Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

gierczusia 22:53, 08 maj 2017

m_gocha napisał(a)
Ela! Bluszczu szkoda (może jednak jeszcze ożyje) - U mnie posadzony w ubiegłym roku też wyglądał jak całkowicie zmrożony - ściełam go przy ziemi i zobaczę co dalej. Super u Ciebie wyglądał ten zakątek koło ławeczki - lubię takie klimaty jaki tworzy taki pnący się bluszcz. Sprawia to wrażenie starego, dojrzałego orodu

Jestem pod wrażeniem hodowli lotosu - będę podglądać jak pozwolisz i trzymam kciuki . Może i ja się kiedyś skuszę zamiast lilii wodnych

Doniczka superowa! Kiedyś trochę czytałam n jakiś anglojęzycznych stronach o hypertufie. Ale jakoś sceptycznie podchodziłam do takiej mieszanki .
Pisząc kompost masz na myśli zwykłą ziemię ogrodową (np. kupowaną w workach) czy torf czy prawdziwy kompost (z kompostownika)? A cement to taki zwykły cement czy zaprawa cementowa czy coś jeszcze innego? Eluś napiszesz jaśniej? Plisssss

Obcięłaś ??? No ja właśnie zostawiłam łodygi po poradzie Sebka..nie wiem co z tego będzie czytałam kiedyś o jakimś preparacie hormonalnym dla roślin zmarzniętych..może trza o tym pomyśleć ??? Bo kącik ławeczkowy wygląda dramatycznie

Lotosa możesz podglądać ..nawet bez opłat a kibic bardzo mi się przyda sama trzymam kciuki za lotosa i mam nadzieję,że się uda pierwsza próba już jutro..nasiono po dobie powinno powiększyć swoją objętość dwukrotnie...

A w kwestii hypertufy.. nie mam dostępu do prawdziwego kompostu z kompostownika...kupiłam zatem kompost w worku otttt i działa
A cement kupiłam cement portlandzki w casto ...mały woreczek 25 kg ten portlandzki jest taki ładny biały
Jak jeszcze coś niejasne to pytaj śmiało
gierczusia 22:58, 08 maj 2017

Nallar napisał(a)

No proszę, Brzmi i wygląda ciekawie, wiedziałam kiedy zajrzeć....
Testowałaś już drukowanie na serwetce?

Nooo zapraszam do testowania hypertufy na małych naczyniach działa bez zarzutu sprawdzone i nawet mrozu się nie boi
Drukowanie na serwetce jeszcze w odległych planach póki co..hmmmm...w domku drukarki ni mom, a leżé plackiem z temperaturą już od ładnych paru dni i chyba szybko do pracy nie pójdę... no wiesz..tam drukarka jest i to nawet niejedna
Zabawę z serwetkami zostawiam sobie na początek wakacji tak na spokojnie w formie relaksu
m_gocha 23:32, 08 maj 2017

gierczusia napisał(a)

Obcięłaś ??? No ja właśnie zostawiłam łodygi po poradzie Sebka..nie wiem co z tego będzie czytałam kiedyś o jakimś preparacie hormonalnym dla roślin zmarzniętych..może trza o tym pomyśleć ??? Bo kącik ławeczkowy wygląda dramatycznie

Obcięłam, bo jak przełamałam gałązki to były niestety uschnięte. Liczę, że odbije od korzeni

Lotosa możesz podglądać ..nawet bez opłat a kibic bardzo mi się przyda sama trzymam kciuki za lotosa i mam nadzieję,że się uda pierwsza próba już jutro..nasiono po dobie powinno powiększyć swoją objętość dwukrotnie...
O dziękuję za darmową wejściówkę Wykorzystam i będę codziennie zaglądać A skąd wzięłaś Elu instruktaż jak wyhodować takiego lotosa? Ciekawa jestem po jakim czasie od posiania/zasadzenia nasionka jest szansa że zakwitnie
Zerknij tutaj do mnie Takich Ci kwiatuszków życzę

A w kwestii hypertufy.. nie mam dostępu do prawdziwego kompostu z kompostownika...kupiłam zatem kompost w worku otttt i działa
A cement kupiłam cement portlandzki w casto ...mały woreczek 25 kg ten portlandzki jest taki ładny biały
Jak jeszcze coś niejasne to pytaj śmiało
Ciekawa jestem jaką rolę pełni ten kompost w tej mieszance? Dawałaś jakieś "zbrojenie" w tej donicy?
Jak szybko zastyga ta masa? Czy trzeba ją podlewać tak jak beton? A może masz jakiś link z dokładnym opisem a może i filmem lub zdjęciami?
Nallar 23:46, 08 maj 2017

gierczusia napisał(a)

Nooo zapraszam do testowania hypertufy na małych naczyniach działa bez zarzutu sprawdzone i nawet mrozu się nie boi
Drukowanie na serwetce jeszcze w odległych planach póki co..hmmmm...w domku drukarki ni mom, a leżé plackiem z temperaturą już od ładnych paru dni i chyba szybko do pracy nie pójdę... no wiesz..tam drukarka jest i to nawet niejedna
Zabawę z serwetkami zostawiam sobie na początek wakacji tak na spokojnie w formie relaksu

Oj, to przykre zaaplikuj sobie jakąś naleweczkę, okład z mężnej (męskiej) piersi i od razu lepiej się poczujesz.

