Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

asiach 08:28, 08 lip 2014

Gosiu, z pracami idziecie jak burza
Postęp zauważalny z minuty na minutę.
Nie wiem ile masz jeszcze miejsca pomiędzy lawendą a obrzeżem ale może dla konstrastu coś żółtego? Niezłe tło dla lawedny A czym będzie wypełniona rabata?
Gocha 10:28, 08 lip 2014

asiach napisał(a)
Gosiu, z pracami idziecie jak burza
Postęp zauważalny z minuty na minutę.
Nie wiem ile masz jeszcze miejsca pomiędzy lawendą a obrzeżem ale może dla konstrastu coś żółtego? Niezłe tło dla lawedny A czym będzie wypełniona rabata?

Asiu czy myślałaś o czymś żółtym przy tym falistym obrzeżu czy przed lawendą przy tym prostym ? Ja miałam zamiar posadzić jeszcze pomiędzy lawendami jakąś trawę ale tak gdzieniegdzie, żeby nie zdominowała lawendy. Jeszcze przed obrzeżem z kostki ma być pas około 50 cm i następne obrzeże z kostki i dopiero trawa posiana. Na tym pasie w korze mają być wrzosy o żółtych listkach- taki duży pas. A przed ogrodzeniem z matami wiklinowymi ma być pas nasadzeń taki dosyć szeroki- narazie jest wstępnie wytyczony 1,5 m ale chyba będzie potrzebny szerszy- 2 m. I na tym pasie będą piętrowo posadzone rośliny. Na pewno najwyższe piętro to coś na wysokim pniu- może jakieś klony ozdobne, a niżej hortensje- te co mam kupione, coś przed nimi i coś za nimi- jeszcze nie wiem co. To co mam muszę narazie wysadzić. Asiu jak możesz coś od sibie zaproponować to bardzo Cię proszę. A to żółte za czy przed lawendą to co miałoby być? A tak poza tym to chce jak najwięcej robić jak najszybciej , żeby móc się cieszyć ogrodem. A zapomniałam- lawenda miała być w kamyku ale takim grubszym szarym chyba. Wprawdzie naczytałam się na forum , że pod kamyk dawać matę bo inaczej sobie nie poradzę i już sama nie wiem co robić. Ale się rozpisałam. Pozdrawiam.
Gocha 10:42, 08 lip 2014

Betka napisał(a)
Zdjęcia z metamorfozy super Nie wiem czy masz tak jak ja? ale jak coś zrobię w swoim ogrodzie to jest to normalne i nie robi na mnie wrażenia, dopiero jak zobaczę "dzieło" na zdjęciach to buźka mi się uśmiecha
Takie zdjęcia są najlepsze, czasem nie można w to uwierzyć że własnymi rękami z bólem pleców tworzy się i tworzy...sadzi i przesadza ! A wszystko po to żeby mieć po prostu ładnie dziwią mnie reakcje co nie których osób i zastanawiam się.... czy to nie przypadkiem zazdrość? Z reszto nie ważne co inni mówią Ja mogę być sfiksowaną ogrodniczką

Ślicznie zrobiłaś!!!
Pozdrawiam

Betka dzięki za pochwały. Fajne jest to ogrodowisko- lubimy oglądać cudze ogrody i jeszcze cieszyć się tym ,że one pięknieją i nie zazdroscić sobie tylko bierzemy się do roboty i upiększamy swój własny zakątek. Ja odkąd poznałam ogrodowisko to chcę ciągle coś robić i cieszy mnie to , że coś nowego powstaje. Moja rodzinka trochę dziwnie na mnie patrzy- synowie, że tyle nowych roślin kupuję i , że coraz to nowe miejsca wydzieram z trawnika- a przecież o ile prościej, łatwiej i szybciej byłoby mieć samą trawę i tylko kosić. Mąż już nic nie mówi tylko robi w ogrodzie to o co ja poproszę- dobry ten mój M. jest. A jak ktoś zazdrości to trudno , zawsze może sam robić to samo u siebie- nikomu nie bronimy. A to wszystko dzięki Danusi. Dobrze , że jest na świecie taka osoba, która zaraziła swoją pasją mnóstwo osób. Dzięki Ci Danusiu. Pozdrawiam gorąco
asiach 11:07, 08 lip 2014

Gosiu mnie barzdie chodziło o obrzeże wokół lawendy. Dla kontrastu zielonej trawy i szaro-zielono-niebieskiej lawendy. Ale tak jak napisałaś wrzosy o żółtych listkach myślę, że bardzo dobre.
Teraz ta rabata na kt. mają być klony, hortensje - to moze coś zimozielonego na tle maty np. może uda Ci się kupić kosodrzewinę. Na jej tle jeszcze lepiej wybiją sie hortensje, a kosodrzewnia dobrze będzie prezentowała się na tle ogrodzenia A przed hortensjami np. bergenię też ziomozielona, wiosną kwitnie a jesienią przebarwiają sie jej liście
To taka moja propozycja.
Gocha 11:52, 08 lip 2014

asiach napisał(a)
Gosiu mnie barzdie chodziło o obrzeże wokół lawendy. Dla kontrastu zielonej trawy i szaro-zielono-niebieskiej lawendy. Ale tak jak napisałaś wrzosy o żółtych listkach myślę, że bardzo dobre.
Teraz ta rabata na kt. mają być klony, hortensje - to moze coś zimozielonego na tle maty np. może uda Ci się kupić kosodrzewinę. Na jej tle jeszcze lepiej wybiją sie hortensje, a kosodrzewnia dobrze będzie prezentowała się na tle ogrodzenia A przed hortensjami np. bergenię też ziomozielona, wiosną kwitnie a jesienią przebarwiają sie jej liście
To taka moja propozycja.

