Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 10:19, 15 sty 2015

bdan napisał(a)
Nie wiem jeszcze,może cunningham's white, ale muszę mieć coś w rezerwie, bo jak w zeszłym roku kupowałem cw, to nie było w szkółkach i w końcu kupiłam z sprzedazy wysyłkowej i beznadziejne przyszły. Potem spotkałam w szkółce fajny, tańszy nawet zgrabny cw.
Tak więc muszę mieć jakąś rezerwę.

Też bym wolała białe, lub jasne różowe.
Ewa777 12:33, 15 sty 2015

Violu, nie znam tych roślin, które sobie zaplanowałaś. Z rysunków wszystko mi pasuje. Jak oglądałam te rysunki i czytałam Twoje przemyślenia, to przyszły mi do głowy różaneczniki. Są takie gatunki, że rosną bardzo duże, mogą więc zasłonić płot sąsiada, wiosną pięknie kwitnąć, a resztę roku zielenić się. Potem doczytałam, że Danusia też Ci radzi różanecznik
Viola 12:47, 15 sty 2015

Ewa777 napisał(a)
Violu, nie znam tych roślin, które sobie zaplanowałaś. Z rysunków wszystko mi pasuje. Jak oglądałam te rysunki i czytałam Twoje przemyślenia, to przyszły mi do głowy różaneczniki. Są takie gatunki, że rosną bardzo duże, mogą więc zasłonić płot sąsiada, wiosną pięknie kwitnąć, a resztę roku zielenić się. Potem doczytałam, że Danusia też Ci radzi różanecznik

DZiekuję Ewuś Też pomyślałam o rh, muszę przeanalizować. Są piękne, tylko u mnie za dużo słońca, ale tu pod płotem mogłoby być.
kosolka 18:27, 15 sty 2015

Viola napisał(a)

Wczesniej myslałam o Elmshorn, Jacques Cartier, White New dawn, Louis Odier, Artemis.

A te róże to każda inna Choć na pewno o nich czytałaś. Ciekawa jestem na jaki gatunek róż się zdecydujesz.. Elmshorn dostałam od Robaczka jesienią, dwa krzaki, podobno rostą wieeelkie, takie nawet 2x2- U mnie będą przed domkiem gospodarczym z dwóch stron, tworząc taką bramę. Louise Odier wielkościowo taka sama albo i większa.. Artemis wzrostem "normalna" Sadzilam jesienią wzdłuż domu. New dawn - wiadomo ze pnąca.. Miałaby rosnąć na jakis podpórkach? Cartiera nie znałam, własnie obejrzałam - piękny! No i cień mu nie przeszkadza..
Viola 18:51, 15 sty 2015

kosolka napisał(a)

A te róże to każda inna Choć na pewno o nich czytałaś. Ciekawa jestem na jaki gatunek róż się zdecydujesz.. Elmshorn dostałam od Robaczka jesienią, dwa krzaki, podobno rostą wieeelkie, takie nawet 2x2- U mnie będą przed domkiem gospodarczym z dwóch stron, tworząc taką bramę. Louise Odier wielkościowo taka sama albo i większa.. Artemis wzrostem "normalna" Sadzilam jesienią wzdłuż domu. New dawn - wiadomo ze pnąca.. Miałaby rosnąć na jakis podpórkach? Cartiera nie znałam, własnie obejrzałam - piękny! No i cień mu nie przeszkadza..

Ola, to Ty już specjalistka od róż jesteś. Te wszystkie mi się podobają, chciałam dwa gatunki wybrać, różowy i biały , koło tej śliwy na rysunku, tak mniej więcej, żeby jeden krzak wysoki, drugi niższy lub nawet trochę rozkładający się był. No i muszą się nadawać do średniego słońca - tu nie jest ciemno, ale po południu płot zacienia i nie pali słońce, tak jak wszędzie indziej u mnie.No i muszą kwitnąć non stop. Nie ma zmiłuj się
kosolka 19:45, 15 sty 2015

Ja bym proponowala Cartiera albo Artemis, albo jakąś ich pokroju, wydaje mi się że tamte będą za wielkie.. I dwie w jednym kolorze przy sliwie, a niżej jakąś okrywowa w drugim kolorze. Ale wciąż nie wiem czy ja powinnam doradzać Jako początkująca
Ewik 20:32, 15 sty 2015

Też jestem za Artemisem - ładna , zdrowa róża - ja teraz domówiłam drugą do towarzystwa .
Viola 20:57, 15 sty 2015

kosolka napisał(a)
Ja bym proponowala Cartiera albo Artemis, albo jakąś ich pokroju, wydaje mi się że tamte będą za wielkie.. I dwie w jednym kolorze przy sliwie, a niżej jakąś okrywowa w drugim kolorze. Ale wciąż nie wiem czy ja powinnam doradzać Jako początkująca

Ola doradzaj, doradzaj
Viola 21:01, 15 sty 2015

Ewik napisał(a)
Też jestem za Artemisem - ładna , zdrowa róża - ja teraz domówiłam drugą do towarzystwa .

Dzięki Ewa, że potwierdziłaś moje przypuszczenia,że to piękna róża Widziałam ją tylko w internecie. A jaka różowa by do niej pasowała? Tak,żeby pokrój był inny, może Larissa?
JoannA 21:04, 15 sty 2015

Widzę tu pierwsze oznaki wiosny. Planowanie w pełni.
Wysłać nasionka stipy?
pozdrawiam