Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

wojtas2101 22:28, 11 maj 2015

Aż 60 odmian host powoli mnie doganiasz. Ja też muszę parę funki dokupić na nową rabatę.
kitek81 22:47, 11 maj 2015

Kochana, przepis na naleweczkę sobie skopiuję
rodek i berberys fajny
u mnie bez sąsiadów daje czadu, przepięknie pachnie
pozdrawiam
ren133 23:10, 11 maj 2015

Śliczny rododendron Jaka to odmiana bo planuję u siebie posadzić kilka sztuk?
Nikita 02:41, 12 maj 2015

Kasya, ren133 – nie mam pojęcia dziewczyny co to za rododendron, pochodzi z ery przed Ogrodowiskowej (czytaj: odziedziczyłam go razem z działką). Trzeba zapytać Bogdzie…ona na pewno zna tego jegomościa?

Mala_Mi – prawdę mówiąc to nie było po czym trzeźwieć…po tych paru kropelkach?

Krys – u mnie prawie wszystko już się obudziło…z naciskiem na „prawie”….miskanty jeszcze nie co zaspane.

elzbieta_g – ja też uwielbiam jego zapach. Marzy mi się taki ciemno fioletowy oraz biały dubeltowy, ale nie wiem gdzie miałabym go posadzić…może jakbym wycięła stare śliwy???

wojtas2101 – oj, gonię cię …oj, gonię… Myślę Wojtku, że w przyszłym roku (muszą trochę podrosną, żeby było co dzielić) to już śmiało mogę ci coś ukopać ze swojej kolekcji i możemy się wymienić sadzonkami. Może jest u mnie jakaś odmiana hosty, której nie masz a chciałbyś mieć?

kitek81 - …jak to dobrze mieć sąsiada…
Bogdzia 05:00, 12 maj 2015

Nikita napisał(a)

wczoraj byłam tak zajęta garażem, że dopiero jak przyjechała Margarete to zauważyłam, że zakwitł....

Bluretia.
Nikita 10:07, 12 maj 2015

Rany Bogdzia, ale jesteś szybka... Wielkie dzięki za odpowiedź, dziewczyny się ucieszą.
A swoja drogą to ty spać nie możesz...że ja o godz. 3 w nocy biegam po forum to już norma, ale Ty ...godzina 5 rano i już
zalogowana na O.?
Buziaki przesyłam i miłego dnia życzę
Bogdzia 22:43, 12 maj 2015

Nikita napisał(a)
Rany Bogdzia, ale jesteś szybka... Wielkie dzięki za odpowiedź, dziewczyny się ucieszą.
A swoja drogą to ty spać nie możesz...że ja o godz. 3 w nocy biegam po forum to już norma, ale Ty ...godzina 5 rano i już
zalogowana na O.?
Buziaki przesyłam i miłego dnia życzę

Ja reaguje na słońce jak świeci to mimo zasłoniętych okien sie obudze o kazdej godzinie a jak nie świeci to moge dłuzej spac. Nie zasnę przy świetle.
popcorn 09:28, 13 maj 2015

Magda, ile chcesz ciemierników? białych siewek możesz i ze 100 dostac daj znać, to wykopię jak przyjedziesz

Nikita 01:36, 14 maj 2015

Bogdzia - to Ty taki poranny ptaszek jesteś !

popcorn - za późno zobaczyłam wpis...
100 to dużo za dużo, ale jeszcze na kilka sztuk to piszę się na pewno!!!
Nikita 01:43, 14 maj 2015

Dzisiaj…a właściwie już wczoraj… troszkę poogródkowałam w „ szmaragdowym”. Kolejny raz skosiłam trawnik (naprawdę …oszalał w tym roku, nigdy go tak często nie kosiłam), kolejny raz wypieliłam chaściory (pogoda im sprzyja, więc rosną z prędkością światła), „odtrawkowałam” zarośnięte obrzeża z kostki brukowej oraz mój drewniany chodniczek, rozsypałam na rabatki resztę kory sosnowej i posadziłam 11 nowych host.

A teraz kilka fotek…
kwitnie już żurawka NN podarowana przez Carolę

pokazuje już kolorki drugi mój rododendron

„odtrawkowywanie” drewnianego chodnika…tak wyglądał wczesnym popołudniem…

….a tak 2 godziny później

moje ostatnie zakupy…jak nic, zahostuję sobie cały ogródek. Kupiłam 9 host + 1 prezent od Caroli + 1 ukopana (czytaj: ukradziona za zgodą właścicielki) z ogrodu u Kasi-Luizy

mimo drastycznego przycięcia na wiosnę … perukowiec zawiązuję już swoje „peruczki”

Przy okazji pochwale się swoim trawnikiem, bo dobrze jest widoczny na ostatnim zdjęciu…
Zauważyłam, że coraz więcej ludzi chwali mój trawnik…aż się miło robi na sercu. Jeszcze do niedawna był skupiskiem niezliczonej ilości nieznanych mi chwastów i mizernych źdźbeł trawy. W sezonie zmieniał barwę na zielonkawo- żółtą (z naciskiem na żółtą). Niejednokrotnie przeorany przez nornice i systematycznie zasypywany przez krety wyglądał raczej tragicznie. W tamtym roku oprócz rewolucji rabatkowo-kolorystycznej, postanowiłam, że numerem jeden na liście do wdrożenia w życie będzie właśnie trawnik. Wzięłam się za niego „ostro”…wiosną pierwsza w życiu wertykulacja, potem odchwaszczanie i co miesiąc profesjonalny nawóz, no i koszenie…koniecznie przynajmniej raz w tygodniu. Dziś śmiało mogę powiedzieć, że do tej pory miałam trawę, a teraz mam trawnik…warto było!
Dziękuję Anitko…to twój piękny trawnik mnie za inspirował i zmotywował!!!!