Pozwolę sobie zacytować post z mojego wątku, liczę po cichu na pomoc
"Zmienię trochę kolejność, bo miała być mapka z zagospodarowaniem terenu, a będzie teren z boku domu i koło tarasu.
Muszę pomyśleć nad rozmieszczeniem chodników i ścieżek koło domu i nad samym tarasem. W sumie lepiej tak, niż tracić czas na planowanie rabat, gdy nie ma punktu odniesienia.
Liczę na uwagi. Może jakieś aspekty praktyczne?
Problemem jest tutaj szerokość działki, bo do granicy jest około 5 m, a chcę zmieścić też jakiś żywopłot, a nawet ze 3 drzewka kolumnowe, by zasłonić się od wejścia do domu sąsiada.
Dodatkowo granica nie jest równolegle do ściany budynku, co mnie drażni
.
Kolejna sprawa to odległość do budynku gospodarczego (tylko 5,40 m), więc taras wyjdzie blisko tego budynku. Warunkiem jest zostawienie swobodnego przejścia na tył ogrodu i kawałka ziemi by obsadzić budynek bluszczem (jedyne dojście na tył działki). Ale też nie kosztem powierzchni tarasu.
Uwagi do mapek:
- ścieżki wybrukowane i żwirowe, jeszcze można pokombinować. Wiadomo, że te koło domu z kostki. Ścieżka podpisana jako ogrodowa wzdłuż budynku będzie na pewno żwirowa.
- na tarasie planowane dwie donice w kształcie litery L
- budynek gospodarczy będzie miał drzwi z tej strony i musi być też dojście
- 1 mała kratka to 0,5 m
- z boku domu drzwi balkonowe (dodatkowe wyjściowe) i małe schodki
- zejście z tarasu na utwardzony chodniczek lub ścieżkę żwirową
Legenda:
Kolor jasnozielony - tereny zielone i trawniki
Kolor ciemnozielony - donice na tarasie i bluszcz na ścianie budynku
Kolor szary - kostka brukowa, schody z palisady
Kolor biały z czarnymi kropkami - kamień/żwir ozdobny"
Wersja 1
Chodnik wzdłuż budynku, ścieżka wzdłuż krótszego boku tarasu
Wersja 2
Chodnik wzdłuż budynku, ścieżka wzdłuż krótszego boku tarasu, ale oddalona od niego
Wersja 3
Chodnik oddalony od budynku, dodatkowe dojścia do schodków bocznych i schodków z tarasu. Pomiędzy nimi rabaty żwirowe + rośliny ozdobne