Dzięki Asiu. O kosodrzewinie nie myślałam, wydawało mi się zawsze , że ona jest bardzo mała. A w ogóle wydawało mi się , że tylko mata albo np. jakieś wysokie trawy mogą stanowic tło dla hortensji i będzie ok. Ale poszperam coś o kosodrzewinie i pomyślę. A co do bergenii to bardzo dobry pomysł. Ostatnio całkiem o niej zapomniałam a już wcześniej myślałam , że trzeba bedzie ją gdzieś posadzić w większej ilości. A czy przed bergenią cos jeszcze niskiego dawać i jeżeli tak to co ? Dzieki.
zawitka 11:53, 08 lip 2014

Gosia cudnne to było i jest
Gocha 12:21, 08 lip 2014

zawitka napisał(a)
Gosia cudnne to było i jest

Dzięki. Mnie się raczej bardziej podoba to co jest- bo jest takie bardziej uporządkowane i mam nadzieję , że przy takich nasadzeniach w przyszłości będę miała jednak mniej pracy . Pozdrawiam.
asiach 12:32, 08 lip 2014

Gocha napisał(a)

Dzięki Asiu. O kosodrzewinie nie myślałam, wydawało mi się zawsze , że ona jest bardzo mała. A w ogóle wydawało mi się , że tylko mata albo np. jakieś wysokie trawy mogą stanowic tło dla hortensji i będzie ok. Ale poszperam coś o kosodrzewinie i pomyślę. A co do bergenii to bardzo dobry pomysł. Ostatnio całkiem o niej zapomniałam a już wcześniej myślałam , że trzeba bedzie ją gdzieś posadzić w większej ilości. A czy przed bergenią cos jeszcze niskiego dawać i jeżeli tak to co ? Dzieki.

Coś takiego przyszło mi do głowy

A kosodrzewiny są barzdo duże nawet powyżej 2,0m
Gocha 12:59, 08 lip 2014

asiach napisał(a)

Coś takiego przyszło mi do głowy

A kosodrzewiny są barzdo duże nawet powyżej 2,0m

Dzięki Asiu za pomoc- powoli klaruje mi się co mam tam posadzić. Na pewno na pniu coś, hortensje i bardzo dobry pomysł bergenia. Sprawdzałam przed chwilą wiadom. dot. kosodrzewiny i wszystkie są takie słabo rosnące. Nie pamię tam już w którym momencie to było ale zapamietałam, że Danusia mówiła coś na minus o kosodrzewinie tylko nie pamiętam co to było ale w każdym bądź razie odradzała. Tylko może nie to najważniejsze bo to mnie ma się podobać tylko nadal wydaje mi się , że ona bedzie tam za niska. W zimie to może nie przeszkadza bo hortensja wtedy nie ma liści to i tak bedzie widoczna ale w lecie hortensja ją zasłoni. To musi być coś nieduzo wyższe od hortensji, tak żeby nie zasłaniało tez całej maty.
asiach 13:12, 08 lip 2014

Gocha napisał(a)

Dzięki Asiu za pomoc- powoli klaruje mi się co mam tam posadzić. Na pewno na pniu coś, hortensje i bardzo dobry pomysł bergenia. Sprawdzałam przed chwilą wiadom. dot. kosodrzewiny i wszystkie są takie słabo rosnące. Nie pamię tam już w którym momencie to było ale zapamietałam, że Danusia mówiła coś na minus o kosodrzewinie tylko nie pamiętam co to było ale w każdym bądź razie odradzała. Tylko może nie to najważniejsze bo to mnie ma się podobać tylko nadal wydaje mi się , że ona bedzie tam za niska. W zimie to może nie przeszkadza bo hortensja wtedy nie ma liści to i tak bedzie widoczna ale w lecie hortensja ją zasłoni. To musi być coś nieduzo wyższe od hortensji, tak żeby nie zasłaniało tez całej maty.

I tu powoli sie wycufuję bo jak już Danusia odradza to ja mały żuczek
Ale tak na marginesie sosny mam i bardzo je lubię. Ta np Pinus mugo 'Gnom'
Sosna górska 'Gnom' rośnie do ok.2,0m wysokości i 1,5 szerokosci.
No powiedz, czy nie jest ładna?
Pozdrawiam - chcialam tylko pomóc
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies