Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 19:45, 04 maj 2014

iwonaal napisał(a)
Wszystko przejrzałam. Podoba mi się nowa rabatka.

Witaj Iwonko. Jeszcze nie dokończona rabatka ale powoli trochę się przy niej robi. Pozdrawiam.
Jag_58 19:51, 04 maj 2014

Gosiu ,jakie piękne postępy ,wygląda to supertrzymam kciuki za dalsze prace
Gocha 20:03, 04 maj 2014

Alisonek napisał(a)

Myślę że więcej radości będzie z warzywnika niz ubolewania po starym basenie
Jakie roślinki planujesz posiać/posadzić??

Alisonek ten basen był nowy i całkiem fajny bo duży ale trudno , nie był dobrze zabezpieczony to niestety myszki miały używanie. Dlatego poprosiłam M., żeby coś zrobił w tym miejscu. Na tym kawałku z reguły zawsze sieję koper, rzodkiewkę, sałatę i ewentualnie kwiaty na rozsadę. Później sadziłam tu pomidory i paprykę. To jest taki fajny kawałek wśród drzew i dużo ma w sobie kompostu. I wszystko tu dobrze rośnie. Ale ja mam też duży kawał warzywnika w innym miejscu i tam jest około 200 m kw. Ale teraz jeszcze nie mam tam nawet przekopane. Chyba w tym roku nie będzie udanego warzywnika. Posadziłam tam krzaki porzeczki czarnej. Chcę zmniejszyć miejsce na warzywa, Mój M. ma mi zrobić takie grządki jak ta w drzewach, takie trochę podwyższone. I pomiędzy alejki z trawą lub kamykami.
Gocha 20:06, 04 maj 2014

Jag_58 napisał(a)
Gosiu ,jakie piękne postępy ,wygląda to supertrzymam kciuki za dalsze prace

Jagoda dzięki za uznanie, ale jeszcze dużo pracy przede mną. Tylko jest mała różnica w stosunku do poprzedniego roku- teraz chce mi się robić dużo w ogrodzie a to dzięki ogrodowisku- i dzięki Danusi oczywiście. I to nic , że później nie mogę się ruszyć. Pozdrawiam.
Gocha 20:16, 04 maj 2014

Joku napisał(a)
Małgosiu, przyleciałam z rewizytą. Wcześniej zauważyłam twój awatarek, tytuł wątku też budzi zaciekawienie. Mam niestety niewiele czasu, więc podczytuję forum "z doskoku". Przeczytałam dzisiaj wszystko u ciebie, twoje ogrodowe rewolucje zrobiły na mnie wielkie wrażenie. Chyba sporo wiedzy ogrodniczej pozostało w twojej głowie, bo nasadzenia są profesjonalne. Wypatrzyłam u ciebie rozrośnięty okaz lilaka Palibin na pniu. Uwielbiam jego zapach, miałam go w poprzednim ogrodzie. Niedawno kupiłam sobie właśnie formę pienną. Trochę mi zmarniał, ale wypuszcza nowe listki. Więc jest nadzieja że będzie rósł. Mam też borówki amerykańskie i jagodę kamczacką.

Witaj Joku- cieszę się, że do mnie wpadłaś. Wiesz może ja jeszcze pamiętam co nieco ze studiów i wiedzy ogrodniczej trochę posiadam ale teraz trochę inaczej projektuje się ogrody bo inne są rośliny dostępne. Ale dokształcam się , staram się najwięcej skorzystać z ogrodowiska. Ten mój lilak ma już trochę lat, niedługo będzie kwitł, a pachnie rzeczywiście niesamowicie. Jak Ci smakuje jagoda kamczacka? - bo mnie bardzo smakuje jest bardziej kwaśna niż borówka i to mi odpowiada.
Joku 20:16, 04 maj 2014

Gosiu, pięknie tobie wychodzi rabata. Bardzo podoba mi się sadzenie większej ilości roślin jednego gatunku.
iwonaal 22:02, 04 maj 2014

Gosiu, masz talent. Bardzo elegancko. Pa
Gocha 22:24, 04 maj 2014

iwonaal napisał(a)
Gosiu, masz talent. Bardzo elegancko. Pa

Iwonko dziękuję za pochwały ale chyba na wyrost, Nie za wiele jeszcze zrobiłam, dużo pracy przede mną, i cały czas mam mętlik w głowie. Nie bardzo wiem co mam sadzić, dopasowuję, zmieniam , ustawiam, przestawiam. Robię stopniowo po kawałku. Na razie z kasą na roślinki koniec- może mi jeszcze starczy na kilka sztuk czegoś. Pozdrawiam
asiach 22:49, 04 maj 2014

Ale się napracowalście Efekt niesamowity - gratuluję
Alisonek 23:43, 04 maj 2014

Gocha napisał(a)

Alisonek ten basen był nowy i całkiem fajny bo duży ale trudno , nie był dobrze zabezpieczony to niestety myszki miały używanie. Dlatego poprosiłam M., żeby coś zrobił w tym miejscu. Na tym kawałku z reguły zawsze sieję koper, rzodkiewkę, sałatę i ewentualnie kwiaty na rozsadę. Później sadziłam tu pomidory i paprykę. To jest taki fajny kawałek wśród drzew i dużo ma w sobie kompostu. I wszystko tu dobrze rośnie. Ale ja mam też duży kawał warzywnika w innym miejscu i tam jest około 200 m kw. Ale teraz jeszcze nie mam tam nawet przekopane. Chyba w tym roku nie będzie udanego warzywnika. Posadziłam tam krzaki porzeczki czarnej. Chcę zmniejszyć miejsce na warzywa, Mój M. ma mi zrobić takie grządki jak ta w drzewach, takie trochę podwyższone. I pomiędzy alejki z trawą lub kamykami.

ho ho 200 m to już dużo. Jeszcze zdążysz wysiać marchewki, pietruszki i całą reszte na późniejszy zbiór. a na ogórki, fasolki i pomidory dopiero przyjdzie czas, także ze spokojem