Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 12:01, 12 maj 2014

Zeta napisał(a)
Łaaaaał niezłe zakupy .... na mojej liście też w tym roku perowskia .... a czarne surfinie też mam hahaha
No i jak tam byłaś może w końskowoli u Dębskich ...ja się wybieram pod koniec tyg .....ciekawa jestem czy cosik ciekawego kupię ...lista długa ....ale czy wszystko dostanę????

Witam Cię Zeta. Byłam w sobotę u Dębskich. Ale przyznam szczerze, że niespecjalnie mi się podobało. Ja nastawiłam się na zakup traw i bylin a nie było za dużego wyboru. Chciałam kupić orliki ciemno granatowe ztych wyższych, a były tylko niebieskie i różowe niziutkie - 15 cm. .Jakieś wyższe też były ale nie wiadomo jaki kolor i chyba też jasno-różowe. Sadzonki nie grzeszyły za dużą urodą. A co do traw , które chciałam kupić to były akurat Carex Evergolg ale w katalogu cena podana dotyczyła doniczek małych- cena 3,50 netto.A tam były w doniczkach dużych a rośliny małe- i po 10 zł. A za ziemię to ja nie będę płacić. Patrzyłam też na bukszpany i te wydawały mi się drogie. Takie malutkie , które i nas pod Zamkiem można kupić po 3 zł. tam były po 6 zł. Ja nawet pod Końskowolą na wiosnę kupowałam te , które są u mnie na rabatce tej z orlikami po 3,50 za szt. Może w tym punkcie sprzedaży u Dębskich jest dużo roślin ale może w większości krzewy i drzewa. Ale trzeba pojechać i samemu zobaczyć czy Ci taki punkt odpowiada. Mnie chyba nie, będę szukać gdzieś indziej. A ta ani , która mnie obsługiwała - zreszta bardzo miła owiedziała, że oni w tym punkcie mają te rośliny, które akurat zostały przygotowane i dowiezione aktualnie z poszczególnych szkólek. a najlepiej jak to mają być duże zakupy to złożyć zamówienie mailowo. No to ja sie dopiero rozpisałam

Gocha 12:04, 12 maj 2014

Tusiala napisał(a)
Zakupy widzę, że udane Rabatki fajnie Ci wychodzą a jak się wszystko rozrośnie to śliczna gęstwinka będzie

No własnie trochę się boje tej gęstwinki - bo trzeba będzie niedługo rozsadzać. Nie wiem czy przypadkiem nie będę musiała zmieniać te żurawki jasne bo mają plamy brązowe na tych zeszłorocznych listkach. Mam nadzieję, że to nie od słońca. może od zimna. Zobaczymy, poobserwujemy
Gocha 12:21, 12 maj 2014

Zeta napisał(a)
To się u ciebie opiszę dzisiaj ...mam pyt gdzie znaleść kulki buksika w Lublinie albo okolicach ...? Potrzebuje jedną dużą ...jedną mniejszą i kilka mniejszych??

Może spróbuj poszukać w internecie w okolicach Końskowoli- szkólka Czarneccy - Las Stocki, szkólka Róża- Stok. Ja byłam tam- w tej Roży- to jest przy drodze taka mała szkólka w większości z rózami ale tam były ładne buksiki tylko małe, takie normalne chyba po 6 zł. ale dużo większe nią u Dębskich, i takie odmiany kuliste po 10 zł. ( te mam zamiar sobie kupić- one rosną kulki i tylko trochę trzeba wyrównywać ) W tej drugiej szkółce u Czarneckich byłam ale było już zamknięte - mają stronę intern. Oni mają też punkt sprzedaży w Końskowoli - tam nie zajrzałam bo się spieszyłam do Lublina
Gocha 12:25, 12 maj 2014

Zeta napisał(a)
Hahah i zmień nazwę tego wątku
Gdzie Ty chcesz ten kapitalny remont zrobić?
Błagam .....robota wre ...zakupy hurtowe ....chyba całą Perovskię mi wykupiłaś.....
Nie wiem gdzie teraz jej szukać hahahahahah

Jak chcesz perowskię to spokojnie mogę Ci dac namiary szkółki w okolicach Piask gdzie kupowałam i wiem , że mają dużo jej jeszcze. Lawendy mieli już bardzo mało i polecono mi właśnie perowskię.- po 4-5 zł. za szt.- zdjęcie do wglądu wcześniej. Możesz pisac u mnie nie ma sprawy- wcześniej dojdę do setki. A ełaśnie robota wre bo robię kapitalny remont - to na razie nazwy nie zmieniam i chyba długo nie zmienię. Mam jeszcze mnóstwo do zrobienia, tylko w Lotto mus zagrać
Gocha 12:29, 12 maj 2014

BusyBee napisał(a)
Dołączam się do pytania o trawy. Też mam praire fire, a także rozplenice. To była ich pierwsza zima- pełen sukces- ale wszyscy wiemy, że ta zima była łagodna- nawet u nas na wschodzie. W tym roku posadziłam miskanty oraz sporo pięknej turzycy gold fountain. Ciekawa jestem czy dadzą radę....

Wiesz co jeżeli chodzi o trawy to Ci niestety nie odpowiem bo ja właściwie dopiero zaczynam przygodę z trawami i na razie raczej błądzę w temacie.
bartek_luberda 22:29, 12 maj 2014

Przeleciałam po rabatkach po zakupach wszyscy szaleją ja bardzo ostrożna ostatnio jestem w zakupach A grill miał być skromny mały mąż kupił paletę cegieł poszły chyba 4 teraz altankę będziemy do tego doklejać tylko nie mamy pomysłu i mi się marzą meble ratanowe z poduchami Mąż absolutnie ławy drewniane Pożyjemy zobaczymy wszystko zależy od finansów Miło że zaglądasz
Gocha 23:39, 12 maj 2014

bartek_luberda napisał(a)
Przeleciałam po rabatkach po zakupach wszyscy szaleją ja bardzo ostrożna ostatnio jestem w zakupach A grill miał być skromny mały mąż kupił paletę cegieł poszły chyba 4 teraz altankę będziemy do tego doklejać tylko nie mamy pomysłu i mi się marzą meble ratanowe z poduchami Mąż absolutnie ławy drewniane Pożyjemy zobaczymy wszystko zależy od finansów Miło że zaglądasz

Fajnie jest mieć takiego zaradnego i pomysłowego męża, chociaż ja też nie mogę narzekać na mojego, tylko mój M. nie zrobił takiego grilla. Zazdraszczam
Gocha 23:48, 12 maj 2014

Dzisiaj w przewadze deszcz i ulewy a w międzyczasie coś takiego

viva 00:01, 13 maj 2014

Gosia, bardzo szalejesz i w ogrodzie i z zakupami
Rabata z kulkami ślicznie wyszła
Z zakupami bylinowymi u Dębskich mam podobne doświadczenia. Często też nie ma opisanych odmian, czy koloru a to dla mnie jest nie do przyjęcia. U Czarneckich z kolei nie ma bylin (nie wiem jak w punkcie) inne rośliny w bardzo przystępnej cenie. Kupowałam w szkółce przy domu.
Sadzonki perowskii kupiłaś bardzo ładne i w dobrej cenie. Szkoda, że tak daleko mam
malgorzata_s... 00:11, 13 maj 2014

Dobrze widzę czyni się jużwoczachmieni??? Dwie te tęcze ??