o usuwaniu tzw. wilków czyli pędów wyrastających z kąta między łodygą a liśćmi pomidora

Bób sadziłam w rozstawie 40 x 40 cm. Tak jak miałam w opisie na opakowaniu.
Kasya 09:36, 12 maj 2014

Dziękuje

Tak zrobiłam, ale zostałam uraczona taką ilością sadzonek ze muszę dogęscic
madzielena 09:52, 12 maj 2014

Bobowi nie powinno się w związku z tym nic stać, wg mnie można posadzić nieco gęściej lub dosadzić do czegoś np na skraju skrzynki

Ja często robię takie misz-masze, niestety dla mnie często nie pamiętam co gdzie posiałam czy posadziłam

madzielena 10:02, 12 maj 2014

Dziś parę fotek z pracy:

Tak się akurat składa, że w pracy również przypadło mi trochę zajęć ogrodniczych - robimy rekonstrukcję neolitycznej wioski z roślinami użytkowymi. Udało nam się zorganizować trochę najwcześniejszych gatunków zbóż - na zdjęciu pszenica płaskurka jara

Mamy również poletko doświadczalne, ogrodzone zaplotką z leszczyny

z roślinami o dużym znaczeniu w okresie neolitu jak len

bób, fasola, macierzanka, mięta, rumianek czy pokrzywa

Teren jak widać lesisty, więc niekoniecznie dobry do uprawy zbóż. Ale próbujemy