Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

as226 19:45, 14 sty 2015

Violu dziękuje za zaproszenie, ale jestem Kochana na bieżąco, ale ja z tych bez wyobraźni, co widać u mnie i nie doradzę nic mądrego
Madzenka 19:54, 14 sty 2015

Viola pociągnęłabym żywopłocik thujowy po calości jako zielona ściana z tlem. Przed żywopłotem możesz poszaleć z nasadzeniami ale na razie trzeba:
- Zrobić jednotlite tło do wyeksponowania nasadzeń
- zasłonić kompostownik
- zrobić w żyoplocie wąskie przejście na zaplecze ogrodu do kompostownika, bajzlownika, niepotrzebnych doniczek, przechowalnika roślin
- przed źywoplotem posadziłabym ze dwa - trzy ładne okazy drzewek szczepionych na pniu abyś już nie zazdrościła sąsiadowi samochodów
Reszta dyskusji ratami. Nie planuj calości ogrodu , tylko ksztalt rabat, bo i kasy i czasu zabraknie aby wszystko w jednym roku posadzic. Pelne dwa lata sadziłam a kolejne dwa lata zmieniałam....
rozark 20:14, 14 sty 2015

Podpowiem ze swojego skromnego doświadczenia.
- najpierw zaplanuj grube rzeczy
- zastanów się na czym ci zależy i co chcesz osiągnąć
- wybierz się na jak największą liczbę wycieczek po ogrodach, zdjęcia nie wszystko oddają a już na pewno nie zapachu
- nasadzenia typu drzewa ciężko się przesadza, z bylinami nie ma problemu
- trzeba koniecznie uwzględnić glebę, potem coś marnie rośnie, choruje ...
Nie wiem czy znasz serię artykułów Danusi:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie
itd. - bardzo "porządkują głowę"
Najważniejsze to wiedzieć czego się chce.
Mala_Mi 20:15, 14 sty 2015

Najpierw plan koncepcyjny...co chcemy mieć na chwilę obecną, a do realizacji jak Bozia da... Jak koncepcji nie będzie to potem się okaże jak u mnie, że chcę a nie ma gdzie Albo nie ma już jak, bo nie przesunę drzew..... a wycinać szkoda.
Kratka to 1 metr???
Viola 20:24, 14 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)
Najpierw plan koncepcyjny...co chcemy mieć na chwilę obecną, a do realizacji jak Bozia da... Jak koncepcji nie będzie to potem się okaże jak u mnie, że chcę a nie ma gdzie Albo nie ma już jak, bo nie przesunę drzew..... a wycinać szkoda.
Kratka to 1 metr???

Nie, nie 2 kratki to jeden metr. Aniu, koncepcję jaka taką mam; Placu zabaw nie mam na razie, ja w bliżej Twoim wieku więc chyba, że dzieci szybko wnukami sypną

To drzewo czyli śliwa (lub inne) tu musi być, bo w realu czuję, że tak - sąsiad chodzi w ta i z powrotem tu właśnie więc od razu niech rośnie, w zimie mniej chodzi to może być liściaste. Róże tu chciałam bo na tle tej ciemnej zieleni jakieś białe lub jasno-różowe by było z daleka widać - może Artemis, Elmshorn, White New Dawn lub Louise Odier. To miejsce jest zacienione od popołudnia - jedyne gdzie nie ma palącego słońca. A pęcherznica Luteus ładnie by podkreśliła kolor róż i liści.
Gabriela 20:25, 14 sty 2015

Viola napisał(a)
Dla lepszego zobrazowania wrzucę jeszcze zdjęcia tego miejsca (pierwsze zdjęcie nie jest aktualne).

[/img]
Tak jak widać na tym zdjęciu, wysokie drzewo musi być (zasłoniłoby miejsce parkingowe sąsiada, jak odsłaniam okno w salonie to prosto patrze czym dziś sąsiad przyjechał do domu ( po prostu jestem zazdrosna )

Może i zdjęcie nieaktualne, ale jaki porządny kompostownik masz. Prawda, że jaki piękny by nie był, trzeba go przesłonić. Jak nie jaką budowlą, to żywopłotem. Tu nic lepszego się nie wymyśli.
Czytałam powyżej, że bez kulek i żwirku i że w kierunku swobodnym. To lubię i tak trzymaj.
Viola 20:37, 14 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)

Najpierw trzeba ustalić co chcesz mieć na działce.
Kompostownik jest i widać gdzie.
Plac zabaw dla dzieci?
Altana?
huśtawka?
warzywnik?
oczko wodne?

W jakie kształty idziemy????

Te 3 brzozy Dorenbos już rosną???
Czytałam że ogród w stylu Angielskim Ci się marzy... a to oznacza róże, byliny.. wiec pasuje mieć jak najwięcej słonecznych rabat...

Pęcherznica nawet przycinana to średnica minimum 1,5m... chyba rośnie ciut ciasno..

Wszystko o co pytasz (altanka....) nie będzie tutaj, tylko w innych miejscach (tzn w tym CZERWONYM prostokącie na pierwszym rysunku bo tylko o tym miejscu mówimy). Słoneczne rabaty też będę planowała, ale nie tutaj , to jedyne miejsce z półcieniem na mojej działce, reszta to patelnia. Będą róże w większej ilości, również w innych miejscach. Sam kształt rabat będę korygować i na razie też nie dopytuję o byliny czy jednoroczne, bo najpierw chcę ogólny zarys tych większych nasadzeń. Po co zaplanowałam podoba mi się, ale chciałabym Waszych opinii, np. może prawa strona płotu ze śliwą będzie za pusta zimą, bo róże stracą listki, śliwa i pęcherznica też? Ale dalej będą cyprysiki więc trochę zimozielonych jest.

Trzy doorenbosy już rosną, za nimi tuje spiralis i szmaragdy ( wiosną szmaragdy wypadną w inne miejsce, dosadzę w ich miejsce więcej spiralisów bo mi się podobają, tworzą ładne tło dla brzóz. (Dzisiaj brzozy są w innym układzie dwie z tyłu, jedna z przodu).

kosolka 20:38, 14 sty 2015

Gabriela napisał(a)

Czytałam powyżej, że bez kulek i żwirku i że w kierunku swobodnym. To lubię i tak trzymaj.

Lubię i ja
Viola 20:39, 14 sty 2015

Gabriela napisał(a)

Może i zdjęcie nieaktualne, ale jaki porządny kompostownik masz. Prawda, że jaki piękny by nie był, trzeba go przesłonić. Jak nie jaką budowlą, to żywopłotem. Tu nic lepszego się nie wymyśli.

Dzięki Gabrysiu za uznanie dla mojego kompostownika , ale co fakt to fakt, przysłonić trzeba
kosolka 20:39, 14 sty 2015

Pytasz teraz o cos innego, ale jeżeli chodzi o brzozy, to brzozowa rabatka u Any Art jest jak dla mnie bomba no i brzozy plus hortensje u Wilczycy..