Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 13:06, 17 kwi 2015

Agatek napisał(a)

Ja w planach mam tylko odwiedzenie ogrodniczego, działaczka moja z ogrodem jest za daleko na codzienną pracę
Tylko wybrane weekendy i urlop wchodzą w grę

oj to szkoda, a kiedy planujecie się wprowadzić? u nas pada cały dzień, więc pewnie przez weekend też nic nie zrobię, może i lepiej, bo może uda mi się połączyć te dwie rabaty i jakoś je zagospodarować, oczywiście póki co na papierze
anna_p_k 14:20, 17 kwi 2015

paulina_ns napisał(a)
Jestem ja tu sobie piszę, a nawet nie zauważyłam, że u nas się tak rozpadało więc tak to wygląda widok z tarasu:

a tak z góry, nawet nie zdawałam sobie sprawy, że mi tak krzywo te rabaty wyszły

i co może ktoś ma jakiś pomysł? bo ja jakoś tego wszystkiego nie widzę....

ale mnie zmyliłaś zmianą avataru, łandy co do Twojej rabaty ja wymyśliłam cos takiego ale wiesz nie sugeruj sie nią tak odrazu poczekaj na innych bo wiesz to moje pierwsze rysunki

anna_p_k 14:29, 17 kwi 2015

teraz zauważyłam że to kamienie a nie krzaczki więc można jeszcze zwęzić rabatkę, raczej nalepiej pasowałby kształt podobny do tej co masz przy tarasie ale czekaj na pozostałych no i oczywiście na M.
paulina_ns 14:54, 17 kwi 2015

anna_p_k napisał(a)

teraz zauważyłam że to kamienie a nie krzaczki więc można jeszcze zwęzić rabatkę, raczej nalepiej pasowałby kształt podobny do tej co masz przy tarasie ale czekaj na pozostałych no i oczywiście na M.

Aniu ładnie to pokombinowałaś i podoba mi się kształt Żałuję tylko, że jeszcze wczoraj ją poszerzałam i ściągałam trawę, bo żeby nadać jakikolwiek kształt to faktycznie będzie trzeba ją zwęzić, bo inaczej wyjdzie ogromna, a ja będę musiała na jej wykończenie wziąść kredyt Dodam jeszcze jedno zdjęcie z drugiej strony ogrodu.

anna_p_k 15:11, 17 kwi 2015

możesz zaplanować kształ i jakie roślinki i dosadzać w późniejszym czasie albo po koleji posuwać się z rabatą w stronę frontu
paulina_ns 15:18, 17 kwi 2015

anna_p_k napisał(a)
możesz zaplanować kształ i jakie roślinki i dosadzać w późniejszym czasie albo po koleji posuwać się z rabatą w stronę frontu

Jakoś będę musiała to powoli ogarnąć, bo wszystkiego na raz się nie da no i chyba rośliny będę musiała przesunąć do tyłu, bo rozumię, że tuje mają być wliczone w rabatę ? Najbardziej przeraża mnie zdzieranie trawy, tym bardziej, że mamy samą glinę w ogrodzie i wbić łopatę graniczy praktycznie z cudem
paulina_ns 15:58, 17 kwi 2015

Już mnie głowa boli od tego myślenia i kombinacji, więc doszłam do wniosku, że zrobię raz,a dobrze Tak dziwnie wygląda , więc chyba będzie tak, trawę zawsze można dosiać, rośliny przesadzić to kwestia jednego dnia, a trawę zostawiam mężowi

jolka 16:56, 17 kwi 2015

Ależ śliczny awatarek zapodałaś
I widzę, że małą rewolucję szykujesz...

Edit: w sprawie kształtu rabat, zerknij sobie do Katarzynki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3855-ogrod-z-tatarakiem-w-tle?page=77
Nie wiem jak Tobie, ale mnie się ta linia rabaty wzdłuż tuj bardzo podoba..

Margaret_ka 17:37, 17 kwi 2015

Witaj Paulino,
Jeśli mogę doradzić, to ja zrobiłabym jeszcze inaczej z tymi rabatkami. Ja połączyłabym wszystko w całość razem z tymi tujami i to na całej długości. Nie wydzielałabym takich plamek-wysepek, bo ciężko będzie tam wykosić, a jak to urośnie to będą takie zaułki. A może pociągnąć ją jeszcze dalej i taką narożną zrobić. Ja mam dwie narożne i lubię je bardzo. Jedna z nich jest na stronie 4 i 21 mojego watku. Może tylko troszkę to zwęzić i wykorzystać darń spod tujek, by uzupełnić braki po tych istniejących rabatkach. A rzeźbę dać w narożniku jako centrum rabatki i przy niej róże. Zdjęłabym tez darn między tujami, bo one tam zmarnieją.

Ręka mi się chyba trzęsie, bo takie esy floresy poszły za tujkami.

I ja pomyślałabym o lekkim podcięciu tujek. Ja swoje mam niskie około 70cm, ale już teraz poscinalam im konce tak po 3-5cm, by je zagęścić. Wiem, ze żal ciąć, ale one się za to odwdzięczą.

Bardzo podoba mi się Twoja rabatka pod domem. Jest właśnie spójna, leci jednym ciągiem i ciekawe roślinki tam masz. Wizualnie ładnie to wyszło. I rzeczywiście mocno roślinki podrosły. Ja też takie zmiany obserwuję na zdjęciach, bo tak to mocno nie widać, że roślinki przybrały na wielkości.

Paulina usiądź sobie na spokojnie, przemyśl wszystkie propozycje i podejmij decyzję i działaj.

Pozdrawiam
bleebla 17:53, 17 kwi 2015

Podpisuję się pod tym co napisała powyżej Margaret_ka.
O tujach już dawno chciałam napisać. Może i sąsiad im szkodzi, ale trawa im nie pomaga w regeneracji.

Ja mam jeszcze pytanie... czy masz możliwość zdobienia z google earth zdjecia z lotu ptaka? Może to by było pomocne