Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 23:47, 01 sie 2024

Magara napisał(a)

To nie niedosyt. To "dobrowolne poddanie się karze" za wrzeszczenie na zaskrońca
Izka, piękna akcja, możesz liczyć dni do przedawnienia

Skubaniec tak mnie straumatyzował, że teraz tylko pod nogi patrzę zamiast na rośliny
Magara 00:27, 02 sie 2024

Hehe, przejdzie Ci
Wiolka5_7 07:31, 02 sie 2024

UrsaMaior napisał(a)

Co Ty? Nie ma się czego bać, rachu ciachu i po strachu! Rok temu 3 metrowego buka pendulę przesadziłam, nawet listka nie zwiesił. Jeśli masz lekką glebę to zero stresu.

Szok!
Tak mam lekką.

A jaki on ma system korzeniowy? Szeroki czy głęboki?
UrsaMaior 07:56, 02 sie 2024

Płytki właśnie. Anka kwartetowa wczoraj też dziamgoliła, że olaboga, a potem stała i macała dołek po wykopaniu, nie dowierzając jaki nieduży. Co do szerokości, to wbijasz szpadel w pewnej odległości i wtedy poczujesz czy są już korzenie czy nie.
Makao 08:27, 02 sie 2024

Akcja pierwsza klasa z taką ekipą

Nowy buczek bardzo ładny i akuraśny taki.

Dobrze masz z Kwartetem że jak coś Ci się znudzi to dajesz jej i masz miejsce na nowe
No a Kwartet ma dobrze z Tobą
UrsaMaior 08:40, 02 sie 2024

Trafiłam właśnie na Fb, może się komuś przyda

TAR 09:12, 02 sie 2024

UrsaMaior napisał(a)

Co Ty? Nie ma się czego bać, rachu ciachu i po strachu! Rok temu 3 metrowego buka pendulę przesadziłam, nawet listka nie zwiesił. Jeśli masz lekką glebę to zero stresu.

Wyznaje te sama zasade nie ma sie czego bac. Jutro bede Foresta przesadzac a jak go rusze to poleca derenie, cyprysnik Peve Minaret i azalie nadbrzezne. No i wykopuje z bagiennej 2 choiny a daje te dwie orszeliny co kupilam.
Buki i derenie fajnie sie przesadza, nawet nie zauwazaja. Po wykopaniu dołka zaprawiam go dobra ziemia z obornikiem i wypelniam woda, wsadzam rosline i jeszcze ze 3 razy napelniam dolek, az wsiaknie wszystko, zeby gleba wokol byla mokra. Wtedy podlewam ostatni raz i zasypuje dolek z woda. Nie ugniatam wsiakajaca woda dobrze zasysa ziemie. Dopiero natepnego dnia jak cos luzno dobijam pięta Taki mam system i nie ma opcji by cos padło.

Ostatnio przesadzalam Prunus Okame, 2 derenie, kilka hortek, choiny, świerki, jasminowca, klona, buka i wiaza. Tylko jasminowiec zwiesil liscie ale deszcz, polcien i duzo wody postawily go od razu na nogi.
TAR 09:14, 02 sie 2024

UrsaMaior napisał(a)
Płytki właśnie. Anka kwartetowa wczoraj też dziamgoliła, że olaboga, a potem stała i macała dołek po wykopaniu, nie dowierzając jaki nieduży. Co do szerokości, to wbijasz szpadel w pewnej odległości i wtedy poczujesz czy są już korzenie czy nie.

Ja sprawdzam widłami jak nie ma to wtedy szpadel idzie w ruch. Jedynie sosny zle mi sie przesadza, one nigdy sie nie przyjmuja, wiec szukajac im miejsca musi byc ostateczne. Rowniez jak ze szkolki kupuje z odkrytym korzeniem to przyjmowalnosc ich oceniam na 50% ale takie sadzonki np. kosodrzewiny niskie sa po ok. 3 zł. wiec to moge zaryzykowac.
TAR 09:26, 02 sie 2024

Co do artykulu, cos w tym jest. U mnie w tej chwili maczniaka maja na pewno dęby, bo wszedzie pelno samosiejek i juz sa biale. Nie pryskam, mam swiadomosc ze przy tej ilosci debow nad bajorem i wilgoci nie mam szans pozbyc sie maczniaka. Klony i inne sobie swietnie radza. Nawet azalie nie mącznikuja. Jesli podlewam to preparatem na bazie czosnku on nie wyjalowi gleby i nie zabije mikroflory.

Zreszta znasz moje podejscie, jest podobne do opryskow na robale czy kulek na slimaki. Im wiecej kulek tym wiecej slimakow, a trujemy wtedy rowniez ptaki, jeze, żaby czy np. zaskronce, ktore jedza slimaki.
mrokasia 09:28, 02 sie 2024

U Was jest cieniście a co za tym idzie też nieco chłodniej, to z pewnością pomaga przy przesadzaniu. U mnie patelnia więc rośliny cierpią. Ale ostatnio przesadzałam dwie hortensje (w odstępie kilku tygodni). Obie kompletnie zwiędły, jednej nawet liście uschły. Obcięłam na krótko, ta uschnięta poszła do wiadra z wodą, drugą sumiennie podlewam. Ta w wiadrze po dwóch tygodniach puściła liście więc poszła do ziemi, obecnie jest zieloniutka. Ta druga też już ma zawiązki liściowe.

Jutro mam w planach przesadzić małego żylistka . Drzew bym się jednak bała. Chyba, że mus, wtedy nie ma co biadolić tylko działać. Przyciąć i podlewać.