Viola pociągnęłabym żywopłocik thujowy po calości jako zielona ściana z tlem. Przed żywopłotem możesz poszaleć z nasadzeniami ale na razie trzeba:
- Zrobić jednotlite tło do wyeksponowania nasadzeń
- zasłonić kompostownik
- zrobić w żyoplocie wąskie przejście na zaplecze ogrodu do kompostownika, bajzlownika, niepotrzebnych doniczek, przechowalnika roślin
- przed źywoplotem posadziłabym ze dwa - trzy ładne okazy drzewek szczepionych na pniu abyś już nie zazdrościła sąsiadowi samochodów
Reszta dyskusji ratami. Nie planuj calości ogrodu , tylko ksztalt rabat, bo i kasy i czasu zabraknie aby wszystko w jednym roku posadzic. Pelne dwa lata sadziłam a kolejne dwa lata zmieniałam....
Najpierw plan koncepcyjny...co chcemy mieć na chwilę obecną, a do realizacji jak Bozia da... Jak koncepcji nie będzie to potem się okaże jak u mnie, że chcę a nie ma gdzie Albo nie ma już jak, bo nie przesunę drzew..... a wycinać szkoda.
Kratka to 1 metr???
Nie, nie 2 kratki to jeden metr. Aniu, koncepcję jaka taką mam; Placu zabaw nie mam na razie, ja w bliżej Twoim wieku więc chyba, że dzieci szybko wnukami sypną
To drzewo czyli śliwa (lub inne) tu musi być, bo w realu czuję, że tak - sąsiad chodzi w ta i z powrotem tu właśnie więc od razu niech rośnie, w zimie mniej chodzi to może być liściaste. Róże tu chciałam bo na tle tej ciemnej zieleni jakieś białe lub jasno-różowe by było z daleka widać - może Artemis, Elmshorn, White New Dawn lub Louise Odier. To miejsce jest zacienione od popołudnia - jedyne gdzie nie ma palącego słońca. A pęcherznica Luteus ładnie by podkreśliła kolor róż i liści.
Może i zdjęcie nieaktualne, ale jaki porządny kompostownik masz. Prawda, że jaki piękny by nie był, trzeba go przesłonić. Jak nie jaką budowlą, to żywopłotem. Tu nic lepszego się nie wymyśli.
Czytałam powyżej, że bez kulek i żwirku i że w kierunku swobodnym. To lubię i tak trzymaj.
Wszystko o co pytasz (altanka....) nie będzie tutaj, tylko w innych miejscach (tzn w tym CZERWONYM prostokącie na pierwszym rysunku bo tylko o tym miejscu mówimy). Słoneczne rabaty też będę planowała, ale nie tutaj , to jedyne miejsce z półcieniem na mojej działce, reszta to patelnia. Będą róże w większej ilości, również w innych miejscach. Sam kształt rabat będę korygować i na razie też nie dopytuję o byliny czy jednoroczne, bo najpierw chcę ogólny zarys tych większych nasadzeń. Po co zaplanowałam podoba mi się, ale chciałabym Waszych opinii, np. może prawa strona płotu ze śliwą będzie za pusta zimą, bo róże stracą listki, śliwa i pęcherznica też? Ale dalej będą cyprysiki więc trochę zimozielonych jest.
Trzy doorenbosy już rosną, za nimi tuje spiralis i szmaragdy ( wiosną szmaragdy wypadną w inne miejsce, dosadzę w ich miejsce więcej spiralisów bo mi się podobają, tworzą ładne tło dla brzóz. (Dzisiaj brzozy są w innym układzie dwie z tyłu, jedna z przodu).