Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

lojalna_ 21:00, 03 lis 2014

Elcia to Ci był zarcik o wikarym nono , nie dostanies rozgrzeszenia nie łudz sie
gierczusia 21:10, 03 lis 2014

lojalna_ napisał(a)
Elcia to Ci był zarcik o wikarym nono , nie dostanies rozgrzeszenia nie łudz sie

Koffam Ciem Jolka

Pierona ...;beda sie w piekle tarzać .. Towarzystwa szukom dasz się namówić ??
Juzia 07:09, 04 lis 2014

gierczusia napisał(a)

Nooo .. To jak masz pędraki to już ino kciuki trza trzymać , bo pędrak to raczej ńie jest forma " forewer "

Ściskam ..

Ps. Bożeszzz , pamiętam kiedyś szejk z dzdzownicy ...blllllleee..tak mi się jako skojarzyło .. Bo Ewka mi tu o smoothie a Ty o robalach......brrrrrr

To ja sobie mogę szejka z pędraczków zrobić. Prawie jak waniliowy
Juzia 07:15, 04 lis 2014

gierczusia napisał(a)

Koffam Ciem Jolka

Pierona ...;beda sie w piekle tarzać .. Towarzystwa szukom dasz się namówić ??

Jakby co to ja chętna
gierczusia 17:27, 04 lis 2014

Gosia Joanna znalazła fantastyczny przewodnik po deficytach pierwiastków ... Spiracam .. Cóż za odmian i forem. .. Jak bedem miała wybite zemby i bedem seplenić to przynajmniej bedzie wiadomo za co a i sprawa będzie słuszna

- (B) Bor – Nekroza wierzchołków wzrostu pędu i korzeni. Liście kruche, zamieranie kwiatów, brak zawiązywania owoców, owoce niewyrośnięte, skorkowaciałe, spękane. Nekrozy floemu.

- (S) Siarka – Chloroza całych liści, żyłki czerwonawe, czasem brak turgoru liści. Objawy zbliżone do braku azotu.

- (Mn) Mangan – Mozaikowa chloroza, nekroza międzyżyłkowa. Niekiedy smugowate plamy (u zbóż). Zahamowanie wzrostu. Opadanie liści.

- (Zn) Cynk – Zahamowanie wydłużania międzywęźli (u drzew), redukcja powierzchni blaszek liściowych. Przebarwienia jasnozielone liści starszych.

- (Mg) Magnez – Chlorozy przechodzące w nekrozy (na liściach dolnych pięter plamy między żyłkami) w skrajnych przypadkach nekroza brzegów liści. Hamowanie wzrostu, szczególnie korzeni.

- (P) Fosfor – Zahamowanie wzrostu, liście ciemnozielone, często od dolnej strony fioletowopurpurowe.

- (Ca) Wapń – Drastyczne zahamowanie wzrostu, zamieranie wierzchołków pędu, śluzowacenie korzeni, nietypowe chlorozy. Deformacja liści. Zasychanie wierzchołków liści.

- (Fe) Żelazo – Chloroza całych liści młodych.

- (Cu) Miedź – Nekrotyczne plamy, niebieskozielona barwa liści. Czasem brak turgoru. Zaburzenia w formowaniu organów generatywnych.

- (Mo) Molibden – Redukcja rozwoju blaszki liściowej. Chloroza liści młodych. Zahamowanie brodawkowania i wzrostu roślin motylkowych. Deformacja pędu.

- (K) Potas – Plamy chlorotyczne i nekrotyczne (od wierzchołka i brzegów blaszki liściowej) na liściach starszych (dolnych). Zahamowany wzrost, szczególnie organów spichrzowych i reprodukcyjnych.

- (N) Azot – Hamowanie wzrostu, szczególnie liści, małe krzewienie, chloroza liści starszych (dolnych – zasychających).

[Chloroza – brak barwników zielonych u roślin]

Przedstawione kolory są orientacyjne, mogą się różnić w zależności od roślin.

Źródło opisów: "Fizjologia roślin" pod redakcją Jana Kopcewicza i Stanisława Lewaka, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2005
Źródło grafiki: http://tiny.pl/q629x
JulkAd 18:35, 04 lis 2014

GosiaJoanna napisał(a)
Hahaha jak nic schodzimy na przestępczą stronę życia, o kiełbaske się nie bój mam z dobrego źródła swojską no i do picia cos od ludzi z lasu też się znajdzie jakaś ognista woda.

Roślinki posadzone w miejscu gdzie wszystko szybko rośnie wiosną kupiłam małą hostę a na jesień zrobiłam z niej już 7 sadzonek mam nadzieję że żurawka też tak mi się ładnie rozrośnie Jeszcze raz dziękuję Elu :*

No nieźle mnie ciut nie było a Tobie już przemyt pocztą w głowie zaświtał? już nie zwłoki "mudżina"?...już nie napad?

To Ci dopiero Gosia wałówkę uszykuje na ten dołek...kiełbasę taką swojską to rozumiem...ale czy z taką "krzakówką" z lasu do kicia wpuszczą to ja nie fiem
GosiaJoanna 18:53, 04 lis 2014

Fajnie że udostępniłaś, u Ciebie większy "ruch" na wątku hihi tak więc kopiować ściągę proszę
JulkAd 19:00, 04 lis 2014

gierczusia napisał(a)

Jolusiu .. Moje dzieci w szkole to już 15 latki więc juź prawie doroosłe .. Z naciskiem na " prawie ".. Moj młody podobnie .. Ale to jest moja ścisśle tajna działalność i nawet nick nie ma nic wspólnego z nazwiskiem więc jestem incognito

Ale to nic .. Bo jo musza moje koźelanki Ogrodowiskowe do porządku przyprowadzić .. Bo człek to o higienie a inksze ludzie to już ze seksem kojarzą

A sprzątać to trza ,ojj trza a nie na Ogrodo siedziec .. Mom taki montewerescik w pralni ,źe nie pytaj

No fiedziałam, żeś Ty incoguto na forum...a teraz po tych wyczynach kryminalnych to Twój nick raczej ksywą należy nazywać...ale naprawdę myślisz, że Twoje dzieci na ogrodnicze forum zaglądają?...a o seksie to dzieci chyba przez neta bardziej ogarnięte niż my w ich wieku

Podlewałam dzisiaj swoje rodki przed zimą...i opuchlaki nadal grasują...tylko zastanawiam się dlaczego upodobały sobie jednego z trzech które mam?

Buziolki i mocne uściski
JulkAd 19:03, 04 lis 2014

GosiaJoanna napisał(a)
Fajnie że udostępniłaś, u Ciebie większy "ruch" na wątku hihi tak więc kopiować ściągę proszę

Ja sobie też skopiuję do swoich notatek...dzięki Gosiu...czy też Joanno
baraga1904 19:07, 04 lis 2014

....muszę skopiować do siebie sciagę... dzięki, dzięki, dzięki...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies