Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Gardenarium 21:17, 19 kwi 2012

Lilli napisał(a)
bardzo proszę o poradę odnośnie mojego trawnika
trawnik jest młody, wysiany jesienią,
miejscami trawka całkiem ładna, ale w większości łyse placki i masa chwastów,

poczytalam tutaj nieco o pielegnacji trawnika ale teraz mysle ze moze zle wnioski wyciagnelam i zle sie zabieram do tego

co juz zrobiłam:
wygrabilam i wykonalam aeracje

a planuje:
opryskac biofixem, odczekac, wyrównac (miejscami są doły), i dosiać,
jednoczesnie bede siac pierwszy raz przed domem, tam mam jeszcze humus do rozplantowania

w oczekiwaniu na suche dni wyczytalam, zeby nie pryskac mlodego trawnika biofixem
wiec teraz tak mysle, ze moze sie za bardzo zapędzilam w tych zabiegach?
i pytanie jeszcze mam - jak czesto mozna aeracje robić?

Młody trawnik oszczędzamy, nie robimy ani aeracji ani oprysku Bofixem. Jest za młody. Jak mała powierzchnia to wyciągaj chwasty ręcznie, a jak duża to koś co 4 dni, jak zacznie rosnąć. Bofix dopiero w przyszłym roku. Trawnik musi mieć dwa lata.

Teraz można wykonać dosiewkę. Nie wiem czy mu nie zaszkodzi skoro już opryskałaś

Jutro będzie art, o wertykulacji

Dopisuję - już jest https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika

Instagram Ogrodowiska
Lilli 13:52, 20 kwi 2012

Bardzo dziękuję za odpowiedź i za artykuł!
na szczęście nie opryskałam go jeszcze, zdążyłam jedynie zakupic biofix

teraz już wiem, że muszę wykazać się odrobiną cierpliwości i jedynie chwasty wyskubać

dziękuję i pozdrawiam!!!
berolina 19:24, 20 kwi 2012

Mam młody trawnik, siany we wrześniu ubiegłego roku. Na początku marca zasiliłam go Bioponem do trawników. Ładnie się zazielenił, ale miejscami jest trochę pożółkły, no i ma troszkę prześwitów, placków, więc tam dosiałam trawki. I teraz mam pytanie dot. nawożenia, bo na Bioponie jest napisane, że kolejne nawożenie w czerwcu. Na forum wyczytałam, że jeśli kosimy często trawkę to też częściej nawozić. Wyczytałam też o saletrze wapniowej. Może zrezygnować z bioponu i zasilić saletrą? ale kiedy? mam też magiczną siłe nawóz regenerator do trawnika, może jednak podlać tą magiczną siła? Nie za wcześnie na nawożenie po tej pierwszej dawce? kurcze tak się zakręciłam, że już sama nie wiem.... a może jednak kupić saletrę?...
Sebek 20:50, 20 kwi 2012

Skoro napisali w czerwcu to jest to nawóz długo działający.

Ale szczerze to podlałbym go teraz magiczną, saletry już nie kupuj.

Jeśli kosisz często i bardzo Ci zależy na pięknym trawniku to raz na trzy tygodnie nawóź Yara Mil complexem, jest świetny
berolina 21:54, 20 kwi 2012

Sebek napisał(a)

Jeśli kosisz często i bardzo Ci zależy na pięknym trawniku to raz na trzy tygodnie nawóź Yara Mil complexem, jest świetny

Sebek, wielkie dzięki, już zapisałam, więc przy najbliższej bytności na giełdzie kupię ten complex .
A ile się tego sypie? pisze w instrukcji, że 5-6kg na 100m2, ja mam ok. 25 m2 , więc ok. 1kg? dużo jakoś... czy mi się zdaje?
Gardenarium 22:02, 20 kwi 2012

osobiście nie przepadam za nawozami długo działającymi, wolę widzieć efekty od razu, czyli co 3-4 tygodnie kiedy nawożę systematycznie.

Instagram Ogrodowiska
berolina 22:04, 20 kwi 2012

Gardenarium napisał(a)
osobiście nie przepadam za nawozami długo działającymi, wolę widzieć efekty od razu, czyli co 3-4 tygodnie kiedy nawożę systematycznie.

no właśnie za późno tu trafiłam, bo już po nawożeniu
Sebek 15:54, 21 kwi 2012

berolina napisał(a)

Sebek, wielkie dzięki, już zapisałam, więc przy najbliższej bytności na giełdzie kupię ten complex .
A ile się tego sypie? pisze w instrukcji, że 5-6kg na 100m2, ja mam ok. 25 m2 , więc ok. 1kg? dużo jakoś... czy mi się zdaje?

Ja sypię na oko Kilogram na pewno Ci nie wejdzie
kris2682 20:19, 21 kwi 2012

No to mam problem. Mam psa ktory ma problemy z ukladem kostnym. Znowu mi okulal i to mocna, wiec musze mu ograniczyc maksymalnie ruch. Nici ze spacerow na siku, bedzie lau tylko w ogrodzie, na trawnik oczywiscie. Pies wazy prawie 50 kg wiec noszenie go na siku odpada. Pracuje sporo i nie zawsze widze gdzie leje i nie moge zalac tego duza iloscia wody jak ktos kiedys radzil. Co zrobic zeby trawnik nie wygladal jak krajobraz ksiezycowy( czyli plamiasty). Moze ktos mi cos doradzic?
Sebek 21:08, 21 kwi 2012

Ojjj to chyba nie ma sposobu - albo go nauczysz w jednym miejscu i będziesz tam płukać wodą albo wyznacz mu jakiś placyk do załatwiania potrzeb. Nie widzę innego sposobu.