Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 17:25, 18 sty 2015

Nallar napisał(a)
Violu zgadza się Violu, te kwiatuszki to śniedek zwany potocznie śpioszkiem. Zostawiam go na zimę i niczym nie okrywam. Mam go chyba 10 lat i nigdy nie wymarzł, rozrasta się jak szalony.
Agata z pacnącgo lasem też u mnie napisała że nie wykopuje.

O! a ja głupia namęczyłam się z tymi cebulkami - one takie małe, że jak Kopciuszek bawiłam się w wybieranie ich z ziemi
Viola 17:29, 18 sty 2015

Ivvvona napisał(a)
Same piękności nakupiłaś, ale będzie kolorowo w Twoim ogrodzie Powodzenia w uprawie

Dzięki Iwonko, oby się udało. Jak na razie to tylko aksamitki mi rosły z nasionek, trawę pampasową siałam i cynie i coś tam jeszcze ale nic prawie nie wzeszło Trawa nawet nie wykiełkowała Ale w tym roku dam lepszą ziemię i na początku marca do doniczek posieję w garażu mam dobre warunki - widno i temperatura stosowna
Viola 17:32, 18 sty 2015

Karol99 napisał(a)
Witaj odwiedzam twój ogródek pierwszy raz, chętnie pomogę i zaznaczam

Witaj Karolu, dziękuję za odwiedziny i oczywiście proszę wpadaj i podpowiadaj Muszę wrzucić aktualną fotkę miejsca, które chcę planować i jeszcze raz poproszę Was o pomoc. Na stronie 160 ruszyłam temat, ale zdjęcia chyba mało obrazowe i nie widać całego "problemu" na jednym ujęciu. Pozdrawiam
Viola 17:49, 18 sty 2015

Jagodaa napisał(a)
Violcia, bo ja się pogubiłam . Ty lubisz ten zielony płoty, czy nie?

Ha, ha uśmiałam się z Twojego pytania; of course nie lubię tego płotu, ale nie chcę tego miejsca zasadzać go szpalerem tuj. Na środkowym przęśle rosną trzy cyprysiki więc coś zimozielonego jest; na prawym szpalerze tam gdzie ma być drzewo (teraz jest tu wiąz, ale wymienię go na śliwę lub coś innego) przesunięte do przodu, MOŻE dam dwa rodki z tyłu drzewa (jako tło???), na lewym szpalerze nie wiem co - teraz tu rośnie klon - latem będzie ładnie bo krzaczor będzie wielki, ale zimą - łyso. Więc wszystkie Wasze sugestie przeanalizuję. Jeszcze jest opcja taka - po lewej i po prawej od cyprysików dam cisy Hilli bo muszę je gdzieś wsadzić (teraz rosną w innym miejscu, ale muszę przesadzić bo tamto miejsce nie dobre dla nich)

I jeszcze jest ta lewa strona z cisami (już rosną), przed nie dam hortensje Lime Light i miskanty ML + plus żurawki jakieś może czerwone. kompostownik chcę przysłonić świerkiem (tak jak w tym projekcie str. 160.
Pola 18:11, 18 sty 2015

Viola przybiegłam bo u Marzenki zadałaś pytanie .... Mam i pissardi i nigre, powiem tak pissardi ciemniejsza, dla mnie ładniejsza nigra ma taki intensywny czerwony kolorek
Jagodaa 18:17, 18 sty 2015

Oj szkoda, szkoda... że nie chcesz płotu zasłonić, bo gdybyś dała tam jakiś żywopłocik choć 50cm ponad płot, to już widziałabyś tylko piękne leśne tło, spokojne, jednolicie zielone, sąsiada już nie widziałabyś i drzewa byłyby wyeksponowane jak trzeba . A tak... ten płot zawsze będzie jakimś zgrzytem .
Jagodaa 18:25, 18 sty 2015

edit: a tak z płotem

Mala_Mi 18:30, 18 sty 2015

Sąsiad też nie może patrzeć na płot i go obsadził
Viola 18:31, 18 sty 2015

Jagodaa napisał(a)

Ach Ty kusicielko ! To co? Może te cisy? Ale one nie urosną wysokie. Trzeba by było tuje pociągnąć No i znowu cały misterny plan ....
Viola 18:32, 18 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)
Sąsiad też nie może patrzeć na płot i go obsadził

I Ty przeciwko mnie