Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

kwartet 13:25, 22 cze 2020

Jeszce raz wszystkim dziękuje.
Baardzo było miło i jak zwykle sie objadłam po kokardke.
Dzisiaj poprawiałam rabatę przy kompostowniku i wkomponowywałam przetacznik od Aprilka deszczyk mnie wygnał
kwartet 13:28, 22 cze 2020

Maryś ta tojeść to mi się tak bardziej brzegu trzyma i łatwa jest do wyrwania, na pewno nie jest tak ekspansywna jak jej zielona siostra.
A z tą turzycą to dobrze że jej nie nabyłam bo jak u ciebie się rozłazi to u mnie była by tragedia.
Dorii 13:30, 22 cze 2020

Pięknie a warzywnik po prostu cudo
Pszczelarnia 14:03, 22 cze 2020

A to trafiłam. Ten ogród nie ma granic. Niesamowity widok z suchym strumieniem. Dobrze, że są tam kamienie, te większe.

I dom mi przypomina taką włoską casa (oczywiście kolory troszkę inne ale mam takie skojarzenia).

Warzywnik bajeczny.

Mgduska 14:08, 22 cze 2020

kwartet napisał(a)
Magda to są zwykłe odmiany na podkładce średnio skarlającej M26.Przygina je się pod kątem 45 żeby dodatkowo spowolnić wzrost . Sadziłam takie jednoroczne, specjalne prosiłam bez wyprowadzonej koronki.Potem to trzeba ciąć 2 razy do roku( chodzi o wytworzenie wielu krótkopedów na głównym pniu).Oczywiście można było robić inne formy ale eM miał życzenie że chce dużo różnych odmian a w kordonie można sadzić co 60 cm .Mi wlazło 9 odmian jabłek i 3 gruszek

Podziwiam ten Twój sad I chyba większego u siebie nie zmieszczę. Marzy mi się taki mur od strony jednego z sąsiadów - jego tuje zżerają ogrodzenie (siatka), tylko mur je powstrzyma! Wystawa południowa, byłoby idealnie Więc będę się inspirować i pokażę mojemu M.
Kokesz 14:59, 22 cze 2020

Mam pytanie do Izy
Kiedyś Ciebie zobaczyłam Carex Remota. Tak mi się spodobała, że nabyłam trzy ale teraz tak się rozkładają na boki jakby cos w nich leżało. Tylko u mnie oprócz jeży nic nie buszuje. Czy one tak mają?

kwartet 15:03, 22 cze 2020

Pszczółko skojarzenia jak najbardziej zasadne bo przy projektowaniu chałupy właśnie na takich się wzorowałam.
Kamienie wycyganiłam od robotników jak szła duża odwodnieniowa inwestycja wzdłuż mojego płotu co wydłubali z gruntu to lądowało u mnie(trzeba dobrze żyć z panami koparkowymi i od czasu do czasu kefirek zafundować).
Magda70 15:18, 22 cze 2020

kwartet napisał(a)
Magda to są zwykłe odmiany na podkładce średnio skarlającej M26.Przygina je się pod kątem 45 żeby dodatkowo spowolnić wzrost . Sadziłam takie jednoroczne, specjalne prosiłam bez wyprowadzonej koronki.Potem to trzeba ciąć 2 razy do roku( chodzi o wytworzenie wielu krótkopedów na głównym pniu).Oczywiście można było robić inne formy ale eM miał życzenie że chce dużo różnych odmian a w kordonie można sadzić co 60 cm .Mi wlazło 9 odmian jabłek i 3 gruszek

Jak mnie korci aby tak posadzić czereśnie kolumnową. Ale nigdzie nie ma takich informacji. Nie wiem czy jest sens się bawić.

Rozumiem, że te drzewka kupowałaś stacjonarnie?
sarenka 15:42, 22 cze 2020

Ach jak żałuję,że jednak nie pojechałam!
UrsaMaior 17:00, 22 cze 2020

Kokesz napisał(a)
Mam pytanie do Izy
Kiedyś Ciebie zobaczyłam Carex Remota. Tak mi się spodobała, że nabyłam trzy ale teraz tak się rozkładają na boki jakby cos w nich leżało. Tylko u mnie oprócz jeży nic nie buszuje. Czy one tak mają?

A może jeż sobie przychodzi poleżeć jednak? One tworzą niską fontannę, u Ciebie jeszcze muszą przytyć, żeby był efekt. Zetnij je. Jak nie przypilnuję, to po moich ciągle ślubny kosiarką przejeżdża i nic im nie jest