Widziałam kilka wyrobów wykonanych tą metodą ale nigdzie nie doczytałam co z czym "cza" wymiąchać. Teraz kiedy już wiem pozostaje zebrać składniki + czas.
Mnie na chwilę obecną capnęło na gips, a konkretnie na świeczniki też fajna zabawa.
Jak już przetestujesz deku z własnym wzorkiem, koniecznie się pochwal.

lojalna_ 07:04, 09 maj 2017

Ela ekspertka zostaniesz od LOTOSA ja cie ....hihi

Bluszcz to Ci chyba trochę rósł i taki pech ...Mój nowo zasadzony tez suchy wior ale to bez porównania.

Elcia sama robisz koryto ale się zawxielas ...rewolucja to słowo roku u Ciebie buziak ; ((())))
Kasia_CS 09:02, 09 maj 2017

Zainteresowałas mnie tym lepieniem korytka.. może bym sobie zrobila jakaś donicę? A jaką to może mieć trwałość? Czytałaś cos więcej?
gierczusia 09:47, 09 maj 2017

Hypertufa podstawowe kwestie
Najpierw odpowiedź na pytania
- w małe doniczki nie trzeba dawać zbrojenia
- w wielkie koryto dałam metalową siatkę..ale jak to się sprawdzi, to jeszcze zbyt wcześnie żeby wyrokować
-nie trzeba tego podlewać, ale gdyby był gorąc na zewnątrz to nawet przykryć folią ,żeby zbyt szybko nie przeschło
- trwałość..moja mała doniczka z foremki do lodów całą zimę stała na dworze z roślinami i ziemią wewnątrz..nic się jej nie stało
- masa długo zastyga a może raczej...długo schnie..moja mała doniczka potrzebowała tygodnia ( prototyp się rozwalił przez moją niecierpliwość) poznasz, że to już ,jak wyrób zrobi się jasnobeżowy

I jeszcze raz ogólnie..bierzesz formę ( gładką wewnątrz ) smarujesz olejem jak blachę na ciasto
Bierzesz jakiś pojemnik i odmierzając nim mieszasz taką samą ilość kompostu, perlitu i cementu. Wymieszaj dobrze a potem dolewaj wody po troszeczku aż otrzymasz konsystencję twardej plasteliny. Jak zrobisz zbyt miękkie to ci to spłynie z brzegów formy. Potem od środka wylepiasz formę dociskając.
A potem tylko czekać aż wyschnie..delikatnie obrócić do góry nogami i powinno samo wylecieć..można delikatnie papierem ściernym drobnym..jeśli są jakieś drobne niedoróbki

Niestety nie mam żadnego linku bo wpadłam na to przypadkiem jakiś rok temu, w każdym razie tam były inne proporcje czyli 2:2:1... jak mój chłop to zobaczył to się pukał w głowę i kazał miesankę zmodyfikować. Potem szukałam w necie i znalazłam te same proporcje co ja w koñcu zrobiłam czyli 1:1:1.

Mam nadzieję ,że wszytsko jasne co niejasne..pytać proszę
gierczusia 09:57, 09 maj 2017

m_gocha napisał(a)

Obcięłam, bo jak przełamałam gałązki to były niestety uschnięte. Liczę, że odbije od korzeni
O dziękuję za darmową wejściówkę Wykorzystam i będę codziennie zaglądać A skąd wzięłaś Elu instruktaż jak wyhodować takiego lotosa? Ciekawa jestem po jakim czasie od posiania/zasadzenia nasionka jest szansa że zakwitnie
Zerknij tutaj do mnie Takich Ci kwiatuszków życzę

Aaaa...sprawdziłaś czy suche...muszę też się moim przyglądnąć choć zdecydowanie wolałabym żeby puścił listki bo zanim mi od ziemi odbije na taką wysokość to ja chyba będę na emeryturze

Co do lotosa ... No gdzie znalazłam instruktarz ??? gdzieeee??? jak to gdzie na ogrodowisku
mamy nawet szpecjalny wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2498-nelumbo-lotos?page=4
Z tego co doczytałam jeśli się wysieje odpowiednio wcześnie to nawet w pierwszym roku jest w stanie zakwitnąć ja tam jestem standardowo opóźniona i zbyt późno się skapnęłam jednak same liście sterczące nad wodą w pełni mnie zadowolą
Najtrudniejsze było stwierdzenie ,którą część nasiona trzeba spiłowač ale po rodzinnej naradzie wybraliśmy jedną i póki co wszystko idzie zgodnie z planem. Nasiono powiększyło objętość
Zaraz polecem te Twoje kwiatuchy zobaczyć
Kasia_CS 11:46, 09 maj 2017

Kurcze.. chce zrobić donice, bo się napaliłam jak szczerbaty na suchary tylko muszę jakąś formę zorganizować
gierczusia 12:08, 09 maj 2017

lojalna_ napisał(a)
Ela ekspertka zostaniesz od LOTOSA ja cie ....hihi

Bluszcz to Ci chyba trochę rósł i taki pech ...Mój nowo zasadzony tez suchy wior ale to bez porównania.

Elcia sama robisz koryto ale się zawzięłaś ...rewolucja to słowo roku u Ciebie buziak ; ((())))

Jaaaaa ze mnie taki " szpecjalista " lotosowy jak z koziej dooopy rajzentasza ale staram się to małe nasionko jest chyba w centrum uwagi naszego wszechświata ... Czy ma ciepło itp... Jak kopnięci się zachowujemy

Bluszcza jeszcze nie odpuściłam..optymistka czy fffariatka ?? sama nie wiem
Wiem ,że byłaś fanką oczka , ale mam nadzieję ,że koryto też Cię nie zawiedzie
U mnie rewolta , mówisz ???? noo co Ty Joluś..jakie to porównanie z Twoim kinem letnim ???? u mnie to bułka z masłem
Ściskam mocno i mam nadzieję ,że już wnet będzie ciepełko i będzie można się pospotykać