Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Iwk4 22:31, 14 sty 2015

Violu, ja poczytałam, pomóc chciałam, ale jak na jutro czegoś do pracy nie zrobię dla szefa, to będzie źle. Lecę popracować, a do ciebie wpadnę jutro.
Między wierszami, na tle płotu sąsiada musi być drzewo duże, może rosnąć wcześniej. Potrzebny mi aktualny widok z tarasu na płot i druga fotka na kompost. Zrób robocze fotki. I nie wiem, gdzie masz miejsce na altankę, nie widzę jej na planie chyba. Skupmy się na razie na okolicach kompostownika i płotu sąsiada. Jutro wpadnę. sama widziałaś, co się dziś na moim wątku działo. Nie wyrabiałam na zakrętach.
I skoro twoją inspiracją jest fotka z Kubusiowa, to moze taką kompozycję tu utworzyć, coś podobnego, bo przecież masz to podziwiać z tarasu. Pomysł skopiowania rabatki Any też jest wart grzechu. Jest śliczna jej rabata przez cały rok
Do jutra, ale po południu. Będę po 16.00
Viola 22:34, 14 sty 2015

rozark napisał(a)

Róże można sadzic jak najbardziej pod drzewami. Tylko o jakich myślałaś? Trzeba uwzględnić ilość światła za jakiś czas jak drzewo będzie rozrośnięte. Myślałaś o różach parkowych czy pnących?
Z pnących po drzewie mam: Ghislaine de Féligonde i Lykkefund. Oraz w bardzo mocnym cieniu ( znaczy się ok. 1 godz. - 2 godz. słońca ) posadziłam w tym roku Zéphirine Drouhin, w tym roku kwitła, ciekawe czy w przyszłym zakwitnie.

Reniu, od Ciebie informacje ściągnęłam i spisałam sobie co mi się podoba: białe i jasnoróżowe w to miejsce, żeby kontrastowały w ciemnym płotem- róże raczej krzaczaste, rabatowe, parkowe też mogą być, może inne te co sugerujesz. Wczesniej myslałam o Elmshorn, Jacques Cartier, White New dawn, Louis Odier, Artemis. Cienia u mnie wogóle nie ma tylko tutaj po południu no i od północnej strony domu, ale tam jeszcze nic nie rośnie (czekam na kanalizację więc nic nie sadzę).
Tutaj jest słoneczko do około 14.00 od rana (od samego wschodu), później trochę brzozy przycienają i robi się długi, coraz szerszy pas od strony tego żółtego budynku, którego przedłużeniem jest zielony płot. Południe jest na rysunku od tej strony co cisy (za plecami cisów).
Viola 22:35, 14 sty 2015

Iwk4 napisał(a)
Violu, ja poczytałam, pomóc chciałam, ale jak na jutro czegoś do pracy nie zrobię dla szefa, to będzie źle. Lecę popracować, a do ciebie wpadnę jutro.
Między wierszami, na tle płotu sąsiada musi być drzewo duże, może rosnąć wcześniej. Potrzebny mi aktualny widok z tarasu na płot i druga fotka na kompost. Zrób robocze fotki. I nie wiem, gdzie masz miejsce na altankę, nie widzę jej na planie chyba. Skupmy się na razie na okolicach kompostownika i płotu sąsiada. Jutro wpadnę. sama widziałaś, co się dziś na moim wątku działo. Nie wyrabiałam na zakrętach.
I skoro twoją inspiracją jest fotka z Kubusiowa, to moze taką kompozycję tu utworzyć, coś podobnego, bo przecież masz to podziwiać z tarasu. Pomysł skopiowania rabatki Any też jest wart grzechu. Jest śliczna jej rabata przez cały rok
Do jutra, ale po południu. Będę po 16.00

