Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 17:53, 14 sty 2015

bdan napisał(a)
Violka dopiero dzisiaj znalazłam troche czasu, żeby zajrzeć na ogrodowisko. Dziękuję, za życzenia u u mnie i również życzę wszystkiego dobrego, zwłaszcza dużo miłości i zdrówka.

Mam nadzieję, ze uda mi się w najbliższym czasie uda mi się częściej być na ogrodowisko

Witaj Danusiu, dobrze, że jesteś. Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko OK. Ja też cichutko zimowałam, ale może już czas się budzić ???
Viola 18:09, 14 sty 2015

Jakiś czas temu obiecałam sobie i Wam, że zrobię rysunek dokumentujący moje poczynania w moim pierwszym sezonie czyli w roku 2014 I oto on:

To są tylko większe rośliny uwzględnione na tym rysunku, nie ma tu jednorocznych, bylin, roślin w donicach, ani rabatki przy domu.

Muza nie dała mi spokoju i w ferworze zabawy z kredkami postanowiłam narysować również fragment miejsca, które jest dla mnie szczególne, bo:
1. Widać go na przestrzał z tarasu
2. ciemnozielony płot sąsiada bardzo przyciąga uwagę
3. Stoi tu mój ukochany czyli kompostownik, ale wolę go przysłonić bo już zaczyna tracić swój urok
4. W tym narożniku rosną piękne brzozy, które dodatkowo przyciągają wzrok
5. Zależy mi na ładnym wyglądzie nie tylko latem.

To jest to wyszczególnione miejsce z pierwszego rysunku z czerwonym znakiem zapytania, które chcę rozplanować w najbliższych dniach.

Proszę doradźcie, sama nie podołam.

Viola 18:42, 14 sty 2015

Dla lepszego zobrazowania wrzucę jeszcze zdjęcia tego miejsca (pierwsze zdjęcie nie jest aktualne).

[/img]
Tak jak widać na tym zdjęciu, wysokie drzewo musi być (zasłoniłoby miejsce parkingowe sąsiada, jak odsłaniam okno w salonie to prosto patrze czym dziś sąsiad przyjechał do domu ( po prostu jestem zazdrosna )
bleebla 18:55, 14 sty 2015

Telepatycznie przywołałaś mnie do kompa Weszłam w tej samej minucie co napisałaś posta
Nie wiem czy dam radę pomóc, ale jak coś mi wpadnie do głowy to napiszę
Viola 18:57, 14 sty 2015

bleebla napisał(a)
Telepatycznie przywołałaś mnie do kompa Weszłam w tej samej minucie co napisałaś posta
Nie wiem czy dam radę pomóc, ale jak coś mi wpadnie do głowy to napiszę

Ok, dzięki Aguś
kosolka 19:02, 14 sty 2015

Violka, ja na bieżąco jestem cały czas, nawet gdy się nie odzywam Za zielona jestem żeby Ci doradzac.. Podglądam tylko wszędzie wiecznie. Ale nieustannie kibicuję! Pozdrawiam!
Viola 19:04, 14 sty 2015

Na tym płocie zostaną na 100 % tylko cyprysiki (obecnie rosną) bo są ładne, zimozielone i ładnie rozjaśniają ciemną zieleń ogrodzenia. Wiąza przesadzę (jest za mały i za chudy), może klon kapadocki zostanie (ten po lewej)- będzie dużym krzaczastym drzewem - może fajnie zasłonić z boku kompostownik i być mocnym akcentem kolorystycznym w tym miejscu na zakończeniu rabaty.???????
Viola 19:05, 14 sty 2015

kosolka napisał(a)
Violka, ja na bieżąco jestem cały czas, nawet gdy się nie odzywam Za zielona jestem żeby Ci doradzac.. Podglądam tylko wszędzie wiecznie. Ale nieustannie kibicuję! Pozdrawiam!

Jak zielona??? U siebie tak fajnie kombinujesz
Mala_Mi 19:27, 14 sty 2015

Viola napisał(a)
Jakiś czas temu obiecałam sobie i Wam, że zrobię rysunek dokumentujący moje poczynania w moim pierwszym sezonie czyli w roku 2014 I oto on:

To są tylko większe rośliny uwzględnione na tym rysunku, nie ma tu jednorocznych, bylin, roślin w donicach, ani rabatki przy domu.

Muza nie dała mi spokoju i w ferworze zabawy z kredkami postanowiłam narysować również fragment miejsca, które jest dla mnie szczególne, bo:
1. Widać go na przestrzał z tarasu
2. ciemnozielony płot sąsiada bardzo przyciąga uwagę
3. Stoi tu mój ukochany czyli kompostownik, ale wolę go przysłonić bo już zaczyna tracić swój urok
4. W tym narożniku rosną piękne brzozy, które dodatkowo przyciągają wzrok
5. Zależy mi na ładnym wyglądzie nie tylko latem.

To jest to wyszczególnione miejsce z pierwszego rysunku z czerwonym znakiem zapytania, które chcę rozplanować w najbliższych dniach.

Proszę doradźcie, sama nie podołam.

Najpierw trzeba ustalić co chcesz mieć na działce.
Kompostownik jest i widać gdzie.
Plac zabaw dla dzieci?
Altana?
huśtawka?
warzywnik?
oczko wodne?

W jakie kształty idziemy????

Te 3 brzozy Dorenbos już rosną???
Czytałam że ogród w stylu Angielskim Ci się marzy... a to oznacza róże, byliny.. wiec pasuje mieć jak najwięcej słonecznych rabat...

Pęcherznica nawet przycinana to średnica minimum 1,5m... chyba rośnie ciut ciasno..

ryska 19:40, 14 sty 2015

Byłam słoneczko zaraz jak wstawiłaś szkice, pokiwałam głową, nawet cofnęłam się podejrzeć jak sąsiada płot wygląda i nie potrafię Ci doradzić, tak jakoś na odległość. Niestety nie posiadam takiej wyobraźni i doświadczenia w hodowli. U mnie raptem parę gatunków rośnie. Ale kciuki trzymam i zaglądam buziaczki