Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Margaret-ki :)

Ogród Margaret-ki :)

Margaret_ka 14:33, 15 kwi 2015

jona napisał(a)
Pięknie kwitły Ci dalie . Gdzie je zimujesz? Sadzisz je do donic, żeby przyspieszyć kwitnienie?

Jona, dalie sadziłam pierwszy raz. Dostałam je 4 maja i tego dnia od razu je wsadziłam. Miałam trzy kępy i w zależności od nasłonecznbienia i rodzaju gleby były różnej wielkości. Ta najpiękniejsze były w pełnym słoncu na dobrej glebie. Jesienią je wykopałam i trzymałam w kartonie w garażu - tyle, ze tam jest dość cieplo, bo około 15stopni, więc nie wiem jak one daja radę w tym roku. Ale nie mam chłodniejszego miejsca lepszego dla przetrzymywania cebul, bo w kotłowni to jeszcze cieplej.

Gosiu, dzięki za rady odnośnie trawek. Ja swoje przyciełam dopiero wczoraj, wiem że trochę za późno.

Skrzynie są juz na miejscu docelowym. Teraz wykładamy je siatką, by nornice od dołu nie weszły... no i zwozimy ziemię, która wczoraj do nas dotarła (mieszanka czarnej z torfem). Mąż niestety na wyjeździe, wiec za chwilę chwytam się za taczkę i ile zdołam to uzupełnię i może choć w jednej coś już wysieję.

Mały dzisiejszy obchód z aparatem w promykach słonka.

Różyczki ich pierwsze listki

I moje tulipanki w końcu maja pączki

I nasza psina nadzorująca prace przy skrzynkach. Gdy wykładałam siatkę czały czas przy mnie tak siedział.
W tle widać skrzynki wyłożone w środku folią, a na dnie drobną siatką.

I wszystkie cztery razem. Póki co niezbyt ładnie to wygląda, ale jak się obsieje między nimi trawkę, ładnie przytnie,
warzywa zaczną rosnąć, dojdzie domek na narzędzia, płotek to będzie ładnie.... chyba.

Ziemia do rozwiezienia - na zdjęciu tylko część, łącznie jest 8 ton.

Margaret_ka 14:50, 15 kwi 2015

I jeszcze kilka stworzonek zamieszkujących naszą działkę lub pobliskie lasy.

Sarenka dziś swobodnie spacerowała za naszą siatką.

"Stworki" z naszego stawu.

Wśród szafirków - biedronka i bzyk.

jona 17:55, 15 kwi 2015

Margaret_ka napisał(a)

Jona, dalie sadziłam pierwszy raz. Dostałam je 4 maja i tego dnia od razu je wsadziłam. Miałam trzy kępy i w zależności od nasłonecznbienia i rodzaju gleby były różnej wielkości. Ta najpiękniejsze były w pełnym słoncu na dobrej glebie. Jesienią je wykopałam i trzymałam w kartonie w garażu - tyle, ze tam jest dość cieplo, bo około 15stopni, więc nie wiem jak one daja radę w tym roku. Ale nie mam chłodniejszego miejsca lepszego dla przetrzymywania cebul, bo w kotłowni to jeszcze cieplej.

Może dadzą radę .
jona 18:01, 15 kwi 2015

Margaret_ka napisał(a)

I nasza psina nadzorująca prace przy skrzynkach. Gdy wykładałam siatkę czały czas przy mnie tak siedział.
W tle widać skrzynki wyłożone w środku folią, a na dnie drobną siatką.

Psina mądra . Dobrze pilnowała . Skrzynki nawet puste bardzo mi się podobają .
Margaret_ka 19:07, 15 kwi 2015

jona napisał(a)
Może dadzą radę .

Joasiu, jeśli lubisz dalie, a te moje Ci się podobaja to mogę Ci wysłać kilka bulw. Daj tylko znać na priw.

jona napisał(a)
Psina mądra . Dobrze pilnowała .

Nero fajny psiak. Uwielbia nasze dzieci, zwłaszcza syna. Najchętniej siedział by non stop z nami. Jednak plac podzielony jest na dwie części i on urzęduje na tej gdzie jest staw, więc nie zawsze jest z nami, gdy jesteśmy na zewnątrz.

jona napisał(a)
Skrzynki nawet puste bardzo mi się podobają .

Niedawno wróciliśmy do domu. Zabrałam się za taczkę i zwożenie ziemi do skrzynek. Niestety dopiero tylko jedna gotowa. Weszło w nią około 3,5 tony ziemi - sporo. Myślałam, ze już jej dziś nie uzupelnię, ciągle brakowało. Jutro już sobie cos w niej wysieję.... w końcu.

I fotki z pierwszego placu...

Tył domu

Z altanką w tle
Margaret_ka 20:04, 15 kwi 2015

I kwiatuszek na dobranoc...

malgorzata_s... 20:13, 15 kwi 2015

Warzywnik będzie świetny8 ton ziemi?? Matko i to wszystko trzeba rozłożyć. Ale roboty.Pozdrawiam i życzę owocnej pracy
jona 20:23, 15 kwi 2015

Margaret_ka napisał(a)

Joasiu, jeśli lubisz dalie, a te moje Ci się podobaja to mogę Ci wysłać kilka bulw. Daj tylko znać na priw.

Lubię, ale nie zmieszczę , a te Twoje rosną dość spore . No może miniaturki bym zmieściła, albo jeden krzaczek w odcieniu żółto - pomarańczowym

Margaret_ka napisał(a)

Nero fajny psiak. Uwielbia nasze dzieci, zwłaszcza syna. Najchętniej siedział by non stop z nami. Jednak plac podzielony jest na dwie części i on urzęduje na tej gdzie jest staw, więc nie zawsze jest z nami, gdy jesteśmy na zewnątrz.

Naprawdę mądry pies, jeśli lubi dzieci . I nie ma co się dziwić, że chce do Was, bo psy to zwierzęta stadne
Mysza 20:32, 15 kwi 2015

Psina niesamowita
Warzywniak super a, jak dojdą warzywka to będzie dużo witaminek
Szafirki piękne.
Margaret_ka 21:48, 15 kwi 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Warzywnik będzie świetny8 ton ziemi?? Matko i to wszystko trzeba rozłożyć. Ale roboty.Pozdrawiam i życzę owocnej pracy

Te 8 ton to pierwsza partia, za kilka dni będzie druga taka. A tą ziemię trzeba wozić spod wjazdu na dzialkę aż na drugi plac. Ale jakoś rodzinnie damy radę. Dziś jak woziłam, to dzieciaczki dzielnie woziły ziemię w swojej malenkiej taczce, jutro przyjedzie do pomocy moja mama, to może uzupełnimy razem ta druga, a dwie kolejne to zostawię mężowi po tym jak wroci z wyjazdu służbowego. Tak więc damy radę.... chyba trochę za duże te skrzynie. Bo one pod sobą mają wykopany jeszcze dół, więc wysokość to okolo 0,5m, dlugość 3m, szerokość 1,40m.

jona napisał(a)

Lubię, ale nie zmieszczę , a te Twoje rosną dość spore .

Tak wysokie rosły, około 2m wysokości miały.

Mysza napisał(a)

Warzywniak super a, jak dojdą warzywka to będzie dużo witaminek

I przynajmniej takich naturalnych.