Hypertufa podstawowe kwestie
Najpierw odpowiedź na pytania

- w małe doniczki nie trzeba dawać zbrojenia
- w wielkie koryto dałam metalową siatkę..ale jak to się sprawdzi, to jeszcze zbyt wcześnie żeby wyrokować
-nie trzeba tego podlewać, ale gdyby był gorąc na zewnątrz to nawet przykryć folią ,żeby zbyt szybko nie przeschło
- trwałość..moja mała doniczka z foremki do lodów całą zimę stała na dworze z roślinami i ziemią wewnątrz..nic się jej nie stało
- masa długo zastyga a może raczej...długo schnie..moja mała doniczka potrzebowała tygodnia ( prototyp się rozwalił przez moją niecierpliwość) poznasz, że to już ,jak wyrób zrobi się jasnobeżowy
I jeszcze raz ogólnie..bierzesz formę ( gładką wewnątrz ) smarujesz olejem jak blachę na ciasto
Bierzesz jakiś pojemnik i odmierzając nim mieszasz taką samą ilość kompostu, perlitu i cementu. Wymieszaj dobrze a potem dolewaj wody po troszeczku aż otrzymasz konsystencję twardej plasteliny. Jak zrobisz zbyt miękkie to ci to spłynie z brzegów formy. Potem od środka wylepiasz formę dociskając.
A potem tylko czekać aż wyschnie..delikatnie obrócić do góry nogami i powinno samo wylecieć..można delikatnie papierem ściernym drobnym..jeśli są jakieś drobne niedoróbki
Niestety nie mam żadnego linku bo wpadłam na to przypadkiem jakiś rok temu, w każdym razie tam były inne proporcje czyli 2:2:1... jak mój chłop to zobaczył to się pukał w głowę i kazał miesankę zmodyfikować. Potem szukałam w necie i znalazłam te same proporcje co ja w koñcu zrobiłam czyli 1:1:1.
Mam nadzieję ,że wszytsko jasne

co niejasne..pytać proszę

Ogród w sk.mikro cz.II
a obecnie
Mikro ogród-pączkowanie