Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

TAR 09:43, 01 sie 2024

UrsaMaior napisał(a)
Bardzo mi się widzi ta nowa tawułka, Dark side of the Moon...

Serio to tawulka? Wyglada jak liscie od żurawki a kwiatek od tawulki Fajniutka
UrsaMaior 10:20, 01 sie 2024

Tak, zeszłoroczna nowość. Bardzo obiecująco wygląda, kwiatostan ładny, taki grubasek.
Gruszka_na_w... 10:28, 01 sie 2024

UrsaMaior napisał(a)
Bardzo mi się widzi ta nowa tawułka, Dark side of the Moon...

"Pink Floydowa" tawułka bardzo ładnie się prezentuje. Krzewiaste pięciorniki wymagają podobnego traktowania jak inne krzewy. Trzeba co roku wycinać najstarsze gałązki, a resztę pędów nieco skracać.
Iza, czy derenie pagodowe wymagają jakiejś ochrony p/mrozowej w pierwszych latach po posadzeniu?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
UrsaMaior 13:45, 01 sie 2024

Nie, ja nie okrywałam nigdy. Być może na wygwizdowie byłoby bezpieczniej, ale w ogrodzie w miarę zacisznym nie ma potrzeby. U mnie jest dość przytulnie, jednak oba moje derenie rosną akurat w korytarzu, którym wpadają podmuchy i nic im nigdy nie było. A potrafi dmuchnąć porządnie, kiedyś wiatr złamał mi buka i wyrwał z korzeniami miłorzęba. Właśnie przed chwilą kupiłam znów tę odmianę buka, lubię ją
UrsaMaior 13:53, 01 sie 2024

Po kilku latach od połamania poprzednika znów mam Purple Fountain

Wiolka5_7 14:04, 01 sie 2024

Piękny Pan buczek

Też je uwielbiam , ale ostatnio coś im nie teges w moim ogrodzie
Jednego ostatnio eM wyciął ,bo usechł na Amen, drugi stoi w miejscu nie rośnie( jesienią pójdzie do kąta ) a trzeci też jakby stanął w rozwoju ,ech
UrsaMaior 14:18, 01 sie 2024

Może za mokro? One jednak lubią przepuszczalną ziemię.
TAR 14:40, 01 sie 2024

Tez je bardzo lubie, moj w pierwszym roku slabo przyrosl ale chyba sie wzial za siebie i zaczal nadganiac. Podobnie jest z Black Swann. Ale moj to mały wypiardek byl ze 30 cm patyczek kikucik.

Twoj ma takie drobniusie listeczki, fajnie wyglada. Ale dam mojemu szanse nie bede podmieniac

I tez nie okrywalam derenia, mi zawsze szkoda na to czasu. Judaszkow ani palmowych tez nie okrywam, niech sie hartuja.
mrokasia 14:44, 01 sie 2024

Taki jakby duży ten buczek .
UrsaMaior 14:53, 01 sie 2024

Taki dorodny dość Były większe, ale do samochodu bym nie zmieściła.