Informacja:
Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.
Przepraszam, że tak wchodzę z butami w wątek, ale mam problem. Chciałabym zaaranżować 2 rabaty, w sumie niewielkie, ale dla mnie bardzo kłopotliwe. Bedą w kształcie łezki po obu stronach od wejścia. Chciałabym, posadzić hosty i żurawki, ale nie wiem co do nich? I jak sprawdzić, żeby powstała tam spójna kompozycja, myslałam o jakimś większym iglaku (ew. thui) lub krzewie przy sąsiedztwie ze schodami, a im dalej od wejścia niższe rośliny. Ziemia nie jest zbyt dobra, bo od lat nawożona z różnych miejsc, ale dosypie trochę takiej "z worka"

W dodatku front domu jest od pn-wsch, więc po lewej stronie jest z rana trochę słońca, a na drugiej rabacie było by tylko chwilowo zachodzące... Na resztę ogrodu nie mogę sobie na razie pozwolić, m.in. z powodu poziomu ziemi, który chcę jeszcze osiągnąć na działce, a te 2 kąciki przy wejściu byłyby taką namiastka. Widziałam tu przepiękne ogrody, cudne kompozycje - szczerze liczę na Waszą pomoc.
Dla ułatwienia sprawy wsawiam zdjęcie domu, po obu stronach od wejścia były by "łezkowe" rabaty

Aż mi się buzia uśmiecha na samą myśl

)