Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 22:30, 17 lut 2015

Ala106 napisał(a)
Oj wiosna, wiosna, już prawie.
Super nasionka.
Takiej sałaty szparagowej to nigdy nie widziałam.
Smaczna jest?

Renatko co do sałaty to nie wiem jaka ona- mam ją pierwszy raz i chcę sprawdzić. Trochę o niej poczytałam - potocznie głąbiki krakowskie. Pozdrawiam
Gocha 22:37, 17 lut 2015

bdan napisał(a)
Gosiu spisałam sobie nasionka. A Jakie masz doświadczenia ze szpinakiem? Kiedy wsiewasz i czy warto?

Danusiu ten szpinak uważam za rewelacyjny. Można go zbierać przez całe lato , nawet do mrozów. Scina się całe pędy i te młode to całe pędy można jeść dopóki nie są zdrewniałe. Jak się sukcesywnie ścina pędy to mocno się rozkrzewia i nowe pędy wyrastają i cięgle jest co jeść. A z tych zdrewniałych to obrywam tylko listki do zjedzenia. W tym roku to niewiele mi wzeszło bo krety mi rozryły grządkę. Było może maksymalnie 10 wschodów po kilka sztuk w kępce. A z tego było mnóstwo szpinaku do jedzenia. Pozdrawiam Danusiu
bdan 07:11, 18 lut 2015

Gosiu ten szpinak jest jednoroczny, czy na następny rok zostawiasz. sorry za głupie może pytanie. Siejesz bezpośrednio do gruntu?
Czytałam, że on może byc jako przedplon, ale jeżeli cały czas odrasta, to chyba nie.

Napisz proszę jeszcze jakie kwiaty sadzisz z warzywami i przy jakich warzywach.
Myśle, żeby u siebie posadzić aksamitki, ale jak zaglądam na odmiany to w ogóle nie wiem, czym się kierować. Wielkością czy kolorem?
Ala106 07:48, 18 lut 2015

Temat szpinaku też mnie interesuje, bo nigdy nie siałam
Chyba się skuszę w tym roku, po tym jak tak pięknie go opisałaś, bo lubimy zjadać.
A o sałacie to muszę poczytać, bo fajnie wyglada.
Poczytałam i dopisuję:
To się łodygi je, a ja myślałam, że ona będzie rosła w górę, a ja będę listki obrywać i tak w nieskończoność, ha, ha, ha.
Gocha 09:20, 18 lut 2015

bdan napisał(a)
Gosiu ten szpinak jest jednoroczny, czy na następny rok zostawiasz. sorry za głupie może pytanie. Siejesz bezpośrednio do gruntu?
Czytałam, że on może byc jako przedplon, ale jeżeli cały czas odrasta, to chyba nie.

Napisz proszę jeszcze jakie kwiaty sadzisz z warzywami i przy jakich warzywach.
Myśle, żeby u siebie posadzić aksamitki, ale jak zaglądam na odmiany to w ogóle nie wiem, czym się kierować. Wielkością czy kolorem?

Danusiu jeżeli chodzi o szpinak to jest jednoroczny,nigdy nie stosowałam go jako przedplon. Ma on tę zaletę w odróżnieniu do szpinaku takiego typowego , że jest dobry przez cały rok- nie przeszkadzają mu wysokie temperatury.I jest aż do mrozów. Tutaj znajdziesz porównanie-http://www.smakowityblog.pl/2012/09/szpinak-warzywny-kontra-szpinak.html
Ja w części warzywnej zawsze ( z wyjatkiem ubiegłego roku kiedy to zaczęłam przerabiać warzywnik ) siałam całą aleje aksamitek, dużo cynii i astry. Ale to może też po to żeby mieć kwiaty do wazonów i też dlatego że miałam dużo ziemi do obsadzenia. Aksamitki siałam takie niskie żółte lub pomarańczowe i jeszcze taką drobniutką żółtą - Lulu. Wszystko ze swoich nasion.W tym roku kupiłam nasiona aksamitki wysokiej jasnokremoweji chyba jeszcze jakiejś, sprawdze w domu. Postaram sie posadzić między rzędami warzyw te aksamitki. W warzywnej części mam jeszcze posadzone jesienią a wysiewane w lecie przeze mnie malwy i naparstnice. Mam też sporo cebulowych - tulipanów i narcyzów pomiędzy krzakami borówki i jagody kamczadzkiej.
Gocha 09:23, 18 lut 2015

Ala106 napisał(a)
Temat szpinaku też mnie interesuje, bo nigdy nie siałam
Chyba się skuszę w tym roku, po tym jak tak pięknie go opisałaś, bo lubimy zjadać.
A o sałacie to muszę poczytać, bo fajnie wyglada.
Poczytałam i dopisuję:
To się łodygi je, a ja myślałam, że ona będzie rosła w górę, a ja będę listki obrywać i tak w nieskończoność, ha, ha, ha.

Renatko- o szpinaku napisałam wyżej a jeżeli chodzi o sałate to nigdy jej nie miałam , mam ochotę wypróbować. Jak sama przetestuje to będę mogła juz z doświadcenia jesienią coś powiedzieć. Ja w ogóle lubie różne zielepastwa jeść to może i to mi posmakuje.
Gocha 09:37, 18 lut 2015

Danusiu to moja i mojej teściowej część warzywna w 2010 r. - miszmasz kompletny. To już było pod koniec lata , niewyplewione- koszmarne, ale pokazuję jakie kwiaty miałam wtedy

Gocha 09:41, 18 lut 2015

Dwa lata temu był taki warzywnik- ten mały i duży . I tu i tu posadzone są razem z warzywami kwiaty- aksamitka i cynie ( jeszcze małe )

Na wiosnę mam zawsze w miarę poplewiony warzywnik później już bywa różnie.

bdan 10:57, 18 lut 2015

Gocha napisał(a)
Dwa lata temu był taki warzywnik- ten mały i duży . I tu i tu posadzone są razem z warzywami kwiaty- aksamitka i cynie ( jeszcze małe )

Gosiu piękne te Twoje grządki, prawie jak tutaj

Musisz sobie takie zdjęcie zrobić

Dziękuję za wszystkie informacje, przekopiuję sobie jeżeli pozwolisz do mnie
Toszka 11:04, 18 lut 2015

Aksamitki koniecznie pomiędzy korzeniowymi - "czyszczą" glebę z nicieni groźnych dla korzeniowych.
Nagietki mają podobne właściwości, a dodatkowo działają antymszycowo.