Gosia, prawda że cudny?, myślałam że to mój okaz jeszcze jedna chwila i taki będzie rozwinięty, czekam cierpliwie, tak niewiele trzeba do szczęścia widzę że bukszpan jest pod jego koroną, tak jak u mnie.
Mirelko też uważam, że jest cudny, zawsze czekam z niecierpliwością na jego kwitnienie. Szkoda, że tak krótko kwitnie. Wprawdzie powtarza kwitnienie później ale to są już pojedyncze kwiaty. Ja swój okaz trochę źle przycięłam w tamtym roku i teraz korona nie jest taka bardzo zwarta tylko ma takie wystające gałązki, ale też w miarę ładnie będzie wyglądał.Nie pamiętam ale chyba 2 lata temu tak bardzo mocno go przycięłam, usuwając większość starych gałązek i później bardzo ładnie się odnowił.
Ta cena za lilaka to naprawdę okazja. Wczoraj byłam w warszawskich szkółkach. Widziałam tam wprawdzie ładny egzemplarz, cały w pąkach, ale za 47 zł. Niezła różnica! Ale robi wrażenie w pełni kwitnienia. Podobno też pachnie
Pachnie przepięknie, wieczorem zapach rozchodzi się po całej działce. Jakbym mogła to wstawiłabym ten zapach na forum i przesłałabym wszystkim. Jeżeli chodzi o cenę to w tej szkółce w której ja kupuję u znajomych moich w katalogu cena sprzedaży to na pniu- 12 zł. a zwykły- 3 zł. Więc chyba tanio. Bo w sklepie widziałam po około 40 zł.tylko może troszkę większy ale niewiele
A gdzie tam szaleję? Jak bym miała kasę na rośliny to wtedy był dopiero zaszalała. W tym miesiącu nie mogę sobie pozwolić na zakupy ogrodowiskowe chyba,że troszeczkę. A ponieważ mam sporo miejsca na nowe rabaty, które zaplanowałam to gdybym wygrała w totka ( tylko najpierw trzeba by grać ) to wtedy bym mogła poszaleć. Ale trudno zrobię trochę wolniej to i mojego M. przy okazji trochę oszczędzę.
Chyba sie skuszę na niego Choćby dla tych kilku dni w kwiatach! Muszę tylko wymyslić dla niego dobre miejsce. Warto by było go posadzić w pobliżu tarasu. Jak długo te kwiaty się utrzymują? Czy tak krótko jak u migdałka ?
Przyznam, że nie wiem jak długo kwitnie migdałek bo go nie mam ale wydaje mi się , że mniej więcej tak jak normalne bzy, chyba około 2 tyg.maksymalnie. Ale drzewko później też jest ładne nawet bez kwiatów.