Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 20:40, 14 sty 2015

ryska napisał(a)
Byłam słoneczko zaraz jak wstawiłaś szkice, pokiwałam głową, nawet cofnęłam się podejrzeć jak sąsiada płot wygląda i nie potrafię Ci doradzić, tak jakoś na odległość. Niestety nie posiadam takiej wyobraźni i doświadczenia w hodowli. U mnie raptem parę gatunków rośnie. Ale kciuki trzymam i zaglądam buziaczki

Dziękuję za duchowe wsparcie Buziaki
Viola 20:41, 14 sty 2015

as226 napisał(a)
Violu dziękuje za zaproszenie, ale jestem Kochana na bieżąco, ale ja z tych bez wyobraźni, co widać u mnie i nie doradzę nic mądrego

No to ja poczekam, aż swoje rewolucje wiosenne zaczniesz uskuteczniać, będę podglądać
Viola 20:44, 14 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)
Viola pociągnęłabym żywopłocik thujowy po calości jako zielona ściana z tlem. Przed żywopłotem możesz poszaleć z nasadzeniami ale na razie trzeba:
- Zrobić jednotlite tło do wyeksponowania nasadzeń
- zasłonić kompostownik
- zrobić w żyoplocie wąskie przejście na zaplecze ogrodu do kompostownika, bajzlownika, niepotrzebnych doniczek, przechowalnika roślin
- przed źywoplotem posadziłabym ze dwa - trzy ładne okazy drzewek szczepionych na pniu abyś już nie zazdrościła sąsiadowi samochodów
Reszta dyskusji ratami. Nie planuj calości ogrodu , tylko ksztalt rabat, bo i kasy i czasu zabraknie aby wszystko w jednym roku posadzic. Pelne dwa lata sadziłam a kolejne dwa lata zmieniałam....

Oj, a ja właśnie nasadzeń tujowych już tutaj nie chciałam, ten płot mi wystarczy
Kompostownik właśnie muszę zakryć, chyba pójdę w zimozielone bo liściaste zimą wszystko odkryją. Dzięki za wizytę. Poszukam inspiracji u Ciebie (jakbym już tego nie robiła....)
Viola 20:50, 14 sty 2015

kosolka napisał(a)
Pytasz teraz o cos innego, ale jeżeli chodzi o brzozy, to brzozowa rabatka u Any Art jest jak dla mnie bomba no i brzozy plus hortensje u Wilczycy..

Nie Olu, właściwie nie pytam, Małej Mi zdjęcie brzóz wstawiłam bo pytała czy już rosną. Brzozy będę sukcesywnie do rabaty wciągać, one rosną około 1,80 cm od pni tuj więc dosyć daleko. W tym roku na pewno coś miedzy nimi dosadzę, myślałam o berberysie bordowym, trawach no i hortensjach. Zerknę do Any i Wilczycy - ich rabaty są dla mnie niedoścignionym ideałem A dzisiaj na tapecie tylko ten kawałek wokół kompostownika.
kosolka 20:51, 14 sty 2015

Wiem Tylko tam nie doradze, a te brzozy zaraz mi przypomniały o tamtych cudnych widokach
Viola 20:57, 14 sty 2015

rozark napisał(a)

Najważniejsze to wiedzieć czego się chce.

Dziękuję za rady, o wszystkim o czym piszesz myślę nieustannie; i właśnie drzewa chcę tu zaplanować, poważna sprawa dlatego pytam o poradę. Ziemię tutaj mam bardzo dobrą (najlepszą z całego ogrodu), w nogach cień, w głowie słoneczko, dużo próchnicy, dżdżownice ledwo na zakrętach się wyrabiają Ale nie wiem np, czy róże można dać pod drzewo (wybrałam gatunki cieniolubne , gdzieś napisałam przed chwilą w poscie. Jest wilgotno (dla klona fajnie). Ogólny widok tej rabatki chciałabym zweryfikować
Nallar 21:07, 14 sty 2015

Ciekawa jestem co wyczarujesz Violu. Doradzić nie doradzę ale będę podglądać.
Viola 21:24, 14 sty 2015

Nallar napisał(a)
Ciekawa jestem co wyczarujesz Violu. Doradzić nie doradzę ale będę podglądać.

Oh Ewuś, właśnie - w tytule wątku proszę, a sama muszę
Viola 21:55, 14 sty 2015

Wstawiam jeszcze raz planowane miejsce , dopisałam podziałkę, dwie kratki to ok. 1 metr, (tak pi razy drzwi), cisy sadzone rzadko co 60 cm, muszą być szczelnie przykryte w tym roku bo odchorowują ( może przeżyją,ale pewnie będą jeszcze brzydkie w tym sezonie) dlatego tyle hortensji i traw. Jak myślicie czy jarząb (ten zwykły) pasuje w to miejsce, w narożnik? Tutaj muszę coś z tyłu posadzić, żeby kompostownika nie było widać; Świerk tak rzuciłam bardziej do środka działki, żeby jakiś ładny mocny punkt złapać. Z tyłu by klon się rozrósł na jasnozielono/żółto (bo to Aureum).

To jest to miejsce z tym zielonym płotem, po lewej odsłonięty kompostownik.

rozark 22:12, 14 sty 2015

Viola napisał(a)

Dziękuję za rady, o wszystkim o czym piszesz myślę nieustannie; i właśnie drzewa chcę tu zaplanować, poważna sprawa dlatego pytam o poradę. Ziemię tutaj mam bardzo dobrą (najlepszą z całego ogrodu), w nogach cień, w głowie słoneczko, dużo próchnicy, dżdżownice ledwo na zakrętach się wyrabiają Ale nie wiem np, czy róże można dać pod drzewo (wybrałam gatunki cieniolubne , gdzieś napisałam przed chwilą w poscie. Jest wilgotno (dla klona fajnie). Ogólny widok tej rabatki chciałabym zweryfikować

Róże można sadzic jak najbardziej pod drzewami. Tylko o jakich myślałaś? Trzeba uwzględnić ilość światła za jakiś czas jak drzewo będzie rozrośnięte. Myślałaś o różach parkowych czy pnących?
Z pnących po drzewie mam: Ghislaine de Féligonde i Lykkefund. Oraz w bardzo mocnym cieniu ( znaczy się ok. 1 godz. - 2 godz. słońca ) posadziłam w tym roku Zéphirine Drouhin, w tym roku kwitła, ciekawe czy w przyszłym zakwitnie.