Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 10:42, 30 mar 2015

dorciabe napisał(a)
Gosia no mi bynajmniej nie o chwaściory chodzi tych jeszcze nie widać
Twój ogród pięknieje z kazdym dniem bardziej, niesamowite ile dają obwódki i zakulkowanie a jeszcze jak wylezą z ziemi wszystkie zakupy to oczy nam zbierają
Buziakuję

Dorotko też tak uważam , że te obwódki bardzo dużo dają, wprowadzaja taki porządek do ogrodu . A jeszcze jak ją wczoraj przycięłam to od razu zaczęła wyglądać tak jakby tu juz rosła od długiego czasu. A roślin nie mam tam narazie żadnych posadzonych, tylko wczoraj dosadziliśmy tawuły te o żółtych listkach i takich trochę czerwonawych. Jeszcze mam do posadzenia lawendę Viva i muszę kupić bergenię i jakieś trawy ale pozastanawiam sie jakie. Te hosty które tu maja rosnąć w cieniu to narazie posadziłam do doniczek bo strasznie małe a kiedyś jak podrosną to faktycznie tu wylądują. Pewnie też przesadzę tutaj w jakieś miejsce łubin siany przeze mnie w tamtym roku- tak żeby stworzył plamę piękną. Buziaki
jona 11:49, 30 mar 2015

Zdaje mi się Gosiu, że w sumie, to nie wyjdzie Ci mniej pracy niż przy jednorocznych. Na pewno nie w tym roku, a w następnych przycinanie tych łanów bukszpanu to też będzie poważna praca. Ale co tam, ogrodnicy kochają robić w ogrodzie
Gocha 12:15, 30 mar 2015

jona napisał(a)
Zdaje mi się Gosiu, że w sumie, to nie wyjdzie Ci mniej pracy niż przy jednorocznych. Na pewno nie w tym roku, a w następnych przycinanie tych łanów bukszpanu to też będzie poważna praca. Ale co tam, ogrodnicy kochają robić w ogrodzie

Asiu jeżeli chodzi o przycinanie to ja bardzo lubię to robić tylko jeden warunek- muszę znaleźć pomocnika który mi rozłoży szmaty naokoło krzaczka i zbierze później te wszystkie ścinki. To wtedy ja mogę przycinać i setkę kulek. Wtedy to czysta przyjemność. Asiu ja kiedyś przed ogrodowiskiem miałam sadzone w ogrodzie dosyć dużo kwiatów jednorocznych i niestety nie zawsze nadążałam obrywać te zeschłe kwiatki czy je plewić. Wtedy już późnym latem a już napewno jesienią było niezbyt ładnie w ogrodzie, nie mówiąc juz o zimie. Teraz pewnie sobie pozwolę na trochę kwiatów jednorocznych ale nie będzie ich już tak dużo więc będzie łatwiej nad nimi zapanować. Ponadto te wszystkie stałe nasadzenia wprowadzają juz jakiś porządek do ogrodu i w każdej porze roku ogród wygląda na w miarę wypielęgnowany.
jona 12:33, 30 mar 2015

Cieszę się, że będzie u Ciebie trochę jednorocznych . Lubiłam je na zdjęciach
Mam nadzieję, że mąż lubi rozkładać szmaty i sprzątać ścinki
Gocha 13:38, 30 mar 2015

jona napisał(a)
Cieszę się, że będzie u Ciebie trochę jednorocznych . Lubiłam je na zdjęciach
Mam nadzieję, że mąż lubi rozkładać szmaty i sprzątać ścinki

W tym roku troche eksperymentuję z jednorocznymi. Bedzie troszkę lewkonii tyle ile mi zostało po wyrwaniu przez młodzież na 18 stce syna, posiałam też cleome, jeszcze aksamitka wysoka taki jasnowaniliowy kolor i jeszcze jakaś inna, maczek kalifornijski i może cos jeszcze nie pamiętam. Aha i z 2 letnich bratki, malwy , naparstnice. A co do mojego M. to on w ogóle nie lubi prac w ogrodzie ale jak trzeba pomóc to narzędzie do rąk i byle do przodu. Więc narzekać nie mogę.
Betka 14:27, 30 mar 2015

Gocha napisał(a)

Dziękuję Beatko, staramy się w miarę naszych możliwości i sił. Ja tak raczej powoli zmieniam ogród , jakaś niewielka partia przez rok a Ty w tamtym roku już miałaś u siebie super rewolucję- mnóstwo zrobione było. Pozdrawiam

Gosiu dajesz radę Tworzycie piękny ogród w swoim tempie Ja jestem bardziej czasowa bo mój zawód to "kura domowa" hihihihi więc mogłam więcej czasu poświęcić na ogród zresztą u mnie był ugór więc wystarczyło posprzątać i już było łał hihihi
Pozdrawiam słonecznie
Gocha 14:42, 30 mar 2015

Betka napisał(a)

Gosiu dajesz radę Tworzycie piękny ogród w swoim tempie Ja jestem bardziej czasowa bo mój zawód to "kura domowa" hihihihi więc mogłam więcej czasu poświęcić na ogród zresztą u mnie był ugór więc wystarczyło posprzątać i już było łał hihihi
Pozdrawiam słonecznie

Beatko faktycznie masz chyba rację, pewnie mamy mniej czasu na ogród i działanie w nim. Jak wracamy z pracy często po drodze zakupy czy podwożenie synów na zajęcia, to niewiele już czasu na prace w ogrodzie, pozostają weekendy a zazwyczaj pogoda w weekendy nas nie rozpieszcza. Ale jakoś powoli damy radę. I mamy tę satysfakcję , że wszystko wymyślamy sami i robimy sami a to bardzo cieszy szczególnie gdy wynik tych prac podoba zadowala nas. Buziaki i równiez słoneczka
malgorzata_s... 15:17, 30 mar 2015

Gosiu ślicznie wygląda ogród, nawet teraz a jak się zazieleni będzie szał
Mówiłam o Tobie Emowi w zeszłym tygodniu jak po ciemku wycinaliśmy tujki
Tylko reflektorków nie mamy i mama musiała stać i machać do czujki coby światło nie gasło
Gocha 18:03, 30 mar 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Gosiu ślicznie wygląda ogród, nawet teraz a jak się zazieleni będzie szał
Mówiłam o Tobie Emowi w zeszłym tygodniu jak po ciemku wycinaliśmy tujki
Tylko reflektorków nie mamy i mama musiała stać i machać do czujki coby światło nie gasło

Gosiu to machanie to skądś znamy. Też jak robiłam coś w ogrodzie niedaleko od garażu to co jakis czas wymachy rękoma uskuteczniałam żeby czujka zadziałała. A halogeny naprawdę się przydają w ogrodzie. I dziękuję w imieniu ogrodu za pochwały ale jeszcze długa droga przed nami. Buziaki
zawitka 18:59, 30 mar 2015

Gosiu te rabatki z trawkami ikulkami fajnie wyszła a linie z buksów faktycznie dają ład I porządek Pozdrawiam deszczowo