Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 11:32, 19 maj 2014

U mnie kosmos w 2012 r. rósł tak :

Nie wiem gdzie mogłabym go posadzić w tym roku. Wprawdzie uwielbiam te kwiaty ale mam zawsze problem , żeby znaleźć dla nie miejsce odpowiednie. Siewki kosmosu zawsze w dużych ilościach rozdaję po sąsiadkach.
Mille 13:51, 19 maj 2014

Ja też bardzo lubię kosmosy, śliczne są, choć mają bardzoo wiejsko-sielski charakter i rzeczywiście nie łatwo je wkomponować wszędzie.
malgorzata_s... 17:01, 19 maj 2014

Gosiu u mnie ogród po ulewach też tak wyglądal na szczęście szybko bajora znikały. Liście jednak zostaly utytlane blotkiem Teraz za to słonko świeci Pozdrawiam
BusyBee 18:05, 19 maj 2014

Gocha napisał(a)

Witam. U mnie wczoraj też już ładne słoneczko było, ale w ziemi jeszcze nie można było nic zrobić bo za mokro.U mnie dzisiaj będzie najprawdopodobniej opryskiwanie. A czym Ty pryskałaś i czy wszystkie rośliny i ozdobne i owocowe i drzewa można pryskać tym samym i czym najlepiej- oczywiście od grzybów w tej chwili najpilniej.? Sezon na balkonowe rozpoczęłam ale coś nie jestem zadowolona z tych pelargonii białych i fioletowych zwisających- jakieś jakby wybujałe. Może trzeba było raczej kupić takie zwykłe stojące. Pozdrawiam

Pryskałam topsinem. Ale nie pamiętam, czy można owocowe. Tych środlów jest dużo. Większością z nich można pryskać wszystkie rośliny, tym bardziej, że teraz jeszcze nie owocują. Nie ma mnie w domu, żeby sprawdzić dokładniej. Na opakowaniu zawsze jest szczegółowo napisane.
BusyBee 19:28, 20 maj 2014

Dopiero co patrzyłam na zdjęcia po ulewie u Ciebie. A takie obrazki zastałam u siebie dziś po pracy
Była ulewa z gradem. Zalało ulice, zniszczyło niektóre rośliny...

Tak wyglądają np: hosty

Pomidory zniszczone i masa innych roślin leży przygnieciona wodą...

Ania74 11:07, 22 maj 2014

BusyBee współczuję takiej ulewy, paskudnie naniszczyła....
GochaPatrzę na wcześniejsze zdjęcia po deszczach i od razu wiem, że masz gliniastą ziemię. U mnie choćby padało tydzień, to następnego dnia jest suchutko, a po 2 dniach nie widać, że padało... piach kurpiowski.
Gocha 12:32, 22 maj 2014

Ania74 napisał(a)
BusyBee współczuję takiej ulewy, paskudnie naniszczyła....
GochaPatrzę na wcześniejsze zdjęcia po deszczach i od razu wiem, że masz gliniastą ziemię. U mnie choćby padało tydzień, to następnego dnia jest suchutko, a po 2 dniach nie widać, że padało... piach kurpiowski.

No właśnie Aniu masz rację. Ziemię mam mocno gliniastą. W części warzywnej, która była użytkowana przez teściów przez około 30 lat to ziemia jest już mocno ulepszona. Ale w tej części gdzie my się pobudowaliśmy był sad wiśniowy i trawa pomiędzy drzewami a własciwie raczej chwasty z trawą. Trochę próbuję ulepszać te ziemię , dodając ziemi ogrodniczej, kompost i piasek. Ale te deszcze były tak intensywne i długie jak nigdy jeszcze nie było i jakoś glina wyszła na wierzch. No i cóż mam na to poradzić. Coś może się wymyśli, żeby polepszyć sytuację ale stopniowo. Pozdrawiam.
Gocha 12:34, 22 maj 2014

BusyBee- szczerze współczuję. Chyba bym się załamała widząc taki ogród. U mnie grad był któregoś dnia ale zdecydowanie krótszy i tyle go nie spadło. Biedne te hosty i pomidorki.
asiach 12:40, 22 maj 2014

BusyBee napisał(a)
Dopiero co patrzyłam na zdjęcia po ulewie u Ciebie. A takie obrazki zastałam u siebie dziś po pracy
Była ulewa z gradem. Zalało ulice, zniszczyło niektóre rośliny...

Tak wyglądają np: hosty

Pomidory zniszczone i masa innych roślin leży przygnieciona wodą...

BusyBee - współczuje to jakaś masakra

A Ciebie Gosiu pozdrawiam
We wrześniu daj znać - orzechy!
BusyBee 13:00, 22 maj 2014

Dzięki dziewczyny za dobre słowo Nie ma to jak zrozumienie innych ogrodników
Nie jest tak źle.
Najgorsze są hosty, róże i borówki (obiło kwiaty). Pomidory się wymieni, ale żałuję, bo to pyszne koktajlowe z tamtego roku- mama moja wyhodowała z nasion. Zostawię te najmniej zniszczone, może dadzą radę. Dobrze, że jednorocznych nie zdążyłam posadzić....

Człowiek chodzi przy tym, a przyroda i tak ma ostatnie słowo...

Dziś kupiłam jednoroczne- będzie sadzenie Może ekstremalne zjawiska nas ominą!

Pozdrawiam