Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Aneczkowe marzenia

Aneczkowe marzenia

Aneczka 22:13, 10 lut 2014

Obeliks też mi przeszedł przez myśl, lawenda będzie, a może nawet lobelia, bo przedwczoraj wysiałam. Ale jednak bardzo mnie kusi, żeby tam przede wszystkim róże były. Bedzie też dużo róż na innych rabatach i tam będę więcej mieszać, a na tej środkowej chciałabym żeby były przede wszystkim róże. Ale na przyszłość na pewno wykorzystam pomysł połączenia róży z clematisem. Dzięki za podpowiedź Małgosiu
kaisog1 22:29, 10 lut 2014

Aneczko pamiętaj tylko, że to rondo powinno spójne... moim zdaniem dawanie tam wielu odmian róż nie będzie dobry pomysłem. Ale to tylko mój punkt widzenia

Aneczka 22:44, 10 lut 2014

Vivo w tym roku chciałabym kupić kilka jakiś iglastych drzewek na tą wielką środkową rabatę, bo trochę potrwa zanim podrosną, bo ja kupuję takie malusie. Chcę też kupić po jednym krzaczku róży z wybranych z waszą pomocą róż, żeby móć je już rozmnażać np jeśli na tą okrągłą rabatę wybiorę już załóżmy White Cover, do środka Elmshorn to kupię już po jednym krzaczku, posadzę na razie takie pojedyncze i będę rozmnażać, a w tym czasie będę już walczyć z resztą rabatek i roślinek. Tak też zrobię z innymi różami. Jeśli już zdecyduję jaką różę wsadzić w danym miejscu, to będę mogła już po krzaczku kupić i to nie tylko do tego kącika ale też myślę kupić różę The Fairy okrywową i rozmnażać ją wzełuż drogi do domu, przy tych kulkach z danicy. Mam też zamiar posadzić róże pod domem i tam mam zamiar zrobić tak samo, czyli kupić już jedną, posadzić i rozmnażać. Czyli chciałabym zdecydować się na jakieś konkretne róże, żeby móc już coś działać.
Jeśli chodzi o to, czy tą w środku różę dać w ciemniejszym, czy jaśniejszym różu to nie jestem tego pewna. Myślę, że jasny róż rozjaśni ładnie ten kąt, ale z drugiej strony ciemniejszy róż też nie będzie zły, bo przecież będzie biała solidna obwódka chyba z White Cover. A jaki róż ty radzisz? Na pewno zależy mi, żeby to były zdrowe róże i najbardziej lubię te z większymi kwiatami, takie jak np Chopin lub trochę mniejsze. Jeśli obwódka będzie miała drobne kwiaty, bo White Cover ma niewielkie, to fajnie by było żeby ta duża w środku miała duże kwiaty np róża Romanze.
Nie wiem jeszcze gdzie je kupię, ale jak będę wiedziała jakie róże kupić, to będzie mi łatwiej znaleźć miejsce, w którym one będą. W Rosaria.pl widziałam po 11zł róże. W Przytoku są 3x droższe.
Aneczka 23:35, 10 lut 2014

Małgosiu w te koło chcę wsadzić tylko dwie odmiany róż. Przy tujach też myślałam posadzić róże, bo bardzo mi się podoba taki fragment ogrodu, gdzie jest ogromna przewaga róż, widziałam takie miejsca w ogrodzie u Vivy i zakochałam się w takim ogrodzie. Bez tych róż przy tujach było by chyba trochę pusto.

Hmm cały czas mi chodzi po głowie twój pomysł i chyba wykorzystam co w innej części ogrodu. Bardzo mi się podoba, zwłaszcza ten narożnik, mam wiśniośliwę, więc mogłaby robić za te bordowe drzewko, plus hortki przed nią i zimozielone kule. No bardzo mi się to podoba. Bedę musiała to gdzieś wsadzić i już chyba wiem gdzie, tylko na razie zajmę się jednym rogiem
Bogdzia 18:23, 11 lut 2014

Ładne te projekty szkoda ze tak łatwo nie tworzy sie ogrodu.Pozdrawiam.
AniaDS 22:38, 13 lut 2014

Aneczka napisał(a)
Może jednak zostawię coś takiego:

Czyli: okrągła rabata będzie się składać z róży Elmshorn otoczonej różą White Cover lub Aspirin Rose i zewnętrzna obwódka z lawendy. Po prawej stronie koła czerwone róże raczej wyższe niż niższe np Róża parkowa Ulmer Munster lub Hansaland, potem róg z berberysem i jakimiś dwoma zimozielonymi nie wiem co (sorki ale nie znam ich nazwy) rozjaśniony np białymi liliami (tylko, że lilie krótko kwitną, hmm...). Na lewo od nich jakieś delikatne róże, może Chopin lub Casanova czy Kosmos, tylko, że tam będzie cień, przez te tuje z tyłu. Znacie jakąś różę która dałaby tam radę, o jakimś jasnym kolorze?

Elmshorn chyba jednak bym odradziła..
Nie ma dużych kwiatów i może chorować.
Wszystkie róże mogą chorować, ale ta to akurat u mnie ewidentnie.
Jeżeli ma być wyższa i z dużymi kwiatami to może Mary Rose? Albo Louise Odier?
To piękne róże i pachnące przy okazji.
Jeżeli chodzi o niskie - zostałabym przy White Cover.
Czerwone wyższe róże - zdecydowanie Piano lub Rotkapchen. Nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o obfitość i długość kwitnienia.
Do cienia - New Dawn o ile może być to pnąca róża. Można ją puścić na tuje.
Aneczka 13:00, 14 lut 2014

Dziękuję ci Aniu za pomoc Wspaniałe róże mi podsunęłaś. Jestem bardzo wdzięcza
Ivvvona 18:09, 14 lut 2014

Wszystkiego najlepszego na walentynki
AniaDS 20:52, 14 lut 2014

Bardzo się cieszę, że coś pomogłam .

Szczęśliwych Walentynek Aneczko .
Bogdzia 08:38, 15 lut 2014

Miłego weeekendu Aniu.