Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 15:51, 27 cze 2014

Loosiuu napisał(a)
Wiem, że to co napiszę może wydać się niedorzeczne, bo wsadziłaś już duże dosyć okazy i zaraz by ładną ścianę zrobiły, ale wyrównaj swoje cyprysiki ivone skracając je o połowę. Zagęszczą się od dołu i będą o wiele ładniejsze. Uwierz mi na słowo, wiem co piszę. Po prostu zetnij im czubki na wysokości ok. połowy całego krzewu.

No zabiłeś mnie Filip
asiach 17:12, 27 cze 2014

O widzę, że mamy podobne spojrzenie na świat ja w tym roku zrobiłam domki dla owadów pozytecznych a jak pokazałą zdjęcia w pracy to nie było dziwnych min tylko wzbudziło to śmiech trudno ale ja mam i jestem z nich zadowolona, niektóre mieszkania są już zajęte

a takich mam 3szt. małe osiedle (trzy szeregowce) - niezły ze mnie developer
Loosiuu 17:17, 27 cze 2014

Przepraszam Ja tylko pamiętam jak moje wyglądały po 10 latach, kiedy je wyrzucałem. Od dołu miały kilka małych gałązek, wcale nie rozgałęzionych praktycznie. Z kolei sąsiadka posadziła u siebie i obcięła i nabrały masy od dołu i gęste porosły... Fakt, że niektóre mają po dwa czubki, ale to można uregulować.
Z drugiej strony, jeśli je będziesz ładnie formować i zagęścisz po całości to też będą ładne.
Ja ci powiem jedno: Rób jak chcesz I tak i tak jak zadbasz będzie dobrze
Loosiuu 17:38, 27 cze 2014

Pokażę ci na przykładzie mojego. Teraz specjalnie do ogrodu wybiegłem zrobić fotkę

Miałem takiego jednego przed domem jak ty swoje teraz. Zaraz po posadzeniu obciąłem go na wys. 20 cm... tak 20! Domownicy płakali.
Teraz wygląda tak (wysokość na zdjęciu myląca, tak na prawdę ma koło metra)Teraz jest u mnie 3ci rok.

To jego przyrost po 2 latach (ok. 80 cm), ale doliczyć trzeba, że był przesadzany, tak by miał już z 1,5 m. Najdłuższy przyrost ma ok metra, ale licząc to co przewiesza się tam na górze. Widać miejsce cięcia obok paznokcia przy środkowym palcu

Jest znacznie gęstszy i foremniejszy. Na żywo różnica kolosalna.
Twoje bym ściął tak:

Możesz mi zaufać. Za dwa lata podziękujesz (chyba).
Viola 20:47, 27 cze 2014

asiach napisał(a)
O widzę, że mamy podobne spojrzenie na świat ja w tym roku zrobiłam domki dla owadów pozytecznych a jak pokazałą zdjęcia w pracy to nie było dziwnych min tylko wzbudziło to śmiech trudno ale ja mam i jestem z nich zadowolona, niektóre mieszkania są już zajęte

a takich mam 3szt. małe osiedle (trzy szeregowce) - niezły ze mnie developer
Twoje domki Asiu to szczyt technologii budowlanej. Oby wszyscy developerzy byli tacy dokładni jak ty. Ja kupiłam dom w stanie "developerskim" i do dziś muszę się zajmować budowlanką, a to ociepleniem strychu, modernizacją studni głębinowej (bo studnia okazała się raczej dziurą w ziemi, z której nie można czerpać wody bo grozi to epidemią), instalacją wentylacji, itd, itp. Twoje biedronki to mają dobrze.... i za darmo. Chociaż jednak chyba odpracowują ciepły domek i trochę mszyc pewnie już zjadły
Viola 20:52, 27 cze 2014

Loosiuu napisał(a)
Przepraszam Ja tylko pamiętam jak moje wyglądały po 10 latach, kiedy je wyrzucałem. Od dołu miały kilka małych gałązek, wcale nie rozgałęzionych praktycznie. Z kolei sąsiadka posadziła u siebie i obcięła i nabrały masy od dołu i gęste porosły... Fakt, że niektóre mają po dwa czubki, ale to można uregulować.
Z drugiej strony, jeśli je będziesz ładnie formować i zagęścisz po całości to też będą ładne.

Akurat ilość czubków mi nie przeszkadza, niech będą wielopienne. faktycznie, bardziej mi tu zależy na gęstości niż na wysokości. Puki co dosadzę jakieś wypełnienie, ale OBIECUJĘ przemyslę cięcie. Jeśli nie teraz ..... to może wiosną następnego roku, albo może jednak teraz. O matko naprawdę nie wiem. Zaglądaj Filip, nie gniewaj się, doradzaj
Viola 20:54, 27 cze 2014

Ten Twój cyprysik jest wypasiony, taki grubasek. Piękny. Dzięki za fotki
Viola 21:07, 27 cze 2014

Wyszłam dziś wieczorkiem do ogrodu, na nowo zrobiony tarasik, w nowym wiklinowym krzesełku posiedzieć, przemysleć "herezje" Filipa na spokojnie przy szklaneczce... , ale przypomniałam sobie, że cebule nie wyjęte z ziemi w koszyczkach; jeszcze za kompostownikiem leżą. No i do roboty - wyjęłam cebulki co tam miałam??? krokusy, szafirki i zapomniałam co tam jeszcze. Będą się teraz suszyć trochę, tak? A co ze śpioszkiem? Bo mi się strasznie rozmnożył - wywaliłam z rabaty przed domem całą bryłę do donicy i schowałam w cieniu. Liście zgniły, a cebulki co??? tez przesuszyć czy zostawić w ziemi???? No i bez sensu ten wydatek na meble tarasowe. Jeszcze nawet na krześle nie siedziałam, tylko z salonu podziwiam Może zimą będzie więcej czasu na nicnierobienie
Kamajla 21:26, 27 cze 2014

No ale zimą na tarasie nie posiedzisz ja myślę o zimie w kontekście czytania książek...
inag 21:38, 27 cze 2014

Loosiuu napisał(a)

Jezeli ma być taka różnica jak na zdjeciu to rzeczywiście też bym cięła... może więc moje były cięte jako maleństwa w szkółce? Obejrzałam je dokładnie i tez mają po dwa czubki, ale tak bardzo blisko siebie że jak nie rozgarnęłam gałązek to wyglądało jakby był jeden... szkoda, ze nie mam zdjecia...