Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 21:48, 29 cze 2014

Ładny ten jarząb kaszmirski, liście jak u pospolitego, ale owoce białe. Świetny. Ja bardzo chciałam mieć taki zwykły jarząb właśnie ze względu na liście - najbardziej mi się takie podobają. M. przyniósł sadzonkę jarząbu szwedzkiego - taką małą może 60 cm, jeden patyk, ale nie będę sadzić w ogrodzie bo nie bardzo mi "leży". Posadzę gdzieś po sąsiedzku , może w pasie drogowym.
inag 22:18, 29 cze 2014

O, nie wiedziałam, ze one takie wybredne są... warto poczekać..
O kaszmirskim nie słyszałam. Zaraz poczytam. Ja w zeszłym roku byłam bliska kupienia szwedzkiego i zwykłego tyle że penduli. Ten ostatni byl już potężny i miał pięknie wyprowadzoną koronę. Nie miałam jednak koncepcji gdzie je posadzić i ostatecznie zrezygnowałam. Teraz bardzo żałuję..
Viola 22:30, 29 cze 2014

Właśnie czasami jak czegoś nie kupię (co chciało być kupione przeze mnie ) to spać nie mogę i mam wyrzuty sumienia. I dlatego lepiej kupić a później myśleć co z tym zrobić. Ojej, ojej, wiem... zasługuję na baty, to dokładnie odwrotnie niż powinno być
asiach 23:58, 29 cze 2014

Viola napisał(a)
Właśnie czasami jak czegoś nie kupię (co chciało być kupione przeze mnie ) to spać nie mogę i mam wyrzuty sumienia. I dlatego lepiej kupić a później myśleć co z tym zrobić. Ojej, ojej, wiem... zasługuję na baty, to dokładnie odwrotnie niż powinno być

Nie dlaczego ja postepuję tak samo. W Karpaczu kupiłam hortensję tak piękne, ze nie zastanawiałam się gdzie posadzę, czy znajdę miejsce była piękna i chciałam by była moja
Czasami trzeba zaszaleć!!!
Pozdrawiam serdecznie
asiach 00:01, 30 cze 2014

Viola napisał(a)
OK, rozumiem, a jak jest z liściastymi, teraz można? Teoretycznie wiem, że powinno się w stanie bezlistnym (oprócz brzóz i klonów - pamiętam ), ale mam jarzębinę do ciachnięcia. Chyba? Ciąć czy nie ciąć - oto jest pytanie. Może bardziej koronę zaokrąglić czy dać jej rosnąć do nieba? Jeszcze nie posadzona, szukam jej godnego miejsca

Najlepiej na tle zielonych iglaków jeszcze bardziej "wybije" się kolor pomarańczowo-czerwonych korali.
A koronę zostaw niech rośnie
asiach 00:08, 30 cze 2014

Viola napisał(a)
Twoje domki Asiu to szczyt technologii budowlanej. Oby wszyscy developerzy byli tacy dokładni jak ty. Ja kupiłam dom w stanie "developerskim" i do dziś muszę się zajmować budowlanką, a to ociepleniem strychu, modernizacją studni głębinowej (bo studnia okazała się raczej dziurą w ziemi, z której nie można czerpać wody bo grozi to epidemią), instalacją wentylacji, itd, itp. Twoje biedronki to mają dobrze.... i za darmo. Chociaż jednak chyba odpracowują ciepły domek i trochę mszyc pewnie już zjadły

Biedronek nie widziałam daje czekam ale pszczoły już są . Mieszaknia wynajęły. Ja dom budowałam i musiałam nieźle pilnować wykonawców (a mąż się na tym nie zna - nie ten zawód i poza tym stale wyjeżdżał na jakieś szkolenai do stolicy i uwierz było ciężko
Viola 16:42, 30 cze 2014

Najlepiej na tle zielonych iglaków jeszcze bardziej "wybije" się kolor pomarańczowo-czerwonych korali.
A koronę zostaw niech rośnie

I tak zrobię Asiu, z jednej strony będzie rósł świerk w narożniku, w tle na razie zieleń zapożyczona. Jarzębinę posadzę w odległości ok. 1,8 od linii działki, tak żeby z tyłu wszedł właśnie pas jakiegoś żywopłotu. Czy ta odległość na liściaste jest OK? Czyli mniej więcej tak: pierwszy rząd nasadzeń (tuje powiedzmy)ok. 80 cm- 1m od ogrodzenia, a jarzębina (i inne liściaste w tej linii)około 1m od tuj. Jak myślisz, dobrze?

Zaczynam obsadzanie nowego boku działki - ok. 40 m - więc trochę tego będzie. Powolutku, powolutku...
dajana 22:27, 05 lip 2014

Violu odpowiadam na pytanie witam cię jednocześnie serdecznie Pod oknem rosną wysokie róże miały byc 1,80 ale są wyzsze przed nimi róże do metra wysokie, a przed najnizszymi lawendam jako obwódka , pomiędzy różami tam gdzie wolne jeszcze miejsce różne kwiatuszki czyli ostróżki dzwoneczki,niezapominajki głównie niebieskości .Róże w drugim i trzecim roku bardzo się rozrastają musisz o tym pamiętać Na początku wydaje się że jest pusto a potem się okazuje ze zbyt ciasno .Moja rabata ma chyba coś 1,5 m nie mierzyłam ale na oko tak jakoś mi się zdaje a dł 3m .Róże muszą mieć przewiew dlatego zbyt dużo innych roślin nie sadzę,dzięki temu mam dostęp do oględzin i prac nad nimi .Ładną masz jarzębinę taka już duża .40 m obsadzić to nie lada wyzwanie .Liczę na fotki.Póki co stanęłam z robotą mam mamę przez dwa tygodnie i nią przede wszystkim się teraz zajmuję.Robota nie zając poczeka, a matka jest tylko jedna Wszystkiego dobrego Violu
Viola 23:00, 05 lip 2014

Dajano, dzięki za wyczerpującą odpowiedź na temat róż. Teraz tylko tyle piszę, bo na krótkim wyjeździe urlopowym jestem
dajana 23:04, 05 lip 2014

Każdy odpoczynek mile widziany .Zbieraj więc siły spędzając miło czas. Masz zapewne piękną pogodę.Miłego wypoczynku gdziekolwiek nie jesteś Violu