Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

kachat 21:55, 12 cze 2015

Mogę na twoje wiewióry patrzeć i patrzeć I na kocimiętki Moje już będą chyba zaraz do ścięcia, bo leżą już zupełnie płasko na ziemi...

Różanecznikami, że blisko rosną, się nie przejmuj - one bardzo lubią blisko rosnąć, stykać się liśćmi. Tworzą sobie taki własny mikroklimat. Moje 2 fińskie posadziłam kiedyś w odległości jakichś 40cm od siebie (bez komentarza, dawno temu to było..) i bardzo im razem dobrze. Rozsadzić szerzej je możesz jeśli chcesz aby większy obszar zajmowały - ale jeśli tylko ze względu na dobro krzewów, to według mnie nie ma takiej konieczności, bo im tak blisko siebie powinno się podobać Swoje sadzę co ok. 1,5 metra, bo potrzebuję większy obszar obsadzić a kasy na więcej krzewów nie mam, ale chętnie bym je bliżej dała.

Co do pęcherznic, to skoro też ci tak po oczach jak i mnie dają w kontraście do różowych kwiatów rodków, i skoro i tak planujesz je przesadzić w przyszłości, to może lepiej już teraz to zrobić..? Im później, tym ciężej, tym więcej korzeni do wykopania i uszkodzenia, tym mocniej krzewy mogą odchorować przeprowadzkę... Ja bym je już teraz wykopała i przeniosła i miała sprawę z głowy
Mala_Mi 21:57, 12 cze 2015

Mathildis napisał(a)

naprawdę myślisz, że to ja rozrzucam korę??? jestem w szoku!!!

No przecie nie wiewiór rozrzuca.. tylko krasnoludki.
Super foto i super komentarz.. też bym wybaczyła
Mala_Mi 22:05, 12 cze 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Tego pomrowa utopiłam w wannie ogrodowej. Nie będąc pewna, czy już padł, dobiłam własnoręcznie. Nie da się inaczej. Mus się bronić.

I dobrze.. bo mi jedne pomrów przeżył w kotłowni.. w wannie z wodą i lotosem.. w wodzie mieszkał całą zimę i wiosnę!!! I miał się dobrze...
Mala_Mi 22:08, 12 cze 2015

Pęcherznica z Nową Zemblą pasuje.. limonka pęcherznicy i bordo RH.. fajny kontrastowy duet. Ja takie lubię

Kocimiętka WALKER'S LOW.. też się nią zachwycam... kwitnie później niż zwykłe.. ale kwitnie dłużej, jest większa i jest sztywna..
Jednak ta pospolita kwitnie najszybciej Warto mieć obydwie
Mathildis 22:38, 14 cze 2015

kachat napisał(a)
Mogę na twoje wiewióry patrzeć i patrzeć I na kocimiętki Moje już będą chyba zaraz do ścięcia, bo leżą już zupełnie płasko na ziemi...

Różanecznikami, że blisko rosną, się nie przejmuj - one bardzo lubią blisko rosnąć, stykać się liśćmi. Tworzą sobie taki własny mikroklimat. Moje 2 fińskie posadziłam kiedyś w odległości jakichś 40cm od siebie (bez komentarza, dawno temu to było..) i bardzo im razem dobrze. Rozsadzić szerzej je możesz jeśli chcesz aby większy obszar zajmowały - ale jeśli tylko ze względu na dobro krzewów, to według mnie nie ma takiej konieczności, bo im tak blisko siebie powinno się podobać Swoje sadzę co ok. 1,5 metra, bo potrzebuję większy obszar obsadzić a kasy na więcej krzewów nie mam, ale chętnie bym je bliżej dała.

Co do pęcherznic, to skoro też ci tak po oczach jak i mnie dają w kontraście do różowych kwiatów rodków, i skoro i tak planujesz je przesadzić w przyszłości, to może lepiej już teraz to zrobić..? Im później, tym ciężej, tym więcej korzeni do wykopania i uszkodzenia, tym mocniej krzewy mogą odchorować przeprowadzkę... Ja bym je już teraz wykopała i przeniosła i miała sprawę z głowy

Ja liczę odległość od pnia i Novą Zemblę mam posadzoną co 2m a pozostałe co 1m -za blisko, ale przesadzę je za jakiś czas... Na razie lista prac do wykonania bardzo napięta i na żadne przesadzanie w tym rejonie czasu nie ma... ale już robię listę na przyszły sezon, więc może tam się załapią

Pierwszy czosnek i chyba już ostatnie zdjęcia kocimiętki przed przycięciem... brzydka już się zaczyna robić, ale jeszcze trzmiele do niej się zlatują, więc chwilkę jeszcze zostawię

Mathildis 22:48, 14 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)
Pęcherznica z Nową Zemblą pasuje.. limonka pęcherznicy i bordo RH.. fajny kontrastowy duet. Ja takie lubię

Kocimiętka WALKER'S LOW.. też się nią zachwycam... kwitnie później niż zwykłe.. ale kwitnie dłużej, jest większa i jest sztywna..
Jednak ta pospolita kwitnie najszybciej Warto mieć obydwie

przyjrzałam się dziś temu duetowi i na zdjęciach bardziej mnie drażni niż w realu... tak czy inaczej czasu na przesadzanie brak, wię na razie zostanie jak jest...
kocimiętka... trafiło się ślepej kurze ziarno, chciałam kocimiętkę więc kupiłam nie zastanawiając się jaka ma być... jest świetna

Wiewiórka była dziś jak co dzień, ale miałam też innych gości

pleszki

07_Rene 23:17, 14 cze 2015

Witaj Aniu To już moje trzecie podejście do zostawienia u Ciebie śladu po mojej wizycie
Mieszkasz w fantastycznym miejscu, choć zakładanie ogrodu w lesie jest pewnie problematyczne. Podglądam cichaczem Twoje poczynania Wiewiórka boska... i to w dodatku nasza rodzima Dziekuję za naprowadzenie na firletkę w wątku u Agaty
Krzewuszki widziałam, ciągle dumam nad swoimi. Do jesieni jeszcze daleko, wiec pewnie zdąże sie zdecydować.
Mathildis 15:36, 15 cze 2015

07_Rene napisał(a)
Witaj Aniu To już moje trzecie podejście do zostawienia u Ciebie śladu po mojej wizycie
Mieszkasz w fantastycznym miejscu, choć zakładanie ogrodu w lesie jest pewnie problematyczne. Podglądam cichaczem Twoje poczynania Wiewiórka boska... i to w dodatku nasza rodzima Dziekuję za naprowadzenie na firletkę w wątku u Agaty
Krzewuszki widziałam, ciągle dumam nad swoimi. Do jesieni jeszcze daleko, wiec pewnie zdąże sie zdecydować.

A ja już wcześniej u Ciebie byłam "przelotem"

Sam las nie jest aż takim utrapieniem jak ziemia a raczej żółty piach... leję ciągle wodę, a rośliny w miejscu stoją, trawnik w połowie usechł [edit: jest jeszcze jeden problem nie dość, że słaby ze mnie fotograf to jeszcze las nie ułatwia mi robienia zdjęć ]
krzewuszki będą jeszcze wieczorem...

moja firletka jeszcze nie kwitnie,

ostrogowiec i naparstnica

carex evergold (chyba )

Mathildis 15:40, 15 cze 2015

Pięknego gościa miałam... ale tylko 2 ładne fotki pozwoliła sobie zrobić...

Wilga

mam nadzieję, że jeszcze ją zobaczę...
Mathildis 15:46, 15 cze 2015

... reszta wieczorkiem