Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Joku 16:38, 11 maj 2014

Gosiu, co tak na biało kwitnie (zdjęcia pod pigwowcem)? Jakoś nie mogę skojarzyć .
Bardzo podoba mi się twoja stara - nowa rabata. Super wyszła.
Gocha 18:53, 11 maj 2014

Joku napisał(a)
Gosiu, co tak na biało kwitnie (zdjęcia pod pigwowcem)? Jakoś nie mogę skojarzyć .
Bardzo podoba mi się twoja stara - nowa rabata. Super wyszła.

To krzaki tawuły van Houtte'a - jak zakwitną całe krzaki to zrobię fotkę, wtedy jest piękna ale to trwa tak krótko. Ja mam ją posadzoną na przemian z forsycją wzdłuż ogrodzenia z sąsiadami. I w tym roku zastanawiałam się nad usunięciem tej tawuły i forsycji i posadzenie czegoś zupełnie innego a przede wszystkim hortensji i szmaragdów przy siatce. Ale to raczej nie w tym roku
Joku 22:01, 11 maj 2014

O tawule nie pomyślałam , raczej moje skojarzenia szły w kierunku irgi
Gocha 22:22, 11 maj 2014

Przygotowanie do sadzenia dzisiejszego, obok pomocnica czeka na przydzielenie zadań

Gocha 22:37, 11 maj 2014

Między bukszpanami posadziłam perovskię, przed nimi tawuła żółta

A tu jeszcze trawa Dactylis glomerata Variegata

Perovskia uszczknięta i czeka na posadzenie
Gocha 22:56, 11 maj 2014

To perukowiec o zielonych liściach , który kwitnie na jednorocznych pędach i nawet mały kwitnie nie musi rosnąć wysoki, żeby zakwitnąć, nazwę mam gdzieś zapisaną ale teraz nie mogę znaleźć

A to- prawda , że fajny kwiatek ?

A ta trawa kupiona około miesiąca temu ale nie widać, żeby rosła, może ociupinkę
asiach 08:17, 12 maj 2014

Gocha napisał(a)
To perukowiec o zielonych liściach , który kwitnie na jednorocznych pędach i nawet mały kwitnie nie musi rosnąć wysoki, żeby zakwitnąć, nazwę mam gdzieś zapisaną ale teraz nie mogę znaleźć

A to- prawda , że fajny kwiatek ?

A ta trawa kupiona około miesiąca temu ale nie widać, żeby rosła, może ociupinkę

Same cukiereczki - miniaturki - piękne
Pozdrawiam
BusyBee 09:49, 12 maj 2014

Dużo się u Ciebie dzieje Aż miło popatrzeć na taki zapał U mnie deszczu dużo, ale w międzyczasie posadziłam swoje zakupy z targów w lublinie i z wyjazdu do podwarszawskich szkółek z Asią. Zostały tylko dwa drzewka- buk swat marget i świerk szczepoiony glauca globosa. One czekają na męską pomoc
pozdrowionka dla pracusia
Gocha 10:30, 12 maj 2014

BusyBee napisał(a)
Dużo się u Ciebie dzieje Aż miło popatrzeć na taki zapał U mnie deszczu dużo, ale w międzyczasie posadziłam swoje zakupy z targów w lublinie i z wyjazdu do podwarszawskich szkółek z Asią. Zostały tylko dwa drzewka- buk swat marget i świerk szczepoiony glauca globosa. One czekają na męską pomoc
pozdrowionka dla pracusia

Witaj. Nie dane mi być pracusiem - a wszystko przez nieustające deszcze. Sama się sobie dziwię ale chce mi się strasznie pracować w ogrodzie a nie mogę. Odkąd wsiąkłam w ogrodowisko to ciągle mi się chce - oczywiście dłubać przy roślinkach. Ja mam jeszcze dużo roślin do posadzenia, część mogłabym już teraz ale nie da się wejść do ogrodu tak mokro. A dla części muszę przygotować miejsce- tego tym bardziej nie da się zrobić w taką pogodę. A jak szkółki pod Warszawą zaopatrzone i jakie ceny. Jeśli można wiedzieć to z jaką Asią jeździłaś ?. Pozdrowionka
BusyBee 10:59, 12 maj 2014

Miałam trochę wolnego czasu w Warszawie tydzień temu. Szukałam adresów szkółek o okolicy Legionowa. Asia z wątku "Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw" miała wolny poniedziałek i zaoferowała się być moim przewodnikiem po szkółkach, bo mieszka w pobliżu Jest pierwszą osobą z ogrodowiska, którą poznałam była przemiła i bardzo pomocna. Zrobiłam trochę zakupów, bo roślinki, których szukałam, nie są u mnie dostępne, albo po prostu za drogie.

Ceny bardzo różne- w Warszawie drożej oczywiście, ale w okolicach juz znacznie lepiej. I wybór taki, że można oczopląsu dostać Oczywiście żałuję, że nie kupiłam więcej. W wątku Asi wkleiłam zdjęcia z zakupów i z jednej ze szkółek, bo na razie nie mam swojego

A tu upominki od Asi, które czekają na razie na parapecie kostrzewy, pony tails, ostróżki i werbeny- własnoręcznie wyhodowane!