Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

AgnieszkaW 23:29, 31 mar 2014

Mariolko, z przyjemnością odwiedziłam dzisiaj Twój ogród
barbara_kraj... 11:22, 01 kwi 2014

paniprzyroda napisał(a)
barbara_kraj... pieris trochę się zbierał, zanim zaczął ładnie przyrastać, jest ładny także zimą, kiedy kwiatostany wybarwiają się na czerwono.
Mam pytanie, czy to jest siewka cleome? włożyłam przypadkowo dwa oznaczenia do jednej doniczki, cleome i tytoniu nie wysiewałam dotąd ani jednego, ani drugiego...

To cleome, Mariolo Ładne już są
Bogdzia 20:45, 01 kwi 2014

Śliczne to cleome , takie zdrowe grube sadzonki. Pozdrówka.
paniprzyroda 21:43, 01 kwi 2014

monteverde napisał(a)

Monika a majowe przymrozki mogą cytryńcowi zaszkodzić? ja nigdy swojego nie okrywam pnie się po siatce którą rozwinęłam na starym trzepaku mnie też doniczki się podobają

Aniu, cytryniec jest wrażliwy na wiosenne przymrozki, zdarzyło się, że mi przymarzł. Miał brzydkie liście cały sezon. W ubiegłym roku nie było przymrozków wiosennych, późno ruszał. Jeśli się zdarzą, trzeba go owijać włókniną.
Agnieszka W miło mi, że spacer zaliczasz do udanych
Basiu, dziękuję za rozpoznanie siewki.

Powoli ruszam z pracą w nowym. Parę sadzonek białych i niebieskich fiołków, przylaszczek znalazło miejsce pod dereniem, ozdobną jabłonką i magnolią. Listki przylaszczki będą latem miały cień od bylin, póki drzewka nie podrosną. Pod jabłonką posadziłam też białe zawilce wielkokwiatowe, jeszcze jedenaście sadzonek czeka na nową rabatkę. Czekają też inne rośliny w doniczkach...
Dziś jednak przesadziłam rozchodniki pod jedną z brzózek, dodam do nich stipy. Musiałam znów zdjąć trochę darni. I właściwie Viva miała rację, wychodzi na to, że rabatki trzeba będzie poszerzyć, a całość będzie podzielona rabatą różano-bylinową, oddzielę w ten sposób część ozdobną od użytkowej. Przesadziłam także czerwone żurawki na zostawiony jesienią dla nich placyk. Słabo jednak szło mi ich dzielenie Zwolniły miejsce na część liliowców, przed którymi rośnie już zawijasek bukszpanowy. Zdjęć więcej nie mam, bo skończyłam przed ósmą

monteverde 21:49, 01 kwi 2014

Dużo pracy zrobilaś jaka odmiana magnolii? u mnie będzie z tym okrywaniem gorzej pozdrówka
paniprzyroda 21:52, 01 kwi 2014

Bogdziu pikówki siedzą pod folią, w dzień są już wietrzone, mam nadzieję, że lada dzień będę je mogła hartować. Dla Ciebie moje cebulki

paniprzyroda 21:56, 01 kwi 2014

monteverde napisał(a)
Dużo pracy zrobilaś jaka odmiana magnolii? u mnie będzie z tym okrywaniem gorzej pozdrówka

Aniu, magnolia malutka, chorowała w ubiegłym roku po posadzeniu ( wiatry ) ale prztrwała To "Betty" o ile dobrze pamiętam.
barbara_kraj... 23:19, 01 kwi 2014

Mariolo, widzę, że zauroczyły Cię śnieżniki. Ja też je mam pierwszy raz i bardzo mi się te niebieskie gwiazdki podobają. I co ciekawe, zmieniają kolor w trakcie kwitnienia - jaśnieją Twoje też?
Mala_Mi 14:25, 03 kwi 2014

Na bieżąco Widzę zmiany na całego i kanciki jak brzytwa
Agania 22:29, 03 kwi 2014

Kanicki podziwiam, magnolka jeszcze malutka, nie ma pąków kwiatowych powinna ci już zaczynać kwitnąć