Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Loosiuu 10:44, 28 cze 2014

Szkółkarze rzadko kiedy zagęszczają rośliny. Jedynie w lepszych szkółkach, ale wtedy cena rośnie. Te cyprysiki najprawdopodobniej nie były w ogóle cięte, dlatego zasugerowałem tak niskie wycięcie przewodników, bo w przeciwnym razie one od dołu będą łyse za kilka lat.
Rozumiem też, że ogród potrafi doskwierać pustką przy małych roślinach
Viola 13:18, 28 cze 2014

Filipie, a jakby ciąć te cyprysiki, to do kiedy można? Chodzi o to, czy gdybym "dojrzała" i przycięła np. pod koniec lata czy jesienią - to czy OK. Wiem, że czym prędzej tym lepiej bo szybciej zaczną się rozgałęziać, no ale jakbym się nie zdecydowała w tej chwili, to czy później też mogę?
Loosiuu 14:13, 28 cze 2014

Koniec lata, lub wcześnie na wiosnę
Ja sam się nie stosuję do końca do przykazań kiedy ciąć iglaki, bo one mają żywicę i raczej ciężko o choroby grzybowe. Bardziej chodzi o to czy nie osłabi ono rośliny.
Viola 22:36, 28 cze 2014

OK, rozumiem, a jak jest z liściastymi, teraz można? Teoretycznie wiem, że powinno się w stanie bezlistnym (oprócz brzóz i klonów - pamiętam ), ale mam jarzębinę do ciachnięcia. Chyba? Ciąć czy nie ciąć - oto jest pytanie. Może bardziej koronę zaokrąglić czy dać jej rosnąć do nieba? Jeszcze nie posadzona, szukam jej godnego miejsca

Viola 22:41, 28 cze 2014

Właśnie przeczytałam, że formowanie korony u liściastych od maja do sierpnia.
Loosiuu 00:40, 29 cze 2014

Jarzębinie wyprowadź w miarę równy przewodnik i pozwól rosnąć w górę na normalne drzewo, bo taka formowana wygląda źle. Ona najładniejsza jest naturalna Ja bym zostawił ją i ewentualnie po posadzeniu w sierpniu lekko przerzedził koronę, żeby ładnie wyprowadzić jeden przewodnik i boczne gałęzie.
Viola 09:48, 29 cze 2014

Dzięki, już teraz jest ładnie wyprowadzona, ma jeden przewodnik, więc ok; będą ją po prostu obserwować jak się prowadzi
inag 10:33, 29 cze 2014

Uwielbiam jarzębiny. Są piękne. Już zazdroszczę tych cudnych czerwonych korali, którymi będzie obsypana..
Viola 17:29, 29 cze 2014

inag napisał(a)
Uwielbiam jarzębiny. Są piękne. Już zazdroszczę tych cudnych czerwonych korali, którymi będzie obsypana..

Niestety nie w tym roku. Kupiłam jarzębinę bez zawiązanych kwiatów, więc nie będzie owoców. Niby to z powodu tego, że rosła w doniczce
Loosiuu 18:07, 29 cze 2014

Ja w tym roku dostałem jarzęba kaszmirskiego. Mała metrowa sadzonka. Podobno ma być fajny Na necie mało zdjęć