Dzięki Iwonko, kiedy będziesz mogła, spokojnie.
Mala_Mi 22:51, 14 sty 2015

Viola. nie da się rozpatrywać jednej rabaty.. jak nie wiadomo co dalej

Może jak od sąsiada chcesz sie wygrodzić nieco, ale nie tak durś całkiem, to może zrób alejkę jak u mnie... zyskasz cień w ogrodzie... miejsce pod nasadzenia, szczególnie, że brzozy i tak chcesz włączyć w rabatę..
Będzie gdzie spacerować... zrobisz zakątek tajemniczy... ukryjesz kompostownik.... działka jest spora i nie odbierze to jej przestronności.. widoku na sąsiada i odwrotnie nie będzie, ale też jakby co to będzie do niego jakiś wgląd..
bdan 06:58, 15 sty 2015

Violka widzę, że na całego już rabatki planujesz. Myślę, że bardziej doświadczeni ładnie Ci się z tym pozwolą uporać, a ja chętnie będę się inspirować, bo tez sporo rabatek czeka mnie do obsadzenia.

A jakby różaneczniki wprowadzić?
Viola 09:12, 15 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)
Viola. nie da się rozpatrywać jednej rabaty.. jak nie wiadomo co dalej

Może jak od sąsiada chcesz sie wygrodzić nieco, ale nie tak durś całkiem, to może zrób alejkę jak u mnie... zyskasz cień w ogrodzie... miejsce pod nasadzenia, szczególnie, że brzozy i tak chcesz włączyć w rabatę..
Będzie gdzie spacerować... zrobisz zakątek tajemniczy... ukryjesz kompostownik.... działka jest spora i nie odbierze to jej przestronności.. widoku na sąsiada i odwrotnie nie będzie, ale też jakby co to będzie do niego jakiś wgląd..

Tez myslałam o takiej ścieżce, ale to dopiero później, nie podołam wszystkiemu naraz Ze względu na finanse i mała głowę do pomysłów muszę po kawałku. Dalej na prawo w kierunku brzóz sa juz ładne tuje, a i po lewej też mam rząd nasadzeń, czyli jakby ramy już mam teraz chciałam ten konkretny fragment ruszyć. Muszę zrobić lepsze zdjęcie z tarasu, to będzie lepiej widać o co mi chodzi, ale ciemno jak w racam do domu, może w sobotę się uda fotkę pstryknąć. Lecę do Ciebie jeszcze raz obejrzeć te Twoje cudowne tajemnicze zakątki wzdłuż aleji.
Viola 09:14, 15 sty 2015

bdan napisał(a)
Violka widzę, że na całego już rabatki planujesz. Myślę, że bardziej doświadczeni ładnie Ci się z tym pozwolą uporać, a ja chętnie będę się inspirować, bo tez sporo rabatek czeka mnie do obsadzenia.

A jakby różaneczniki wprowadzić?

A wiesz, że niegłupi pomysł z tymi różanecznikami, jest tu trochę cienia i ziemia dobra... Pomyślę, ale musiałabym zostawić tutaj to drzewo (śliwę albo inne), a różaneczniki może pod nim albo wokół niego.
bdan 09:46, 15 sty 2015

Viola napisał(a)

A wiesz, że niegłupi pomysł z tymi różanecznikami, jest tu trochę cienia i ziemia dobra... Pomyślę, ale musiałabym zostawić tutaj to drzewo (śliwę albo inne), a różaneczniki może pod nim albo wokół niego.

Ja u siebie planuję rh z zawilcami, liliami i tawułkami na rabatce przed tujkami.

Viola 09:48, 15 sty 2015

bdan napisał(a)

Ja u siebie planuję rh z zawilcami, liliami i tawułkami na rabatce przed tujkami.

[/quotet
Tak pamiętam Danusiu, obserwowałam. A na jakie rodki sie zdecydowałaś?
bdan 09:55, 15 sty 2015

Nie wiem jeszcze,może cunningham's white, ale muszę mieć coś w rezerwie, bo jak w zeszłym roku kupowałem cw, to nie było w szkółkach i w końcu kupiłam z sprzedazy wysyłkowej i beznadziejne przyszły. Potem spotkałam w szkółce fajny, tańszy nawet zgrabny cw.
Tak więc muszę mieć jakąś rezerwę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies