Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Jag_58 21:18, 07 maj 2014

Gocha napisał(a)

Przyznam, że nie wiem jak długo kwitnie migdałek bo go nie mam ale wydaje mi się , że mniej więcej tak jak normalne bzy, chyba około 2 tyg.maksymalnie. Ale drzewko później też jest ładne nawet bez kwiatów.

Gosiu ja właśnie wymieniłam migdałka co prawda już wiekowego i od kilku lat chorował na kędzierzawość liści , właśnie na lilaka i bardzo ta zamiana mi się podoba
BusyBee 22:19, 07 maj 2014

No właśnie ja mam migdałka, który dawno temu był moim marzeniem. Zawsze czekam na jego kwitnienie, a to trwa dosłownie tydzień Później trzeba ściąć mu gałązki, bo tylko wtedy kwitnie obficie na nastepny rok. Przez jakiś czas czekam, aż wyrosną nowe gałązki. W sumie nie wiem, czy to warto Nowego bym już nie sadziła.
wietrzyk 14:20, 08 maj 2014

Gocha napisał(a)

Jeśli można wiedzieć to ile zapłaciłaś za niego ? U nas w sklepach ogrodniczych jest drogi, ja kupuję go u producenta więc dużo, dużo taniej.

Dziewczyny,
moje kupione na jesiennej wyprzedaży -50% w podpoznańskim centrum ogrodniczym. Cena wyjściowa była 68pln i w tym sezonie widziałam, że kosztuje też tyle. To nasz region ma chyba najdroższe rośliny
asiach 01:19, 09 maj 2014

Pomimo, że ciemno od razu zauważyłam trzmieliny szczepione na pniu. Są bardzo ładne i nadały pięknego kolou rabacie. Napewno ją rozjaśnią i podkreślą
Pozdrawiam ciepło
Gocha 02:12, 09 maj 2014

asiach napisał(a)
Pomimo, że ciemno od razu zauważyłam trzmieliny szczepione na pniu. Są bardzo ładne i nadały pięknego kolou rabacie. Napewno ją rozjaśnią i podkreślą
Pozdrawiam ciepło

Asiu a może mi doradzisz co mam posadzić pod tymi trzmielinami- zastanawiam się już od paru dni bo nie wiem co mam kupić. rozważałam- żurawkę żółtą( ale chyba nie bo będzie za dużo żurawek ), trzmielina normalna( ale też za dużo już jej będzie), berberys żółty, hosty żółte( ale nie wiem które mogą być na słońcu ) Asiu a może coś jeszcze innego. Proszę doradź.
dorciabe 09:58, 09 maj 2014

Gosia ja bym dała pod trzmieliny trawki np carexy, świetnie by wyglądały
Gocha 10:04, 09 maj 2014

dorciabe napisał(a)
Gosia ja bym dała pod trzmieliny trawki np carexy, świetnie by wyglądały

O własnie jeszcze zapomniałam napisać o trawkach bo też brałam pod uwagę ale ja zupełnie nie znam traw i nie wiedziałam jakie. A czy znasz jakąś fajną odmianę bardziej żóltawą, żeby tam pasowała ? Czy byłaś kiedys i może robiłaś zakupy u Dębskich w Końskowoli ? Ja sie zastanawiam czy tam jechać, czy jest wybór i jakie są rośliny ( czy ładne egzemplarze ). Pozdrawiam.
dorciabe 13:23, 09 maj 2014

Gosia z żółtych traw przychodzi mi na myśl Hakone all gold, tylko podobno długo budzi się po zimie.
Bardzo ładnie wygląda carex elata aurea jest żółty, Danusia u siebie miała żółte fontanny, piękny
Carex evergold zielony z żółtym paskiem
Ja najbardziej lubię carex morrowii variegata zimozielone kępki zielone liście z kremowym paskiem może nie jest bardzo żółty, ale pewny.
Musisz sobie fotki pooglądać.
W Koskowoli nie byłam, niewiem jak tam jest.W Kurowie pare razy kupowałam, jest ok.

Maria667 13:33, 09 maj 2014

Gocha napisał(a)
Joasiu masz rację , to jest właśnie lilak Palibin. Mógłby być nawet większy ale ja go sporo przycinam po kwitnieniu tak, żeby na następny rok ładnie kwitł i miał zwartą koronę. Pozdrawiam.

To zdjęcia z poprzedniego roku. Teraz jeszcze nie kwitnie

Albo lilak Meyera.... Nie wiem, czym one się różnią, bo wyglądają tak samo
Gocha 13:40, 09 maj 2014

Maria667 napisał(a)

Albo lilak Meyera.... Nie wiem, czym one się różnią, bo wyglądają tak samo

To właściwie jest Syringa meyeri ‘Palibin’- czyli lilak odm. Palibin. A właściwie to jak zwał tak zwał ale jest ładny i pachnący. Pozdrawiam.