Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Grab - Carpinus

Grab - Carpinus

Gardenarium 08:02, 15 gru 2017

Można wszystko korygować, ale napisałaś, że chcesz żeby rosły bez cięcia, bo czasu brak. Cokolwiek zrobisz, będzie dobrze.

Siła wzrostu zależy od warunków, w suszy i słabej glebie będą ledwie wegetowały, w dobrej, żyznej glebie będą okazałe.

Zależy też od odmiany. Jedne są chudsze inne nieco grubsze.

Chcesz zrobić ekran, a z drugiej strony "mogą się nie stykać", więc jedna opcja albo druga.

Co będzie po latach, to się okaże. Tymczasem posadź co dwa metry odmianę 'Fastigiata'. Jak osiągnie te 4 metry średnicy to się zetknie, a jak nie, to nie i będzie prześwit.

Frans Fontaine osiąga 3 metry średnicy, jeszcze jest Lucas, ale nie wiem ile osiąga średnicy.

Instagram Ogrodowiska
Roocika 09:22, 15 gru 2017

Dziękuję Danusiu za odpowiedź. Te graby miałby rosnąć niedaleko cieku wodnego, który jest naszą granicą. Widok może kiedyś pokażę jak będzie jakoś do pokazania. Z tym ekranem miałam na myśli taką zieloną połać, która nam zasłoni widok w stronę i od strony drogi, która jest dużo wyżej oraz osłoni działkę. Niestety, żeby to pokazać musiałabym wstawić zdjęcie ale na razie się wstydzę. W każdym razie sadzenie byłoby dopiero na jesień, musimy wszystko przygotować. W naszej okolicy w szkółkach dostępne są chyba graby fastigiata, więc takie pewnie posadzimy.
Gardenarium 14:54, 15 gru 2017

Posadź więc co półtora metra.

Instagram Ogrodowiska
Roocika 16:08, 16 gru 2017

Dziękuję. Pokażę jak posadzimy za rok
Lamon82 21:35, 20 gru 2017

Dzień dobry,
Bardzo proszę o poradę. W ogródku mam posadzone przez dewelopera sześć grabów. Niestety nie wiem co to za odmiana ani jak ją pielęgnować. Nie chcę, żeby rosły bez żadnej ingerencji. Myślałam o przycinaniu aby nie rosły już więcej, a jeśli to możliwe to żeby się zagescily. Co i kiedy powinnam zrobić? Czy one nie są posadzone za gęsto? Bardzo dziękuję za porady.
Roocika 10:08, 21 gru 2017

Koniecznie pokaż wiosną
Pszczelarnia 14:26, 21 gru 2017

Lamon82 napisał(a)
Dzień dobry,
Bardzo proszę o poradę. W ogródku mam posadzone przez dewelopera sześć grabów. Niestety nie wiem co to za odmiana ani jak ją pielęgnować. Nie chcę, żeby rosły bez żadnej ingerencji. Myślałam o przycinaniu aby nie rosły już więcej, a jeśli to możliwe to żeby się zagescily. Co i kiedy powinnam zrobić? Czy one nie są posadzone za gęsto? Bardzo dziękuję za porady.

Nie są za gęsto. Jak chcesz ciąć, możesz w lutym po całości boczne gałęzie przyciąć - ale jak dosięgniesz góry?

One mi wyglądają na 'Lucasy' albo zwykłe graby.
Rejzi 14:29, 25 sty 2018

Czy między tymi 3 drzewami będą pasować 3 graby prowadzone pionowo w prostokąty żeby zasłonić ten dom za płotem? A może lepsza opcja będzie drzewo kuliste z lewej i dwie wysokie tuje wokół tego w srodku?
Lamon82 12:43, 27 sty 2018

Bardzo dziękuję za odpowiedź latem wyglądały tak. Tylko czekać aż znowu się wszystko zazieleni
AnkaK 11:08, 02 mar 2018

Kochani, mam pytanie. Znalazłam gdzieś informację, że graby odmianowe np. Fastigiata, rosną wolniej niż grab pospolity. Prawda to? Jeśli tak to czy uda mi się prowadzić graby pospolite na drzewka w kształcie Fastigiat (wrzeciona) czy lepiej zakupić Fastigiaty i uzbroić się w cierpliwość? Oczywiście zakładam regularne cięcie. Pozdrawiam.