Margaret_ka
14:33, 15 kwi 2015
Jona, dalie sadziłam pierwszy raz. Dostałam je 4 maja i tego dnia od razu je wsadziłam. Miałam trzy kępy i w zależności od nasłonecznbienia i rodzaju gleby były różnej wielkości. Ta najpiękniejsze były w pełnym słoncu na dobrej glebie. Jesienią je wykopałam i trzymałam w kartonie w garażu - tyle, ze tam jest dość cieplo, bo około 15stopni, więc nie wiem jak one daja radę w tym roku. Ale nie mam chłodniejszego miejsca lepszego dla przetrzymywania cebul, bo w kotłowni to jeszcze cieplej.
Gosiu, dzięki za rady odnośnie trawek. Ja swoje przyciełam dopiero wczoraj, wiem że trochę za późno.
Skrzynie są juz na miejscu docelowym. Teraz wykładamy je siatką, by nornice od dołu nie weszły... no i zwozimy ziemię, która wczoraj do nas dotarła (mieszanka czarnej z torfem). Mąż niestety na wyjeździe, wiec za chwilę chwytam się za taczkę i ile zdołam to uzupełnię i może choć w jednej coś już wysieję.
Mały dzisiejszy obchód z aparatem w promykach słonka.
Różyczki ich pierwsze listki

I moje tulipanki w końcu maja pączki

I nasza psina nadzorująca prace przy skrzynkach. Gdy wykładałam siatkę czały czas przy mnie tak siedział.

W tle widać skrzynki wyłożone w środku folią, a na dnie drobną siatką.

I wszystkie cztery razem. Póki co niezbyt ładnie to wygląda, ale jak się obsieje między nimi trawkę, ładnie przytnie,
warzywa zaczną rosnąć, dojdzie domek na narzędzia, płotek to będzie ładnie.... chyba.

Ziemia do rozwiezienia - na zdjęciu tylko część, łącznie jest 8 ton.