Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

paniprzyroda 23:20, 19 sie 2014

Dwie róże w doniczkach też mam podgryzione, zielonych nie widziałam chyba prysnę rzeczywiście tym decisem. Zajrzyj na pw
popcorn 08:57, 20 sie 2014

hehe, królowa buszu, no nieźle nic tylko przepaskę na biodra założyć i bujnąć się na lianie
dzięki za info w sprawie żurawek. Buziam!
Anita1978 10:31, 20 sie 2014

Madzia
To są jakieś gąsienice , może sówkowatych, nie wiem, ale przy takim wysypie nie pozostaje nic innego jak środek owadobójczy systemiczny, taki, który krąży w roślinie.....masz 3 wyjścia:
-Zbierać je ręcznie,
-Opryskać tylko owadobójczym, np decis
-Albo owadobójczo- antygrzybowym ( polecam jeśli masz choroby grzybowe też, ale bynajmniej nawet zapobiegawczo)- substral kwiaty 2w1 - długo działający-bardzo dobry środek, polecam!
Donia72 12:45, 20 sie 2014

U siebie zbierałam ręcznie...tzn. mąż zbierał
Ewik 13:00, 20 sie 2014

Ślicznie wygląda u ciebie,wszystko rośnie w oczach
popcorn 10:38, 21 sie 2014

puk, puk! widziałaś sosny piramidki? i jak?
mięta posadzona??

miłego dnia!
Nikita 08:50, 22 sie 2014

paniprzyroda – moja róża wygląda koszmarnie… Decis już kupiony, będę dziś pryskała

Anita1978
– wielkie dzięki Anitko !!!Substrala kwiaty 2 w1 chyba mam jeszcze gdzieś w garażu… muszę poszukać. Ale i tak w środę kupiłam Decis - dziś wypowiadam wojnę gąsienicom !

Donia72 – o fee… ręcznie… chyba bym nie dała rady zebrać ręką (nawet w rękawiczce) tego paskuctwa.
Gąsienice nie chciały sobie pójść dobrowolnie, więc różę będę pryskała.

Ewik – witam Ewcia, wszystko sobie rośnie, a ja niekiedy mam nawet czas usiąść na huśtaweczce i nie robić nic… a to już ewenement u mnie na skalę światową… Wiosną kilka razy sponiewierałam się ogródkowo, więc teraz należy mi się nieco „nic niezrobienia” i rozkoszowania się widokiem ogrodu.

popcarol – za wszystkie ogrodowe podarunki – wielkie dzięki! Jeżyny jak wracałam z Ikei to już mało co zostało… z łakomstwa zżarłam prawie wszystkie. Wieczorem jeszcze była sałatka z kolorowych pomidorków z ziołami i sosem winegret – pychotka !
Mięta oczywiście, że posadzona… na razie w doniczce, ale dziś jadę do „szmaragdowego” to ją przesadzę. Rozplenicy muszę też znaleźć jakieś miejsce… jeszcze nie mam pojęcia gdzie ją posadzić, żeby ładnie było ją widać z daleka… pobiegam troszkę z doniczką po ogrodzie i „miejscówka” się znajdzie.
Acha, o „piramidkach” sosnowych przypomniało mi się w ostatniej chwili jak wyjeżdżałam z Ikei, a że było już dobrze po godz. 21 i szarówka na dworze, więc mało co widziałam. Ale nic straconego… ja często tamtędy przyjeżdżam to zobaczę następnym razem.

Edit: jak nie zapomnę to wezmę dzisiaj dla ciebie ze „szmaragdowego” doniczki… powieszę na płocie jakby cię nie było

Mala_Mi 19:26, 22 sie 2014

Robale mnie tak wnerwiaja ze morduje golymi lapami.. ale oczy zamykam.
popcorn 08:52, 24 sie 2014

Ania - aaa! W rękawiczkach chociaż? brr!
Magda, uśmiałam się z szukania piramidek Za doniczki dziękuję, już część malutkich wykorzystałam pod rozsadę truskawek

buziam i do zobaczenia za 10 min hihi
Madzenka 09:15, 24 sie 2014

Nikita napisał(a)
iwonaal – macham

Krys – wszystko rośnie pięknie i na razie bezproblemowo – takie grzeczne egzemplarze mi się trafiły.
O przepraszam...nie wszystko rośnie bezproblemowo... róże mi coś zżera !!!!

Anita1978 – Anitko, robalowo w pełnej krasie !!! Co to może być ???

Pryskaj gąsienice Decis lub Karate a ja bym poleciła Kohinor/Confidor/Mospilan (bo systemiczny i działa w roślinie przez 3 tyg- następnym chętnym do obzerania by nie smakowalo). W orzeciwnym razie bedziesz miała gołożer. Takie gąsienice obżerały mi brzozy, doslownie zostawaly same łodygi...

Polecam też Calypso bo nie szkodzi pszczołom