Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

zbigniew_gazda 12:03, 31 sty 2014

Aniu na wiosnę jak już ruszy wegetacja i zobaczysz nowe listki na żurawce to ja dobrze pooglądaj. Czasem jest tak że już podczas kupowania nadają się do podziału bo mają kilka odrostów. Syla na swoim wątku w tamtym roku dokładnie pokazywała jak to robić.
hanka_andrus 12:33, 31 sty 2014

Oho, ho! Nowa metoda na hiacynta! Na pewno się uda!
jagoda99 14:36, 31 sty 2014

Zbyszku bylam hiacynt napewno zakwitnie
pozdrawiam
boguslaw_r_ 15:07, 31 sty 2014

Miałem chwilkę więc zaglądnąłem do kolorowego zaczarowanego ogródka,
pozdrawiam serdecznie.
Marta7 17:46, 31 sty 2014

Zbyszku pospacerowalam po twoim wątku,zachwyciła mnie Twoja ketmia,mam taką samą ale moja nie umywa się do Twojej! co ty jej robisz że taka piękna?
W różowym wątku widzialam też piwonię-czy to drzewiasta? kupowalam już parę razy i nic z tego....zawsze coś ją mi zabiera-albo grzyb albo ostra zima.
I jeszcze pytanie odnośnie żurawek-widzialam że masz przy chodniku-czy np.góra śniegu ściągnięta z chodnika i rzucona na nie, szkodzi im,czy dają sobie z tym radę?
Pozdrawiam seredecznie
Kasik 19:06, 31 sty 2014

Witam się i ja.
Poczytałam o uprawie hiacyntów- nie powiem - nawet fajna, taka "czysta" i bezobsługowa. Bardzo je lubię, szkoda tylko, że jak już mocno wyrosną to mają tendencje do pokładania się. No ale i tak są piękne.
Pooglądałam bajkową zimę, której u nas niestety brak.
zbigniew_gazda 22:27, 31 sty 2014

Haniu, Jagódko, Kasiu - hiacynt kupiony razem z pojemnikiem szklanym na wodę. W instrukcji nic nie pisze aby dodać do wody tabletkę nawozu. Czy on się wyżywi z samej wody? Prawdziwa metoda hydroponiczna polega na umieszczeniu rośliny w wewnętrznym pojemniku z keramzytem, a na dnie pojemnika zewnętrznego powinno być troszkę tylko wody aby nie gniły korzenie. Zobaczymy co z tego będzie.

Boguś widziałem u Ciebie pięknie oszronione drzewa. Masz cudną zimę.

Marto ketmia ma już z 20 lat a korzenie są już pewnie u sąsiada he he he. Zasilam kompostem a zaraz obok rosną róże i też jej się zawsze cosik dostanie. W czasie kwitnienia leję codziennie wodę bo ma setki pąków kwiatowych a i tak pewnie 1/4 nie zakwita.
Tak to piwonia drzewiasta i każdej zimy jest okrywana- aż do skończenia wiosennych przymrozków. Może i na zimę nie trzeba okrywać ale na wiosnę jak przychodzą przymrozki to obowiązek. Ona bardzo wcześnie startuje. W kwietniu pojawiają się nowe pędy i prawie natychmiast paki kwiatowe. Wystarczy minus 1 mrozu i kwitnienia brak. Pąki kwiatowe są bardzo czułe. Ale warto trochę trudu ponieść aby zobaczyć ogromne kwiaty. Roślina ma już kilka lat i zeszłej wiosny było 30 dużych kwiatów.
Żurawki jak dotąd dają radę pod śniegiem i na wiosnę puszczają prawie od zera nowe pędy. Widzę w innych wątkach że ludziska i w zimie mają żurawki z ładnymi liśćmi. U mnie w zimie wymrozi, śnieg przysypie. Na wiosnę usuwać wyschnięte liście i o dziwo wyrastają nowe.
Wszystkich zaglądających pozdrawiam. Czekamy co nam luty przyniesie.
jotka 22:32, 31 sty 2014

Zbyszku, myślę że on sie wyżywi z własnej cebuli. A potem do gruntu i tam reanimacja Tak ja bym zrobiła ...
Milka 10:40, 01 lut 2014

Piękny opis piwonii i sposób jej ochrony swoich nie okrywałam i kwitły, wprawdzie po 1 kwiatku, bo młode ale teraz będę czujna, wolę mieć kilka niż nic
Luty zaczął się cudnie, słońce, jasne niebo i wysoko na plusie
Marta7 10:48, 01 lut 2014

Zbyszek dzięki za szczegółowe informacje-są dla mnie baaaardzo przydatne,jeszcze jedno pytanie odnośnie okrywania piwoni krzewiastej-jak ją osłaniasz-czy owijasz ją włokniną?bo ja mam zaś nowy nabytek i tylko wysypałam kory wysoko,a widzę że jedna gałązka już obumarła,zostala mi tylko jedna