Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

hanka_andrus 17:40, 29 paź 2012

Nie siedzieli przed komputerami,a plotki się opowiadało na przyzbie......
zbigniew_gazda 21:07, 29 paź 2012

hanka_andrus napisał(a)
Nie siedzieli przed komputerami,a plotki się opowiadało na przyzbie......

Haniu czyli plotki jak były tak są a tylko się zmienił środek przekazu. Opowiadali też o strachach - jako małe dzieciaki siedzieliśmy cichutko i słuchali jak starszyzna opowiadała różne zmyślone lub prawdziwe historie . Nastroju dodawała lampa naftowa bo prądu wtedy jeszcze nie było . Wyobraźcie to sobie młodzieży - w pomieszczeniu panuje półmrok od bladego światła lampy naftowej i jedna osoba opowiada różne bajdy a gawiedź siedzi z rozdziawionymi buziami i słucha. Takie to były czasy , radio było na akumulator . Jak ktoś miał takie radio to był gość. W latach 60 tych pojawiały się pierwsze telewizory i to dopiero był przełom. Połowa wsi przychodziła do posiadacza takiego cudeńka aby zobaczyć serial (Bonanza np , Wielokropek , Starszych Panów czy też Wojnę Domową z Aliną Janowską i Rudzkim na czele ).
Teraz w przedszkolu już obowiązują komóry .
Bogdzia 21:11, 29 paź 2012

Mnie od tych opowiadań o duchach prowadzonych przy naftowej lampie do dziś strach ogarnia. Dobrze ze szybko weszła elektryka i strachy sie skończyły bo nie było nastroju do takich opowiadań.
ana_art 22:20, 29 paź 2012

No wiedzisz Zbysiu ilez osób maselko robiło ja też zapisuje się do tych co robili. Fakt dawno, ale babcia ma jeszcze przyżądy, niestety krów już nie ma i prawdziwej smietany również... Jak dwa lata temu przeprowadzilam sie na wieś pierwsze co zrobilam to poszłam na wieś żeby od 'chłopa' mleko codziennie kupować. I kupowałam, marzyłam o takim prawdziwym zsiadlym mleku ktore mozna łyżką jeść (smaki z dzieciństwa) nasawiłam mleko i zamiast się zsiąść, skisło... Okazało się że pomimo ze mleko prosto od krowy to karmione kiszonkami i się nie zsiądzie
Mala_Mi 22:46, 29 paź 2012

Zbysiu..ależ u ciebie maślanie się zrobiło.... a masełko ubijałam..... najgorsza robota z możliwych.... nuuuuuuudy.......... babcia pracowita kobieta do roboty goniła Ale potem takie masełko jak smakowało

Piwniczki ciągle zazdraszczam..... M nawet wymyślił, że jak będziemy budynek gospodarczy stawiać...to mi zrobi pod nim piwniczkę
betysia 07:13, 30 paź 2012

Zbyniu zagladam i usciski zostawiam...i slonka, ciepelka i radosci dzsiaj zycze....

p.s
maselko tez ubijalam...ale to piekne wspomnienia z dziecinstwa wracaja, cudowne chwile na wsi u babci... dziekuje!
hanka_andrus 07:47, 30 paź 2012

Zbyszku,
już piwniczka stoi zrychtowana, tylko półki trza do niej!
Ja już widzę ,jak heblujesz deski,i stelaże skręcasz co pilniej,
By roślinki z dworu na zimę lokować!
Przecież muszą pięknisie gdzieś godnie zimować!
A z wiosną,nie zmęczone, szybko sypną kwieciem,
i nie utrzymasz tego przed nami w sekrecie.....
Laser więc miej w oku ,i wizję nie małą,
By to meblowanie cudnie się udało!
Ewa 13:33, 30 paź 2012

Pozdrawiam
zbigniew_gazda 18:14, 30 paź 2012

Bogdzia - do dzisiaj to też pamiętam a nogi miałem podkurczone na ławie - na wszelki wypadek.......

Aniu - nie znam się na tym ale pamiętam że mleko najlepiej się zsiadało w zimnej piwnicy.

Aniu ASC - pamiętajcie o odwodnieniu piwniczki .

Betysiu - takie wspomnienia są nie do zapomnienia ha ha ha.

Ewo - pozdrowienia również zasyłamy.

Haniu staram się ,kombinuję nawet we śnie
Jak wykorzystać tak drogocenną przestrzeń.
Ściany nic nie robią - strop tylko podpierają
To ich wykorzystam niech za swoje mają .

Szafki kuchenne z 1972 roku mamy przecież
Co w tym roku obchodzą czterdziestolecie.
Pójdą na ścianę wraz z konfiturami
Na innej zaś będą haki z półeczkami .

Pod półkami ustawię rośliny wrażliwe
Oleandry,hortensje a może i kliwię .
Która też wymaga snu zimowego
Aby w lutym pokazać kwiatka pięknego.

hanka_andrus 18:29, 30 paź 2012

Rok 76 ubiegłego wieku,
czyli meble masz stylowe,wiekowe!
A dobrze je mocuj do ściany ,człowieku,
By ze słoikami nie spadły na głowę!